Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Beleggen » Waarom zit de beurs in een bear market? 5 redenen + tips

Waarom zit de beurs in een bear market? 5 redenen + tips

De beurs zit al een aantal maanden in een bear market. Aandelen, crypto en andere activa zijn al enige tijd aan het dalen en veel beleggers zien alleen maar rode cijfers de laatste tijd.

Voor sommige beleggers kan het daarom heet onder de voeten worden. Elke week je aandelen weer zien dalen is tenslotte niet waarvoor je bent gaan beleggen.

Maar een bear market hoort er nou eenmaal bij en vindt elke paar jaar wel eens plaats. De ene keer is daar een goede reden voor en de andere keer niet.

Maar wat is een bear market precies? En wat zijn de redenen voor deze bear market? De antwoorden op die vragen vind je in dit artikel.

BoekenBoeken

Wat is een bear market?

Een bear market is een Engelse term die een financiële markt aangeeft waarbij de koersen voornamelijk dalen. De verkoopdruk is in deze markt hoog en aandelen zakken grotendeels voor een langere periode.

Aandelen stijgen en dalen altijd al en ervaren normaal gesproken ook volatiliteit. Maar een bear market kenmerkt zichzelf voornamelijk door de lange pessimistische periode en de hoge verliezen.

Zo is het year-to-date (YTD) rendement van de S&P500 al -18%, -28,18% van de NASDAQ, -13,27% van de DJIA en -14,80% van de AEX.

Het wordt een bear market genoemd omdat het vergelijkbaar is met de aanval van een wilde beer. Een beer maakt zich eerst groot en valt met zijn klauwen van boven naar beneden aan. Door deze neergaande beweging is een neergaande markt vernoemd naar een bear market.

Het tegenovergestelde van een bear market is een bull market. In een bull market zitten aandelen in een opwaartse beweging. Deze term komt van een stier die met zijn hoorns juist van onder naar boven aanvalt.

Waarom zitten we in een bear market?

De oorzaak van een bear market kan erg uiteenlopen. Meestal komt een bear markt door een krimpende economie, macro-omstandigheden of een recessie.

Daarnaast kunnen lage werkgelegenheid, laag besteedbaar inkomen, dalende bedrijfswinsten en lage productiviteit redenen zijn voor een bear market. Momenteel zijn er 5 redenen wat de huidige bear markt veroorzaakt.

1. Hoge inflatie

Door de covid-19 lockdowns en het stil komen te liggen van verschillende economieën is er door beleidsmakers meer geld geprint. Het doel hiervan was om de economie weer te stimuleren en op gang te brengen. Maar het onvermijdelijke gevolg hiervan is dat inflatie ontstaat.

Bij inflatie worden producten en diensten duurder door het grotere aanbod van geld. De waarde van geld daalt dan. Centrale banken streven naar 2% inflatie per jaar, maar dit is erg uit de hand gelopen door het beleid tijdens de coronacrisis.

In 40 jaar is de inflatie nog nooit zo hoog geweest als nu. In april 2022 was de inflatie in Nederland 11,23%. Andere landen zoals België (9,33%), Estland (19,04%), Tsjechië (11,92%) en Turkije (61,14%) hebben ook te maken met hoge inflatie. De hoge prijsstijgingen zorgen ervoor dat bedrijven meer kosten moeten maken.

Door de hogere kosten zullen werknemers meer loon gaan eisen en zullen cao’s worden aangepast. Dit betekent meer personeelskosten en minder winst. En minder winst betekent een lagere waardering op de beurs. Hierdoor ontstaat verkoopdruk en worden aandelen lager gewaardeerd.

bear market door hoge inflatie 2022

2. De rente gaat omhoog

De rente is al sinds de kredietcrisis in 2008 zeer laag en dit heeft ervoor gezorgd dat er veel geleend kon worden. Bedrijven, consumenten en huizenkopers hebben hier allemaal van kunnen profiteren.

Maar om de hoge inflatie tegen te gaan hebben beleidsmakers voor het eerst in een decennium aangegeven de rente vanaf 2023 stapsgewijs te gaan verhogen. Een renteverhoging wordt door de centrale bank gebruikt om prijsstijgingen in bedwang te houden en verloopt meestal met 0,25% per keer. Het lenen van geld wordt vervolgens duurder en remt de groei van economische activiteit af.

Het gevolg hiervan is dat sparen aantrekkelijker wordt. Je krijgt meer rente over je spaargeld en hoeft minder risico te nemen in andere financiële producten. Meer sparen zorgt er tevens voor dat de consumptie daalt. Doordat er meer gespaard gaat worden, wordt er meer geld uit de beurs gehaald. Dit resulteert in prijsdalingen van aandelen.  

ComputerComputer

3. Centrale banken gaan schulden afbouwen

Vaak heeft de overheid of de centrale bank veel invloed op de beurs. Zo kan een wijziging in een belastingtarief, de hoogte van de rente of een steunpakket grote koersveranderingen tot stand brengen.

De Europese Centrale Bank (ECB) en de Federal Reserve (FED) hadden eerst een beleid waarbij ze voornamelijk activa terugkochten om de beurs en de economie te stimuleren. Hierdoor liepen de schulden van de ECB en de FED aardig op.

De ECB heeft nu aangegeven de coronasteun in de vorm van steunuitkeringen, terugkopen van activa en terugkopen van obligaties af te gaan bouwen. Het steunpakket van € 40 miljard per maand in het 2e kwartaal wordt verlaagd naar € 30 miljard per maand in het 3e kwartaal. Het doel is om het nogmaals te verlagen naar € 20 miljard per maand in het 4e  kwartaal. Momenteel zijn er plannen om dit nog sneller af te bouwen.

Door het snel afbouwen van deze grote financiële steun zal er op de korte termijn verkoopdruk ontstaan op de beurs. De vraag naar obligaties en aandelen zakt door het afbouwen van het steunpakket in.

4. Oorlog in Oekraïne

Op 24 februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen. Naarmate dit internationale conflict voortzet groeit de dreiging tot een grotere oorlog op de lange termijn. Oorlogen kunnen doorgaans gigantische impact hebben op het welzijn van de bevolking, de infrastructuur, de economie en de internationalisering.

De economische sancties die Rusland heeft gekregen zorgen daarnaast voor een kapitaalvlucht uit Rusland. Zowel bedrijven als beleggers trekken zich terug uit het land. Ook bestaat de kans dat het land wordt uitgesloten uit het internationale betalingsverkeer (SWIFT). Door de macht die Rusland heeft op de wereldeconomie heeft dit ook indirect effect op de beurzen en economieën van andere landen.

Naast de hoge inflatie zorgt de oorlog ook voor hogere energieprijzen. Rusland zorgt voor 10% van het wereldwijde olie aanbod. De angst is groot dat Rusland binnenkort gaat stoppen met de levering van olie. Het gevolg hiervan is dat Europese landen verplicht zijn om duurdere olie en gas af te nemen bij andere landen.

Door deze toenemende energieprijzen worden andere producten ook duurder. Voor het produceren van producten is namelijk energie nodig. De hogere kosten voor bedrijven worden vervolgens doorgerekend aan consumenten.

Al met al zorgt de oorlog voor slechte economische omstandigheden. Dit heeft impact op bedrijfswinsten en beleggers houden niet van deze onzekerheid. Daarom wordt kapitaal uit de markt gehaald en dit resulteert in koersdalingen van aandelen en obligaties.

EreadersEreaders

5. Extreem laag beleggerssentiment

Al deze macro-economische ontwikkelingen zorgen voor onzekerheid bij beleggers. Momenteel heerst er veel angst op de beurs. Beleggers kijken niet alleen meer naar waarderingen, bedrijfsvooruitzichten en ratio’s maar baseren hun beleggingskeuzes op basis van emotie.

Extreme angst en paniek zijn nu de grootste drijfveren waaruit een gigantische verkoopdruk volgt. Door deze verkoopdruk worden alleen maar meer beleggers getriggerd om hun aandelen te verkopen. Dit zorgt voor een neergaand sneeuwbaleffect dat steeds groter wordt.

Deze cyclussen ontstaan door de menselijke psychologie en zijn moeilijk te voorkomen. Hetzelfde geldt voor bull markets, waarbij sprake is van dit concept maar dan in een positieve zin. In dat geval worden aandelen alleen maar meer waard en raakt de beurs overgewaardeerd.

De Fear And Greed Index geeft het algemene beleggerssentiment aan op de beurs. Momenteel staat de meter op Extreme Fear. De index wordt berekend op basis van:

 • Het 125-daagse koersgemiddelde
 • Het aantal aandelen dat een 52-week low bereikt
 • De hoogte van het handelsvolume
 • Premies voor call en put opties
 • Markt volatiliteit
 • Vraag naar veilige beleggingen
 • Vraag naar veilige obligaties
Extreme fear in bear market - Fear And Greed Index

Wat leren we van de geschiedenis?

Bij een bear markt wordt voornamelijk gekeken naar de prestaties van indexen zoals de S&P500, de NASDAQ en de Dow Jones Industrial Average.

De S&P 500 is een index met de 500 grootste bedrijven van Amerika. De aandelen worden geselecteerd op basis van de marktkapitalisatie, winstgevendheid en de verhandelbaarheid van het aandeel. De aandelen in de S&P 500 bevatten ongeveer 80% van de totale Amerikaanse aandelen.

Voor beleggers die verdwalen in korte termijn gebeurtenissen op de markt, is het van belang om naar de lange termijn te blijven kijken. Als we kijken naar de geschiedenis van de S&P 500 dan zien we dat na elk slecht jaar altijd weer het beste jaar volgt.

Niemand weet precies hoelang een bear market nog kan duren. Maar gemiddeld duurt een bear market 289 dagen (9,6 maanden). Ook is te zien dat bull markten langer duren en vaker voorkomen.

Mocht je volledig willen uitstappen en de behoefte hebben om alles te verkopen, dan zul je zeer waarschijnlijk ook de beste momenten op de beurs missen.

Jaarlijks rendement S&P 500
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Tips voor beleggen in een bear market

 1. Doe helemaal NIETS. Dit is voor veel beleggers ontzettend moeilijk, maar is meestal het beste om te doen. Laat aandelen van de beste bedrijven staan en wacht op betere tijden.
 2. Probeer je emoties achterwege te laten. Word bewust van je emoties. Verkoop niet omdat de koers daalt maar maak een fundamentele analyse en kijk hoe het onderliggende bedrijf presteert. Maak op basis van deze analyse een rationele beslissing.
 3. Beleg voor de lange termijn. Hou altijd een lange termijn beleggingshorizon. Afhankelijk van je leeftijd zou dat minimaal 5 tot 10 jaar moeten zijn. Zo hoef je niet te verkopen in een bear market.
 4. Beleg geen geld dat je binnenkort nodig hebt. Heb je geld apart gezet voor een huis, verbouwing of auto? Gebruik dit geld niet om te beleggen. Dit voorkomt dat je in slechte tijden je aandelen met verlies moet verkopen.
 5. Schrijf en koop opties. Door middel van call en put opties kun je alsnog rendement maken in dalende markten en je verliezen beperken of voorkomen.
 6. Koop bij met mate. Begin niet gelijk met je hele budget te gebruiken om aandelen te kopen. Buy-the-dip is een veel voorkomende uitspraak in een bear market. Maar als we nog een jaar in deze bear market zitten, heb je geen geld meer om te profiteren van nog lagere koersen.

Heb je nog meer tips voor het beleggen in een bear market? Of weet je nog een belangrijke reden van deze bear market? Laat het even weten in de reacties!


Deel dit bericht

2 reacties op “Waarom zit de beurs in een bear market? 5 redenen + tips”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *