Meteen naar de inhoud
Home » Over mij

Jouke Schotanus

Over de auteur

Jouke is al 5 jaar belegger. Doordat zijn persoonlijke omgeving regelmatig om financieel advies en tips kwam vragen, kwam hij er tijdens zijn Bachelor opleiding achter dat zijn passie ligt bij beleggen, financiën en ondernemen.

Hij houdt zich nu vooral bezig met beleggen, blogs schrijven en lezers informeren over financieel gerelateerde onderwerpen. Hier krijgt hij energie van en die passie wil hij graag met andere mensen delen.

In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met reizen, hiken en fitness. Hij leeft met het motto: “leef niet om te werken, maar werk om te leven”. Een zorgenvrij financiële basis is iets wat hij vanaf jongs af aan al ambieerde.

Veelgestelde vragen

Wat doet De Beleggersplek?

De Beleggersplek is dé plek voor beleggers. Hier schrijf ik samen met freelancers artikelen, tips en tools om je kennis over beleggen en financiën uit te breiden. Ook beoordelen we producten rondom beleggen en schrijven we reviews. Zo zorgen wij ervoor dat jij een uitstekende start op de beurs kan maken!

Waarom ben je dit initiatief gestart?

Teleurstellend feitje: 90% van de particuliere beleggers verliest geld op de beurs. Daarom wil ik met De Beleggersplek andere mensen helpen om geld te verdienen, geld verliezen te voorkomen en ze informeren over hoe ze vermogen op kunnen bouwen. Daarnaast wil ik angsten wegnemen die mensen weerhoudt om te beginnen met beleggen.

Waarom vind je het zo belangrijk om dit te doen?

Een goede financiële basis zorgt voor rust. Ook kan een passief inkomen en veel vermogen zorgen voor veel vrijheid in iemands leven. Hiermee bezig zijn geeft mij echt energie en die passie wil ik graag met andere delen.

Waar wil je naartoe met De Beleggersplek?

Mijn doel is om lezers en volgers de informatie te geven die ik graag een aantal jaar geleden had gehad. Ik wil op de lange termijn aan een grote community voor beleggers bouwen. In deze community helpen beleggers elkaar, leren nieuwe beleggers over de valkuilen en kansen in de beleggerswereld en delen we successen met elkaar. Dat mensen denken “even De Beleggersplek checken” als ze iets nieuws willen weten of de mening van andere beleggers willen horen.

Wat vind je het tofste/mooiste aan je werk?

Mensen helpen en ze zien groeien vind ik echt prachtig. Een goede vriend van mij was nooit zo bezig met financiën en ik heb hem een jaar geleden overtuigd om te beginnen met beleggen. En dat duurde even hoor. Nu is hij serieus met beleggen bezig en hebben we het regelmatig over nieuwe kansen of bespreken we een analyse. Door deze groei zo bij hem te zien motiveert het mij echt en het geeft me nog steeds wel eens kippenvel.

Ook vind ik het gebruik van quotes een mooie manier om iets te benadrukken. Ik lees veel quotes over beleggen, psychologie, business of mindset met een achterliggende gedachte.

Aan welke projecten heb je met veel plezier gewerkt de laatste tijd?

Bij Alfen heb ik een leuk en leerzaam onderzoekstraject gedaan. Veel leuke mensen ontmoet en nieuwe dingen geleerd over een beursgenoteerd bedrijf. Het was de eerste keer dat ik echt werkte bij een beursgenoteerd bedrijf. De grootte, de snelheid en de werkwijze zijn anders dan bij een familiebedrijf met 20 medewerkers. Maar dit werkte voor mij prima. Niet lullen maar poetsen!

In mijn vorige bedrijf runde ik samen met 2 medestudenten een webshop dat al gauw als een speer ging. Ook dit was een leuke ervaring en hier ook veel geleerd over ondernemen, de obstakels en bedrijfsfinanciën. Hier kon ik goed mijn creativiteit kwijt en vergat ik vaak de tijd. Het is wel continu problemen oplossen en maar kort genieten van de succesjes.

Waar ben je het meest trots op?

Dat ik zonder middelbare school diploma een hbo diploma behaald heb en het ondernemen snel heb opgepakt. Na 2 jaar vwo en 2 jaar havo had ik wel genoeg van algemene kennis. Boring! Ik wilde doen wat ik leuk vond: reizen en ondernemen. Gelukkig ben ik toch nog goed terecht gekomen. Ook ben ik trots op de stappen die ik gemaakt heb de laatste jaren. Zowel financieel, zakelijk en persoonlijk ben ik gegroeid en dat wil ik ook blijven doen.

Wat is je favoriete YouTube-filmpje?

How the economic machine works by Ray Dalio. Echt een aanrader voor beleggers! Dit soort filmpjes kan ik echt de hele dag door kijken. Ray Dalio kan super simpel en helder moeilijke zaken uitleggen. Moeilijke onderwerpen omtoveren tot Jip-en-Janneketaal is een vak apart.

Heb jij ook het bordje ‘HOME’ in je huis staan?

Hell no! Ook geen ‘Live Love Life’ bordje. Wat hangt er wel bij mij thuis aan de muur? Ik heb foto’s van vrienden, familie en reizen op de muur. Ook heb ik Bob Marley, Warren Buffett en mijn doelen opgehangen. Bob en Warren zie ik als voorbeelden voor hun positiviteit en beleggingservaring. Mijn doelen hangen er zodat ik dagelijks herinnerd wordt aan waar ik het allemaal voor doe. Dit werkt motiverend.

Wat is je grootste succes op de beurs geweest?

Met het aandeel van Celsius Holdings heb ik 600% rendement gemaakt. Dat ging echt als een raket en ik had de bedrijfsontwikkelingen goed ingeschat. Daarnaast was het aandeel van Tesla ook een goeie inschatting geweest. Ik was er vroeg bij en heb het uiteindelijk met 500% rendement verkocht. Als ik het had gehouden was het nog hoger geweest… Maar dat is natuurlijk altijd achteraf.

Wat is je grootste blunder op de beurs geweest?

Dat was met het aandeel ContextLogic, beter bekend als Wish. Uiteindelijk heb ik verkocht met 70% verlies. Ja, erg pijnlijk. Ik was eigenwijs en hield me niet aan mijn eigen strategie en regels. Maar wel heel veel van geleerd. Dit heeft me een betere belegger gemaakt.

Wat is naast je werk belangrijk voor je?

Ik ben een sportief persoon en ga regelmatig fitnessen, hiken of hardlopen. Zeker sporten in de natuur geeft me rust en brengt me altijd op nieuwe ideeën. Naast mijn alleen momentjes ben ik graag met vrienden of familie. Naast investeren in aandelen investeer ik ook veel in sterke relaties. Kwaliteit over kwantiteit. Reizen is mijn grote passie. Nieuwe culturen en landen ontdekken is wat ik het liefste doe. Beleggen heeft dit mogelijk gemaakt.

Waar kunnen mensen je ‘s nachts voor wakker maken?

Een vliegticket naar Azië! Veel bewondering voor Aziatische culturen. Het eten, de bewoners, de natuur, het klimaat en de architectuur vind ik geweldig. De meeste mensen leven daar met een ‘don’t worry be happy’ mentaliteit. Mocht je geïnteresseerd zijn in reizen door Azië dan kun je mijn YouTube kanaal bekijken: Travel with Jouke.

Met welke klanten werk je het liefst?

Klanten die je laten uitpraten, die empathie en respect hebben en vertrouwen uitstralen. Dit vind ik echt super belangrijk. Hierdoor kun je samen veel bereiken en lekker werken! Hoe meer je geeft, hoe meer je terug krijgt. Bij gebrek aan een van deze punten verloopt de communicatie stroever of dwaal je af van het doel dat je samen hebt: het probleem van de klant oplossen. In plaats daarvan verschuift de focus meer naar deze ‘onbelangrijke’ bijzaken. Beetje zonde en jammer vind ik…

Wat is je grootste ergernis?

Ik heb echt een hekel aan routine. Elke dag precies hetzelfde doen is niks voor mij. Elke dag moet anders zijn. Geef mij maar een grote uitdaging waar ik elke dag aan wil werken en wat het beste in mij naar boven haalt! Gelukkig is op de beurs geen dag hetzelfde.

Hoe ziet je ideale zaterdagavond eruit?

Lekker ontspannen. Niet meer elk weekend in de kroeg in ieder geval. Ik kom vaak de avond wel door met een goed boek over beleggen of terwijl ik het financiële nieuws volg. Ook gebruik ik de zaterdagavond veel om langs vrienden of familie te gaan.

Ik ben enthousiast over je aanbod, wat is de eerste stap?

Gebruik je brein voor positieve dingen en niet voor overthinking of negativiteit. Oftewel: ga lezen, lezen en nog eens lezen. Zeker voor beginnende beleggers is het belangrijk dat je zo veel mogelijk leert over het onderwerp en je kennis uitbreidt. Leer daarnaast omgaan met je emoties, heb geduld, denk aan de lange termijn en denk nooit dat je alles al weet. Dan maak je een uitstekende start!

Het laatste nieuws

2 reacties op “Over mij”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *