Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Beleggen » Vanguard All World ETF (VWRL): wereldwijd beleggen zonder risico

Vanguard All World ETF (VWRL): wereldwijd beleggen zonder risico

Beleggen? Dat is toch super risicovol? Dit is wat iemand laatst aan mij vroeg.

Als iets onbekend of nieuw is wordt het vaak gezien als eng. Ik vertelde diegene dat je veilig kunt beleggen en hiermee ook ‘gewoon’ goede rendementen kunt behalen. Maar als je niet weet wat je doet kan het inderdaad risicovol zijn.

Als je het hebt over veilig beleggen dan kan de Vanguard All World ETF een goede optie zijn. Beleggen in deze ETF kent een enorme mate van spreiding en heeft de afgelopen jaren mooie rendementen opgeleverd.

Deze ETF is erg populair onder beleggers en het is niet voor niets dat er zo vaak gezocht wordt naar ‘Vanguard All World ETF’ of ‘VWRL’.

Maar wat houdt deze ETF precies in? En waarom is de All World ETF van Vanguard zo populair? In deze blog vertel ik je daar graag meer over. Lees snel verder!

Wat is de Vanguard All World ETF

De oorspronkelijke naam is Vanguard FTSE All-World UCITS ETF met ISIN IE00B3RBWM25. Wat een tongbreker!

Het ticker symbool is VWRL. De afkorting staat voor Vanguard World. Door de lange benaming gebruiken beleggers vooral de afkorting VWRL. Dat typt toch even wat makkelijker als je in een Reddit chat deze ETF aan het bespreken bent.

Vanguard is de uitgevende onderneming en vermogensbeheerder van deze ETF. De ETF trackt de FTSE All-World index. Dit is een index die de prestaties meet van 95% van alle internationale investeerbare aandelen.

In de index zitten grote en middelgrote bedrijven uit ontwikkelde en opkomende markten. Kleine en net opkomende bedrijven worden dus uit deze index weggelaten.

Too Small GIF VWRL uitsluiten kleine bedrijven

Mocht je behoefte hebben aan spreiding dan zit je met deze ETF wel goed. Je koopt als het ware de hele wereldeconomie met VWRL.

UCITS staat voor Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities. Het zijn de regels van Europese Unie waar alle beleggingsfondsen aan moeten voldoen om verhandeld te mogen worden. Het aangeven van deze afkorting in de naam betekent dat het fonds aan de richtlijnen voldoet.

Even kwijt wat een ETF en index ook al weer waren? Bekijk: Wat is een ETF.

Vanguard All World ETF beleggingsstrategie

De VWRL ETF heeft een passieve beleggingsstrategie en streeft naar vermogensgroei en het ontvangen van dividend. Het fonds wordt beheerd door passief de All-World index te volgen. Daarnaast kijkt Vanguard maar 2 keer per jaar goed naar de aandelen, landen en sectoren in de ETF.

De aandelen, landen of sectoren worden stuk voor stuk beoordeeld. De uitermate slecht presterende aandelen worden vervangen door beter presterende aandelen. Zo waarborgt Vanguard het lange termijn succes van het fonds.

Het fonds heeft als doel om met VWRL altijd garant te staan voor de effecten waaruit de index bestaat. Desondanks is deze ETF geen 100% exacte weerspiegeling van de All-World index. Ongeveer 93% van de activa komt overeen met de daadwerkelijke index.

Ook streeft Vanguard ernaar om met dit fonds altijd volledig belegt te blijven. Behalve in uitzonderlijk extreme marktomstandigheden of politieke conflicten.

Historisch rendement

Het rendement! Voor veel beleggers misschien wel de belangrijkste factor om in de Vanguard All World ETF te beleggen. Naast de spreiding dan.

Deze ETF is opgericht op 22 mei 2012. 10 jaar is, gezien het bestaan van de aandelenmarkt, geen enorm lange periode. Maar doordat de ETF al 10 jaar bestaat kunnen we wel het historische rendement van de afgelopen 10 jaar eens goed onder de loep nemen.

JaarRendement
201322.82%
20144.28%
2015-2.23%
20167.98%
201723.98%
2018-9.62%
201926.57%
20203.27%
202126.53%
Gemiddeld11.50%

Gemiddeld behaalt VWRL jaarlijks 11,50% rendement. Dat is meer dan het marktgemiddelde van 7%.

In 2020 begon de pandemie, waardoor de beurs instortte. Alhoewel dit de snelste crash ooit was, klom het ook relatief snel weer omhoog. Dit heeft ervoor gezorgd dat 2020 toch nog met 3,27% rendement afsloot.

Vanguard All World ETF rendement

Op de website van Vanguard NL kun je de actuele koers van de Vanguard All World ETF vinden.

Hoeveel dividend betaalt VWRL?

De Vanguard All World ETF is een distribuerende ETF. Dit betekent dat de ontvangen dividenden elk kwartaal uitbetaald worden aan de aandeelhouders. Als een ETF het dividend herinvesteert wordt het een accumulerende ETF genoemd. De koers stijgt dan sneller.

Er wordt vooral in volwassen en gevestigde bedrijven belegd. Deze Cashcows betalen vaak een stabiel en zeker dividend uit. Daarom kan VWRL een cash dividend uitbetalen. Het dividendrendement is 1,8%, maar dit schommelt natuurlijk afhankelijk van de prijs die je betaalt voor de ETF.

Om aanspraak te maken op het dividend moet je in bezit zijn van de ETF vóór de ex-dividend datum. Het dividend wordt al sinds de oprichting in mei 2012 netjes elk kwartaal uitbetaald en de uitbetaling is geen één keer overgeslagen!

Ex-dividend datumDatum uitbetalingNetto dividend
17 maart 202230 maart 2022€0.29
16 december 202129 december 2021€0.41
16 september 202129 september 2021€0.38
17 juni 202130 juni 2021€0.49
18 maart 202131 maart 2021€0.29
17 december 202030 december 2020€0.26
24 september 20207 oktober 2020€0.39
11 juni 202024 juni 2020€0.34
26 maart 20208 april 2020€0.37

Dividendlekkage

Het dividend valt in de werkelijkheid lager uit. VWRL is gevestigd in Ierland, maar wordt o.a. verhandeld op de Euronext Amsterdam. Het dividend dat bedrijven in het fonds wereldwijd uitbetalen wordt op papier ontvangen in Ierland. Hier vanuit wordt het verder gedistribueerd naar de wereldwijde aandeelhouders.

Alhoewel de dividendbelasting in Ierland 0% is, heeft elk land een andere hoogte van het dividendbelasting. In uitzonderlijke gevallen betaal je dubbel dividendbelasting. Daarom kan het daadwerkelijke dividendrendement lager zijn.

Een bedrijf in Japan kan bijvoorbeeld dividendbelasting inhouden over het dividend voordat het uitbetaald wordt aan de oorspronkelijke eigenaar in Ierland. De ETF is hier gevestigd. Vervolgens wordt het aan jou in Nederland gedistribueerd, waar 15% dividendbelasting geldt. Je betaalt dus in feite 2 keer belasting over het dividend.

Dit principe wordt dividendlekkage genoemd. Om dit te voorkomen hebben veel landen, waaronder Nederland, onderlinge afspraken gemaakt zodat je niet dubbel belasting hoeft te betalen.

En zoals ik in eerdere blogs ook al heb aangegeven, zulke kleine verschillen kunnen ervoor zorgen dat je op de lange termijn extreem hoge rendementen misloopt. Super voordelig dus deze regel.

De kosten van VWRL

Vanguard bezit al deze aandelen. Het behouden, kopen en verkopen van deze aandelen kost geld. Vanguard krijgt te maken met administratiekosten, auditkosten, bewaarkosten, juridische kosten, registratiekosten en regelkosten. Samen wordt dit gezien als de beheerskosten.

Hiervoor brengen ze kosten in rekening aan de beleggers die in de ETF investeren. De beheerskosten zijn 0,22%. ETF kosten zijn gemiddeld 0,4%. Daar liggen de kosten van VWRL dus onder!

Je betaalt als belegger 0,22% over jouw belegde vermogen in het fonds. Bezit je bijvoorbeeld €1.000 van de VWRL ETF, dan betaal je jaarlijks maar €2,20.

VWRL wordt onder andere verhandeld op de Euronext Amsterdam. Bij Bux Zero kun je VWRL via een Zero Order elke maand kosteloos bijkopen.

Is deze ETF een groene belegging?

Klinkt tot zover als een ETF met weinig risico, weinig kosten en een goed jaarlijks rendement. Check. Maar waaruit bestaat deze ETF precies?

VWRL wordt ten eerste niet geclassificeerd als groene belegging. Je kunt dus geen aanspraak maken op extra vrijstelling van belasting in box 3 met deze ETF.

Dit komt doordat groene beleggingen voornamelijk bestaan uit innovatieve ideeën, concepten en ondernemingen. Vaak zijn dit (nog) kleine bedrijven die nog in een opstart- of groeifase zitten. En die laat deze ETF nou juist links liggen.

Niet omdat het geen goede investeringen kunnen zijn, maar omdat het de huidige wereldeconomie wil weerspiegelen. Met de gevestigde jongens dus waar economieën nu op draaien.

Welke bedrijven zitten er in VWRL?

Er zitten bijna 3800 aandelen in het fonds met een gemiddelde bedrijfswaarde van $91.2 miljard.

De bedrijfswaarde van een bedrijf op de beurs wordt marktkapitalisatie genoemd. De marktkapitalisatie wordt berekend door het aantal uitstaande aandelen te vermenigvuldigen met de prijs van het aandeel.

Voorbeeld: bedrijf X heeft 1 miljoen aandelen x $20 aandeelprijs = $20 miljoen marktkapitalisatie.

Om even een vergelijking te maken met de grootte van het gemiddelde bedrijf in VWRL: het bruto binnenlands product (BBP) van Nederland was 912 miljard in 2020. Het gemiddelde bedrijf in VWRL heeft dus dezelfde grootte als één tiende van de totale Nederlandse economie.

Maar goed, de 10 grootste bedrijven van VWRL zijn:

BedrijfPercentage van totale fonds
Microsoft Corp.3.5%
Apple Inc.3.3%
Alphabet Inc.2.4%
Amazon.com Inc.2.0%
Tesla Inc.1.2%
Meta Platforms Inc.1.1%
NVIDIA Corp.0.9%
Berkshire Hathaway Inc.0.7%
Taiwan Semiconductor Manufacturing Ltd.0.7%
JPMorgan Chase & Co.0.7%

De top 10 bevat ongeveer 16,5% van de totale activa in deze ETF. Wat opvalt is dat 9 van de top 10 bedrijven Amerikaans zijn (behalve Taiwan Semiconductor Manufacturing). Dit hoeft niet per se een risico te zijn want de overige 83,5% van het fonds is wel meer verspreid.

Amerika is dan ook vooralsnog de grootste economie ter wereld met de grootste bedrijven. Waarom zeg ik vooralsnog? Het ziet er naar uit dat China de komende decennia Amerika in gaat halen en van de wereldeconomietroon af gaat stoten.

Wil je meer weten over hoe dat zit? Laat het weten in de comments.

Welke sectoren zitten er in de Vanguard All World ETF?

Om nog meer spreiding te realiseren belegt het fonds in bedrijven uit meerdere sectoren. Stel dat één sector het minder goed doet of te maken krijgt met grote tegenslagen, dan wordt dat gecompenseerd en recht getrokken door andere sectoren.

SectorPercentage van totale fonds
Technologie23.9%
Duurzame consumptiegoederen15.5%
Financieel14.4%
Industrie en nijverheid12.9%
Gezondheidszorg11.2%
Niet-duurzame consumptiegoederen5.8%
Energie3.9%
Basismaterialen3.7%
Telecommunicatiediensten3.1%
Onroerend goed2.8%
Nutsbedrijven2.8%

We zien dat technologie de leidende sector is in VWRL. Technologie bedrijven zijn het snelste schaalbaar en kunnen harder groeien dan andere sectoren. Ook komt dit doordat de grootste bedrijven ter wereld bijna allemaal geclassificeerd worden als technologie bedrijven.

Over welke landen is de Vanguard All World ETF verspreid?

VWRL heeft de volgende geografische verdeling:

LandPercentage van totale fonds
Verenigde Staten59.3%
Japan6.4%
Verenigd Koninkrijk3.9%
China3.9%
Frankrijk2.7%
Zwitserland2.5%
Canada2.5%
Duitsland2.3%
Australië1.9%
Taiwan1.7%

Zoals hierboven al te zien was, heeft Amerika de grootste economie ter wereld met de meeste toewijding. De beste, snelst groeiende en meest innovatieve bedrijven met de meest gebruikte producten en diensten komen vooral uit Amerika. Persoonlijk beleg ik daarom ook mijn vermogen voornamelijk in Amerika.

De All-World index is zich hiervan ook bewust. Meer dan de helft (59.3%) van de index bevindt zich daarom in Amerika. Stel dat je elk land hetzelfde vermogenspercentage zou toewijzen, dan zou je een scheef beeld van de wereldeconomie krijgen. En dat is niet waar deze index voor staat.

Daarnaast verkopen de meeste bedrijven in VWRL hun producten en diensten wereldwijd, maar staan hun aandelen genoteerd in Amerika. De diensten van Google worden bijvoorbeeld over de hele wereld gebruikt, maar het aandeel wordt verhandeld in Amerika. Dit zorgt voor het grote Amerikaanse percentage.

Ook komt het steeds vaker voor dat niet-Amerikaanse bedrijven hun aandelen laten noteren in Amerika. In de hoop dat hun merk sneller erkend wordt en omdat zij verwachten dat hier meer kapitaal is op te halen.

Mijn verwachtingen voor VWRL

Landen, bedrijven en sectoren streven altijd naar groei en verbetering. En kijken we naar het historische rendement van het fonds, dan acht ik de kans groot dat deze trend doorgetrokken wordt. Plus, VWRL heeft een hoger gemiddeld rendement dan het gemiddelde marktrendement.

Hierbij wil ik wel weer melden: in het verleden behaalde resultaten zijn nooit een garantie voor de toekomst. De kans blijft altijd bestaan dat we in een jaren lange bear markt belanden. Maar daar ga ik niet vanuit.

Oorlogen, een pandemie of een crisis. Er zullen altijd grote incidenten plaats blijven vinden. Er komt een moment dat het stopt en het gewone leven weer herpakt wordt.

Kijken we naar de afgelopen 100 jaar, dan zien we dat beleggers altijd vertrouwen blijven hebben op de lange termijn. Zelfs na gebeurtenissen zoals de 1e en 2e wereldoorlog, de Cubacrisis, de dot com bubbel in 2000 en de financiële crisis in 2008.

Ook als ik kijk naar Vanguard, dat al een eeuwigheid bestaat en keer op keer waarde geeft met goede ETF’s, denk ik dat VWRL een mooie toekomst voor de boeg heeft. Omdat ik een lange termijn visie heb kan ik met optimisme naar de toekomst blijven kijken.

Hoe je vandaag al VWRL kunt kopen

Zo, we hebben nu een goed beeld van de Vanguard All World ETF. We hebben gelezen over de spreiding, het rendement en de kosten van het fonds.

Ook hebben we gelezen dat je kosten laag houden belangrijk is. Bij Bux Zero kun je met een Zero Order kosteloos beleggen in VWRL.

Bux Zero is de snelst groeiende neobroker dat het aanbod van ETF’s en aandelen alsmaar laat groeien. Al 650.000 beleggers gingen je voor.

Open direct een account en ontvang daarnaast ook nog eens een gratis aandeel.

Druk op de knop hieronder om naar Bux Zero te gaan.

Vanguard All World ETF kopen

Meer leren over BUX Zero? Lees het in onze BUX Zero review.

Disclaimer: doe altijd je eigen onderzoek. Dit artikel dient puur ter informatie en kan niet als beleggingsadvies worden opgevat.


Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *