Meteen naar de inhoud
Home » Kennisbank » Wat is beleggen?

Wat is beleggen?

Beleggen is het investeren van kapitaal of geld in aandelen, opties, grondstoffen zoals goud & zilver, valuta, vastgoed, kunst of obligaties met als doel om rendement te maken.

Een passief inkomen creëren is ook een veel voorkomend doel van beleggen. Beleggen kent verschillende strategieën.

1. Actief beleggen

Actieve beleggers zijn vaak bezig met hun beleggingen en kijken regelmatig naar prijzen of kansen op de markt. Ze kunnen ervoor kiezen om hun beleggingen op de korte termijn te verhandelen. Ook beleggers die investeringen doen voor de lange termijn kunnen gezien worden als actieve beleggers.

Actieve beleggers kunnen kiezen voor de handel in bijvoorbeeld groei aandelen, waarde aandelen of vastgoed. Zo is een belegger die een huis koopt, deze volledig renoveert en het huis met een forse waardestijging weer verkoopt een actieve belegger.

2. Passief beleggen

Passieve beleggers zijn minder bezig met hun beleggingen en kopen vaak periodiek nieuwe beleggingen. Bij passief beleggen wordt gekozen voor (deels) uitbesteding van de beleggingsactiviteiten.

Beleggers kunnen bijvoorbeeld beleggen in dividend aandelen en een passief inkomen genereren. Ook is maandelijks een bedrag inleggen om indexfondsen en etf’s te kopen een manier van passief beleggen. Deze worden beheerd en bepaald door fondsbeheerders of beleggingsbedrijven.

Passief beleggen gaat vaak gepaard met een passief inkomen creëren of meegaan met de markt. Veel voorkomende manieren van passief beleggen zijn rente ontvangen uit obligaties, huuropbrengsten krijgen uit vastgoed of dividend ontvangen uit beleggingsfondsen.

Jouke Schotanus

Jouke is al 4 jaar een passievolle belegger. Op De Beleggersplek deelt hij artikelen, tips, tools en zijn ervaringen om je kennis over beleggen en financiën uit te breiden. Zijn doel is om lezers op weg te helpen naar financiële vrijheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *