Meteen naar de inhoud
Home » Kennisbank » Wat is volume?

Wat is volume bij aandelen?

Volume kan meerdere betekenissen hebben. In de beleggingswereld betekent volume de hoeveelheid van een bepaald financieel product dat in een bepaalde tijdsperiode is verhandeld. Meestal wordt dit per handelsdag aangegeven.

Het volume van een aandeel geeft aan hoe liquide het effect is en hoeveel erin gehandeld wordt. Het helpt beleggers om een technische analyse te kunnen maken. Ook kan aan het handelsvolume gezien worden of het financiële product een stijgende of dalende koersbeweging gaat laten zien.

Het handelsvolume is een belangrijke indicator en wordt daarom vaak naast de prijs van het financiële product vermeld. Het volume kan ook weergegeven worden bij obligaties, crypto, opties, futures, grondstoffen en valuta.

Voorbeeld volume

Stel dat een bedrijf 200.000 uitstaande aandelen heeft staan. Op een dag hebben beleggers daarvan 5.000 aandelen verhandeld. Het handsvolume van die dag is dan 5.000.

In verhouding met het aantal uitstaande aandelen is dit volume relatief laag. Stel dat het dag volume voor dit bedrijf 120.000 zou zijn, dan heeft een grote koersverandering plaats gevonden.

Het hangt van het nieuws of de bedrijfsontwikkelingen af of dit een opwaardse of neerwaardse koersbeweging is geweest.

Gemiddeld volume

Naast het normale dagvolume wordt het gemiddelde volume ook vaak weergegeven. Dit gemiddelde dagvolume wordt berekend over de laatste 3 maanden. Het wordt weergegeven met ‘avg volume‘, wat staat voor average volume.

Hieraan kunnen beleggers zien hoe de volatiliteit (geweest) is voor die dag. Beleggers en day traders kunnen bij hoog volume bepalen om in te stappen en te profiteren van de opwaardse koersbeweging.

In tijden van hoge volatiliteit ligt het handelsvolume meestal ver boven het gemiddelde volume. In tijden van lage koersveranderingen is het volume doorgaans laag.

Beperking volume

Een transactie vindt pas plaats als een koper en verkoper overeenkomen over de prijs en het aantal aandelen. Elke transactie tussen 2 beleggers draagt bij aan de hoogte van het volume.

Het handelsvolume is gelijk aan het aantal verhandelde aandelen en niet aan het aantal transacties. Aan het volume is dus niet te zien hoeveel aandelen verkocht of gekocht zijn per belegger.

Als één belegger 10 aandelen koopt zal het volume 10 zijn. Maar als 10 beleggers allemaal 1 aandeel kopen zal het volume ook 10 zijn.

Met het handelsvolume wordt dus niet naar het aantal transacties gekeken. Alleen het aantal verhandelde aandelen wordt geteld bij het volume.

Jouke Schotanus

Jouke is al 4 jaar een passievolle belegger. Op De Beleggersplek deelt hij artikelen, tips, tools en zijn ervaringen om je kennis over beleggen en financiën uit te breiden. Zijn doel is om lezers op weg te helpen naar financiële vrijheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *