Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Beleggen » Wat is een ETF? Waarom ETF beleggen zo aantrekkelijk is!

Wat is een ETF? Waarom ETF beleggen zo aantrekkelijk is!

Actief beleggen kan zorgen voor veel winst. Maar het vereist ook veel tijd, moeite en onderzoek.

Passief beleggen daarentegen betekent niet per se minder winst. Ook met passief beleggen kun je op de lange termijn goede rendementen halen.

Beleggen in een ETF is een populaire vorm van passief beleggen die veel voordelen kent. Maar waarom is ETF beleggen zo aantrekkelijk en hoe kies je de juiste ETF?

Alles wat je moet weten over beleggen in ETF’s vertel ik je in dit artikel. Lees snel verder.

Wat is een ETF?

De afkorting ETF staat voor Exchange Traded Fund. In het Nederlands betekent dit een verhandelbaar fonds.

Om erachter te komen wat een ETF precies is vertel ik je eerst wat meer over wat een index is.

Een index

Een index is een groep aandelen die met een bepaalde reden of criteria zijn samengesteld. Zo is bijvoorbeeld de Amsterdam Exchange Index (AEX) een index met de 25 grootste Nederlandse beursgenoteerde bedrijven.

De index geeft aan hoe goed de aandelen van alle bedrijven het doen. De prijzen van alle aandelen in een index worden bij elkaar opgeteld. De totaalprijs wordt weergegeven als koers van de index. Hiermee worden de prestaties van een index gemeten.

Een ETF

Een ETF is een fonds dat een index zo goed mogelijk probeert te volgen. Daarom worden ze ook wel trackers genoemd. Beleggers investeren geld in een fonds, met rendement als doel, en met de totale inleg van dat fonds worden vervolgens aandelen gekocht van alle bedrijven in een index.

Als je één aandeel van een AEX ETF koopt, koop je dus eigenlijk één vijfentwintigste aandeel van elk bedrijf in de AEX.

Door bijvoorbeeld een ETF van de AEX te kopen hoef je maar één effect te kopen. In plaats van 25 keer apart aandelen kopen van 25 bedrijven, koop je nu eenmaal een stukje van het fonds.

Handelen in ETF’s werkt hetzelfde als handelen in aandelen of obligaties. Een ETF wordt ook op de beurs verhandeld en belegt in meerdere aandelen tegelijk.

ETF’s hebben vaak een hoge mate van verhandel mogelijkheden en wisselen continu van eigenaar op de beurs. Net als aandelen en obligaties kun je een ETF tijdens de openingstijden van de beurs kopen en verkopen.

Waarom beleggen in een ETF?

Beleggen in ETF’s is een strategie die gekozen kan worden door beleggers. Net als bij andere beleggingsstrategieën zijn er voordelen en nadelen.

Normaal gesproken begin ik altijd met de voordelen op te noemen, maar nu wil ik beginnen met de nadelen. De reden hiervoor is omdat ETF beleggen naar mijn mening vooral voordelen kent en daar wil ik in dit artikel de nadruk opleggen.

De nadelen

 • Een ETF kan te maken krijgen met lage liquiditeit. Er wordt voornamelijk passief belegt in ETF’s. Dit zorgt ervoor dat het verhandelen van een ETF moeilijker kan zijn. Als de vraag laag is krijg je ook te maken met het risico dat je voor een ongunstige prijs moet kopen of verkopen.
 • Een ETF wordt beheerd door een fondsmanager of beheerder. Dit brengt extra kosten me zich mee.
 • Je bezit met een ETF de goede en slechte bedrijven. Zowel de ‘rotte appels’ als de beste en meest florerende bedrijven worden in grote indexen opgenomen.

In plaats van hoge rendementen en alleen meeprofiteren van de koersen van de beste aandelen, blijft je rendement meer in balans door de minder goede bedrijven. Verliezen worden goed gemaakt met winsten van andere bedrijven.

De bedrijven die op lange termijn slecht presteren worden over tijd natuurlijk uit de index gehaald. Maar toch heeft het effect op je rendement zolang ze in een index zitten.

De voordelen

 • Je hoeft niet continu het nieuws van een bedrijf te volgen om te bepalen of je moet kopen of verkopen. Je belegt altijd in dezelfde ETF voor de lange termijn. De aandelen die het minder doen worden vanzelf uit de index verwijderd. De ETF waarin je hebt geïnvesteerd volgt dit weer. Dit kan dus zowel in je voordeel als in je nadeel werken.
 • Met een ETF volg je de algemene marktontwikkelingen. Je gaat mee met de markt en pakt het gemiddelde markt rendement zonder daar veel tijd en moeite in te hoeven steken.
 • Door te investeren in een ETF heb je veel spreiding en verlaag je je risico. Doordat je een groep aandelen bezit is de kans nihil dat de waarde volledig instort. Natuurlijk blijft de kans van waarde schommelingen altijd aanwezig.
 • Je kan een ETF kiezen die een index trackt met jouw specifieke wensen. Heb je interesse of vertrouwen in een bepaalde sector of beleggingsinstrument? Dan kun je door middel van een ETF investeren in de hele sector.
 • Je kan een ETF kiezen die belegt in een bepaalde sector of in een specifiek land waar jij het meeste vertrouwen of kennis over hebt.
 • Doordat een ETF passief beheerd wordt hebben ETF’s relatief lage kosten.

De kosten van een ETF

Beleggen gaat gepaard met kosten. Je krijgt te maken met transactiekosten, beurskosten, valutakosten of beheerskosten. Zeker als je vaak koopt en verkoopt kunnen de transactiekosten hard oplopen.

De kosten van passief beleggen in een ETF is daarentegen erg laag. Bij sommige brokers kun je zelfs beleggen in ETF’s zonder commissies!

Een ETF kent de volgende kosten:

 • Transactiekosten broker. Deze bestaan uit vaste en variabele kosten. De vaste kosten voor een transactie en de variabele kosten voor de hoogte van het bedrag. In sommige gevallen, met bepaalde voorwaarden, betaal je dus helemaal geen transactiekosten.
 • Aanmeldingskosten beurs. Om deel te nemen in het handelsverkeer dien je een jaarlijkse commissie aan de beurs te betalen.
 • Beheerskosten ETF. Dit betreft de kosten voor de beheerder van de ETF.

Bestudeer altijd goed de (bijkomende) kosten van een ETF. Bij beleggen in ETF’s maak je in de meeste gevallen minder kosten dan bij beleggen in beleggingsfondsen of individuele aandelen.

De gemiddelde kosten van een beleggingsfonds zijn 1,5%. Terwijl de gemiddelde kosten van een ETF 0,4% is. Dit lijkt misschien een klein verschil. Maar te veel kosten maken tijdens beleggen kan op de lange termijn aanzienlijke impact hebben op je rendement.

In onderstaand voorbeeld worden 3 scenario’s weergegeven. Elk met een ander kosten percentage. Het inlegbedrag is €100.000 en er wordt gerekend met een jaarlijks rendement van 7%.

Wat opvalt is dat een verschil van 2,6% in jaarlijkse kosten ervoor zorgt dat na 25 jaar €227.648 rendement wordt misgelopen. Erg zonde…

Beleggen in een ETF verschil in kosten

Kosten laag houden tijdens beleggen is dus ontzettend belangrijk! Door middel van investeren in ETF’s is dit mogelijk.

De kenmerken van een ETF

Elke ETF heeft altijd onderstaande kenmerken.

 • Een uitgevende onderneming die de ETF beheert, orders uitvoert en samenstelt. Tegenwoordig worden koop- en verkooporders veel geautomatiseerd door computers.
 • De index die gevolgd wordt (of zelf is samengesteld).
 • Een ETF naam. De ETF krijgt een naam zodat het onderscheiden kan worden. Hieraan kan ook opgemaakt worden wie de uitgever is en welke index gevolgd wordt.
 • Een risicometer. Een getal tussen de 1 en 7 die aangeeft hoe agressief het fonds belegt en hoeveel risico genomen wordt.  
 • International Securities Identification Number (ISIN). Een ISIN is een verplichte unieke code voor een internationaal verhandelbaar financieel instrument.
 • Een ticker symbol. Naast de ISIN krijgt elk financieel instrument een afkorting ter onderscheiding.
 • Aantal uitgegeven aandelen in het fonds. Zo kan je zien hoe groot het fonds is of hoeveel kapitaal beheerd wordt.
 • Het historisch rendement. Het historisch rendement is een goede indicatie om de prestatie van het fonds te beoordelen. Let wel op, in het verleden behaalde rendementen zijn nooit een zekerheid voor de toekomst.
 • De oprichtingsdatum van het fonds. Hoe langer het fonds actief is, hoe beter je kan beoordelen wat de prestaties zijn geweest.
 • Soort beleggingsinstrument in het fonds. Er wordt aangegeven of de ETF belegt in aandelen, obligaties, grondstoffen of valuta.

Het verschil tussen een ETF en een normaal beleggingsfonds

Een beleggingsfonds wordt actief beheerd met een fondsbeheerder en analisten. De beheerders kijken continu naar nieuwe marktkansen of marktdreigingen en er worden regelmatig analyses gemaakt.

Het doel van een beleggingsfonds is om de markt te verslaan. Oftewel, hogere rendementen halen dan de markt gemiddeld doet.

Deze actieve strategie brengt ook meer kosten met zich mee. Beleggen in een beleggingsfonds is daarom duurder.

Een ETF wordt daarentegen passief beheerd. Vooraf wordt bepaald welke index passief gevolgd wordt. Ten alle tijden zullen dus aandelen bijgekocht worden van die index. Tegenwoordig worden orders ook veel met computers uitgevoerd. Dit bespaart nog meer kosten.

Een ETF heeft als doel om op een passieve manier het gemiddelde markt rendement te behalen en het niet te verslaan.

Wanneer moet je instappen?

Voor jou als belegger wil je natuurlijk voor zo weinig mogelijk een ETF kopen en dit voor zoveel mogelijk weer verkopen. Zo maximaliseer je je winst.  

Het is financieel voordeliger als je instapt in een ETF als de koers laag staat. Uitspraken zoals ‘buy the dip’ zijn dan ook gebruikelijk in de beleggingswereld. In de werkelijkheid is dit lastiger dan het lijkt.

Marktschommelingen zijn op voorhand nooit te voorspellen en achteraf gezien wordt vaak gedacht ‘had ik maar X of Y gedaan’. De markt precies timen is bijna onmogelijk en beleggers laten veel rendement liggen door te wachten op een dip.

Omdat je nooit helemaal zeker weet wanneer een koers van een ETF op het laagste punt staat, maak ik gebruik van de Dollar Cost Average (DCA) strategie.

De DCA-strategie houdt in dat ik elke maand, ongeacht de hoogte en koersen van de beurs, een vast bedrag inleg en hiermee ETF’s of aandelen koop.

Door deze strategie voorkom je om alles te investeren op het hoogste moment en zo profiteer je ook mee van de lage koersen. Op de lange termijn haal je hiermee het meeste rendement.

Dollar Cost Average

S&P 500

ETF beleggen Dollar Cost Average strategie S&P500

Hoe moet je een ETF kiezen?

Er is veel keuze op de beurs. Echt heel veel. Zelfs nu internationaal beleggen zo gemakkelijk en gewoon is, kun je jezelf nog meer afvragen welke ETF je precies moet kiezen.

Op basis van jouw eigen risicotolerantie, jouw groeiverwachtingen voor een sector of je eigen wil om een sector te stimuleren kun je de keuze maken om in een bepaalde ETF te beleggen.

Vraag jezelf af waar jij veel verstand van hebt of waarin je graag wilt beleggen. Wil je alleen maar groei aandelen en mikken op hogere rendementen? Of juist heel een heel defensief obligatiefonds?

Er bestaan zelfs ETF’s waarin obligaties, grondstoffen, goud en crypto gecombineerd worden. Voor elke beleggingswens is tegenwoordig wel een ETF opgezet.

Maak voor jezelf dus een keuze aan de hand van jouw waarden en lange termijn doelen voor de toekomst.

Welke ETF moet je kopen?

Zelf heb ik veel kennis over de sector van elektrisch personen- en vrachtvervoer, logistiek, E-commerce, retail, gaming en cloud services. Daarom beleg ik mijn vermogen voornamelijk in deze sectoren.

Sectoren waar ik zelf weinig vanaf weet blijf ik meestal vandaan. Het is dan lastiger om rationele beslissingen te maken of te bepalen of iets een risico of kans is.

Ook is het moeilijker om in te schatten hoe goed bedrijven het in de toekomst gaan doen. Door te investeren in een sector waar je veel vanaf weet of wat makkelijker te begrijpen is kan je beter anticiperen op toekomstige ontwikkelingen.

Naast dat ik vooral investeer in losse aandelen, beleg ik ook elke maand een deel in een S&P500 ETF.


“Put 10% of the cash in short-term government bonds and 90% in a very low-cost S&P 500 index fund.”

Warren Buffett

Grote en bekende uitgevers van ETF’s zijn bijvoorbeeld: Vanguard, Ishares en Van Eck. Deze partijen maken analyses, stellen ETF’s samen en beheren ETF’s.

De populairste indexes in Nederland zijn:

 • Amsterdam Exchange index (AEX)
 • Amsterdam Midcap index (AMX)
 • Amsterdam Small Cap index (ASCX)

De populairste indexes in Amerika zijn:

 • Dow Jones Industrial Average (DJIA)
 • Standard & Poor’s 500 index (S&P500)
 • Russell 2000 index (RUT)

Verschillende uitgevers kunnen een ETF aanbieden die dezelfde index volgt. Het verschil hiertussen zit voornamelijk in de beheerskosten, grootte van het fonds, leeftijd van het fonds en het rendement.

Wanneer wordt dividend uitgekeerd?

Aandelen keren het dividend meestal uit per kwartaal. Sommige bedrijven keren uit per maand, maar dit komt heel weinig voor.

Net zoals bij aandelen en obligaties ontvang je het dividend uitbetaald op je betaalrekening of in het account van je broker.

Niet elke ETF betaalt dividend uit. Er zijn ETF’s met en zonder uitbetalingen van dividend. Dit vind je op de website van de ETF. Hier wordt aangegeven of wordt geïnvesteerd in effecten die dividend uitbetalen en of het dividend wordt geherinvesteerd of uitbetaald.

Net als bij aandelen heeft een ETF een ex dividend datum en een uitbetalingsdatum.

Als je met het dividend altijd nieuwe aandelen koopt en dit niet uitgeeft, kan het dividend beter door de ETF beheerder geherinvesteerd worden. Dan profiteer je door middel van een koersstijging toch van extra rendement en zo betaal je geen bronbelasting.

Hoe jij vandaag al kunt beginnen met het kopen van een ETF

In dit artikel heb je gelezen over wat een ETF is, hoe je de kosten laag kunt houden en waarom ETF beleggen zo aantrekkelijk is.

Voor het kopen van een ETF heb je een broker nodig die orders op de beurs voor jou uitvoert. Bux Zero is daarvoor de beste en snelst groeiende neobroker.

Bux Zero heeft een groot aanbod van ETF’s en hier kun je zelfs zonder transactiekosten beleggen in ETF’s en aandelen! Als je nu een account opent bij Bux Zero krijg je ook nog eens een gratis aandeel.

Klik op de knop hieronder om direct een account te openen bij Bux Zero en het gratis aandeel te ontvangen!

Meer leren over BUX Zero? Lees het in onze BUX Zero review.


Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *