Meteen naar de inhoud
Home » Kennisbank » Wat is Year over Year?

Wat is Year-over-Year?

Bij de Year-over-Yearmethode (YoY) vergelijk je de financiële cijfers van een kwartaal of maand met dezelfde periode een jaar geleden. Je kunt bijvoorbeeld het eerste kwartaal (Q1) van 2022 vergelijken met het eerste kwartaal van 2021.

Dit getal wordt vaak uitgedrukt in een percentage. Het helpt bedrijven om te kunnen zien of ze groei, stagnatie of krimp gerealiseerd hebben. Financiële cijfers worden vaak per jaar vergeleken om seizoenschommelingen en afwijkingen achterwege te laten. Zo is de daadwerkelijke groei beter te zien.

Doordat je seizoensschommelingen elimineert met dit meetinstrument, wordt een negatief YoY percentage gezien als slechte prestaties van een bedrijf.

In veel sectoren wordt dit meetinstrument als cruciale meetfactor gezien. Als er bijvoordbeeld een nieuwe strategie geïmplementeerd is of een nieuwe technologie gebruikt wordt, kan op jaarbasis een duidelijke vergelijking gemaakt worden van het effect.

De YoY formule is:

100 * (( huidig jaar – vorig jaar ) / vorig jaar ) = YoY percentage

Year over Year (YoY) groei voorbeeld

Stel dat de omzet van bedrijf A €1 miljoen in 2020 was en €1,3 miljoen in 2021 was. Daarnaast hadden ze 20.000 klanten in 2020 en 21.500 klanten in 2021. De YoY groei percentages worden dan:

100 * (( €1,3 miljoen – €1 miljoen ) / €1 miljoen ) = 30% procent YoY omzetgroei

100 * (( 21.500 – 20.000 ) / 20.000 ) = 6% procent YoY klantengroei

In dit geval zou de conclusie zijn: de omzet is met 30% YoY toegenomen en het aantal klanten met 6% YoY. Dit betekent dat de huidige klanten ook meer zijn gaan bestellen bij het bedrijf. Dit zou een positief vooruitzicht voor bedrijf A zijn.

Waarop is de Year-over-Yearmethode toepasbaar?

De Year over Year methode is toepasbaar op de volgende kritieke prestatie indicatoren:

 • Omzet
 • Winst per aandeel
 • Winst per klant
 • Aantal klanten
 • Aantal verkochte producten
 • EBITDA
 • Kosten
 • Website bezoekers
 • Winkel bezoekers
 • Aantal fabrieken
 • Aantal personeelsleden

Je berekent in een percentage hoeveel groei (of krimp) er is gerealiseerd ten opzichte van het zelfde kwartaal een jaar geleden.

Beursgenoteerde bedrijven rapporteren hun financiële cijfers vaak in diagrammen en grafieken om het overzichtelijk te houden. Bij het rapporteren van bepaalde cijfers zetten ze vaak het YoY percentage er gelijk boven. Zo kun je meteen zien hoe hard ze groeien.

Year over Year (YoY) percentage

(Getallen in miljarden)

Jouke Schotanus

Jouke is al 4 jaar een passievolle belegger. Op De Beleggersplek deelt hij artikelen, tips, tools en zijn ervaringen om je kennis over beleggen en financiën uit te breiden. Zijn doel is om lezers op weg te helpen naar financiële vrijheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *