Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Beleggen » Het verschil tussen accumulerende ETF en distribuerende ETF

Het verschil tussen accumulerende ETF en distribuerende ETF

Je hebt als belegger maar één doel: op een veilige en verantwoorde manier financiële vrijheid behalen. Beleggen in ETF’s is een goede manier om dat doel op de lange termijn te bereiken.

Er zijn 2 soorten ETF’s: een accumulerende ETF en een distribuerende ETF. Welke ETF soort het beste bij jou past hangt af van jouw persoonlijke beleggingsdoelen.

Maar wat is precies het verschil tussen een accumulerende ETF en een distribuerende ETF? En hoe werken ze?

In dit artikel leg ik haarfijn uit hoe ze werken en wat de verschillen zijn.

Wat is een ETF?

Voordat we een Exchange Traded Fund (ETF) gaan behandelen is het handig om eerst wat meer te vertellen over een index. Een index is een groep aandelen die op basis van bepaalde criteria zijn samengesteld.

Er bestaat bijvoorbeeld een index van de 500 grootste bedrijven van Amerika (S&P500) of een index van de 50 grootste beursgenoteerde bedrijven van Europa (Euro Stoxx 50). Een index kan ook bestaan uit obligaties, grondstoffen of andere samengestelde producten.

Een ETF volgt een index. De beheerder van een ETF koopt precies dezelfde effecten waaruit de index bestaat. ETF’s worden daarom ook vaak trackers genoemd.

Meer leren over een ETF? Lees het artikel: Wat is een ETF?

Wat is een accumulerende ETF?

De aandelen die een fondsbeheerder bezit kunnen dividend uitbetalen aan de aandeelhouders. Bij een accumulerende ETF worden de uitbetaalde dividenden zonder extra kosten geherinvesteerd in het fonds. Accumuleren is een ander woord voor opeenhopen of verzamelen. Een accumulerende ETF wordt ook wel herbeleggende ETF genoemd.

In plaats van het dividend uitbetalen wordt het dividend gebruikt om meer aandelen te kopen van bedrijven in de gevolgde index. Dit zorgt ervoor dat de waarde en de koers van het fonds sneller stijgt.

Het grote voordeel van een accumulerende ETF is dat je geen bronbelasting hoeft te betalen. Het dividend wordt immers niet uitgekeerd aan jou. In plaats daarvan stijgt de waarde van je aandelen sneller. Je geniet dus op een andere manier van rendement.

Zo werkt een accumulerende ETF

De werking van een herbeleggende ETF wordt beter begrepen met een voorbeeld. De volgende gegevens van een ETF zijn bekend:

  • De ETF heeft 10.000 uitstaande aandelen.
  • Elk aandeel van de ETF is €14 waard.
  • De nettowaarde van het fonds is €140.000.

De onderliggende aandelen uit de ETF zijn:

  • 1.000 aandelen van bedrijf A voor €10.
  • 2.000 aandelen van bedrijf B voor €20.
  • 3.000 aandelen van bedrijf C voor €30.

Stel dat bedrijf C een dividend uitbetaalt van €1 per aandeel. De ETF ontvangt dan 3.000 aandelen x €1 = €3.000. In plaats van dit ontvangen dividend uit te betalen aan aandeelhouders van de ETF, wordt hiermee nieuwe aandelen gekocht.

Eenzelfde aandeel van het ETF krijgt nu meer onderliggende waarde. Het fonds is nu €140.000 + €3.000 = 143.000 waard. De waarde stijgt van €14 naar €14,30 per aandeel zonder dat je zelf actie hoeft te ondernemen.

Als je bijvoorbeeld 500 aandelen van de ETF bezit is de waarde van je belegging gestegen van €7.000 (500 x 14) naar €7.150 (500 x 14,30).

Samengestelde rente

Een ander groot voordeel van accumulerende ETF’s is de werking van samengestelde rente (compound interest). Het rente op rente effect is een principe waarbij je rendement, rente of ontvangen dividend ook gaat renderen. Nu rendeert niet alleen je oorspronkelijke inleg, maar de extra ontvangen rente kan nu ook gaan renderen. Dit zorgt voor exponentiële groei in je vermogen.

Albert Einstein noemde het samengestelde rente effect het 8ste wereldwonder.


“Compound interest is the eighth wonder of the world. He who understands it, earns it. He who doesn’t, pays it”.

—        Albert Einstein

Door het herbeleggen van winsten, dividend of rente groeit je vermogen sneller. In de eerste paar jaar van je beleggingscarrière zullen de rendementen niet zo bijzonder hoog zijn. Maar op de lange termijn kan het zorgen voor een aanzienlijke toename in rendement.

5% rendement op €10.000 euro is €500 winst. Maar hetzelfde percentage van 5% rendement op €500.000 is al snel €25.000 winst. Door te beleggen in accumulerende ETF’s kun je gebruik maken van het samengestelde rente effect.

Wat is een distribuerende ETF?

Daarnaast hebben we nog de distribu… nee… distribua… nee… distribuerende ETF. Got it. De term komt van het Latijns-Franse woord distributie, dat verdelen of verspreiding betekent.

Bij een distribuerende ETF wordt het ontvangen dividend uitbetaald aan de aandeelhouders van de ETF. Dit gebeurt in de vorm van cash op je rekening of in je broker account. Je kunt nu zelf bepalen of je het dividend herinvesteert of uitgeeft aan andere zaken.

Het voordeel van een distribuerende ETF is dat je een passief inkomen genereert. Je bent voor een deel eigenaar van de ETF en gedurende dat bezit ontvang je daarvoor dividend.

Het nadeel van een distribuerende ETF is dat je over het ontvangen dividend bronbelasting moet betalen. De meeste ETF-uitgevers zijn in Ierland gevestigd omdat hier de dividendbelasting 0% is. Maar als het aan jou uitgekeerd wordt in Nederland moet je daarover belasting betalen.

Mocht een ETF ergens anders gevestigd zijn waar Nederland geen belastingverdrag mee heeft, dan bestaat er kans op dividendlekkage en betaal je dubbel belasting.

In tegenstelling tot een accumulerende ETF, waarbij het dividend geherinvesteerd wordt, heeft de distribuerende strategie impact op je totale rendement.

Accumulerende ETF vs distribuerende ETF

Wat zijn precies de verschillen tussen een accumulerende en een distribuerende ETF? Ik heb de kenmerken en verschillen hieronder voor je op een rijtje gezet.

verschil accumulerende etf en distribuerende etf tabel

Schematisch gezien ziet het verschil er zo uit:

schema verschil accumulerende etf en distribuerende etf

Een accumulerende en een distribuerende ETF herkennen

We weten nu wat een accumulerende ETF en een distribuerende ETF is. Maar waaraan kun je bij een ETF zien wat voor soort het is?

De strategie die gehanteerd wordt, wordt aangeduid met de termen ‘ACC’ of ‘DIST’. ACC betekent accumulerend en herbelegt het dividend. DIST betekent distribuerend en keert het dividend uit.

Kijken we bijvoorbeeld bij Ishares, een grote ETF-uitgever, dan zien we duidelijk wat voor inkomsten strategie gehanteerd wordt. In het ETF-overzicht wordt echter ‘herbeleggend’ of ‘uitkerend’ gebruikt.

herbeleggende etf en uitkerende etf

In de factsheet van een ETF kun je meer informatie vinden over wat er met de inkomsten gedaan wordt. Je vindt de factsheet altijd op de website van de uitgever. Ook staat ACC of DIST in de naam van de ETF.

Een factsheet is de algemene informatie over een beleggingsproduct. Aan de hand van dit document kan je zelf bepalen of je in het product wil beleggen.

Waar kun je het risico van een ETF vinden?

Een ETF kan verschillende producten tracken en daarom verschillende niveaus van risico bevatten. Een uitgever van een ETF is altijd verplicht om aan te geven hoe hoog het risico is.

Om erachter te komen hoe hoog het risico is van een ETF en wat de onderliggende producten zijn, kun je op de website van de uitgever de factsheet downloaden. In deze factsheet staat onder andere de risicometer aangegeven.

De risicometer geeft door middel van een kengetal tussen de 1 en 7 aan wat voor risico bij het fonds hoort. Waarbij 1 staat voor weinig risico met een defensieve strategie en 7 staat voor veel risico met een agressievere strategie. De risicometer wordt vooral gebaseerd op hoe sterk de koers van de ETF kan schommelen.

risicometer accumulerende etf en distribuerende etf

Welke ETF soort is beter?

De ene strategie is niet per se beter dan de andere. Het kiezen voor een accumulerende of distribuerende ETF hangt voornamelijk af van jouw persoonlijke beleggingsdoel.

Als je exponentieel vermogen wil opbouwen is het beter om te kiezen voor accumulerende ETF’s. Met deze ETF soort maak je op de lange termijn meer kans om gebruik te maken van het samengestelde rente effect.

Maar beleg je vooral voor het genereren van een passief inkomen elke maand of elk kwartaal, dan is het verstandig om in distribuerende ETF’s te beleggen. Zo ontvang je dividend terwijl je vermogen intact blijft of zelfs licht groeit.

Het verschil in rendement

Het opvallendste verschil tussen een accumulerende en een distribuerende ETF is het verschil in het rendement. De gekozen inkomsten strategie kan namelijk grote impact hebben op je rendement. Dat zal ik hieronder illustreren met een voorbeeld.

Stel dat 2 beleggers in 2 ETF’s beleggen die precies dezelfde index volgen. Belegger 1 belegt in een accumulerende ETF en belegger 2 in een distribuerende ETF. Het startkapitaal is voor beide €50.000, ze behalen een gemiddeld rendement van 5% per jaar en het dividendrendement is 1,8%. De kosten voor de accumulerende ETF is 0,4% en de kosten voor de distribuerende ETF is 0,8%.

Als we uitgaan van deze gegevens dan ziet het verschil in het rendement er na 30 jaar als volgt uit:

verschil accumulerende etf en distribuerende etf rendement

Na 30 jaar is er een rendementsverschil van €149.737. Maar belegger 2 heeft daarnaast wel nog €52.196 in dividend ontvangen.

In dit voorbeeld zijn we ervan uitgegaan dat belegger 2 het ontvangen dividend niet herinvesteerde en uitgaf. Stel dat belegger 2 het dividend dat hij ontving elk jaar herbelegde, dan ziet het verschil in rendement er als volgt uit:

Het verschil in rendement is na 30 jaar maar €34.353. Dit verschil komt vooral door de kosten (0,4% extra) van de broker voor het uitbetalen van dividend. De distribuerende ETF heeft dus meer impact op je rendement.

De beste broker om ETF’s te kopen

Voor het aankopen van een ETF heb je een broker nodig. Deze broker zorgt voor een goed aanbod van ETF’s, plaatst jouw orders op de markt en regelt de uitbetaling van dividend.

Een broker fungeert als tussenpersoon en beheert jouw aandelen, ETF’s, obligaties en beleggingen.

Wil je ETF’s kopen zonder transactiekosten? BUX Zero is dan de beste optie. Doordat je commissievrij kan beleggen hou je op de lange termijn meer rendement over.

BUX Zero is de snelst groeiende broker met al meer dan 650.000 beleggers. Open binnen een paar minuten een beleggingsrekening en ontvang daarnaast een gratis aandeel!

Druk op de knop hieronder om direct een rekening te openen.

Wil je meer leren over BUX Zero? Lees het in onze BUX Zero review.


Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *