Meteen naar de inhoud
Home » Kennisbank » Wat is vermogensbelasting?

Wat is vermogensbelasting?

Vermogensbelasting is de belasting die je betaalt over het vermogen dat je bezit op 1 januari. Beleggers en spaarders betalen vermogensbelasting in box 3 van het Nederlandse belastingstelstel. Dit wordt ook wel de vermogensrendementsheffing genoemd.

Beleggers bezitten aandelen, obligaties, opties, vastgoed, kunst of crypto die bepaalde waarde hebben. Deze bezittingen, samen met je spaargeld, worden gezien als jouw vermogen.

De vermogensbelasting heeft een vrijstelling van €50.651 per fiscaal persoon. Als je een particulier bent met een spaarrekening hoger dan €50.651, dan krijg je ook met de vermogensbelasting te maken.

In box 3 rekent de Belastingdienst met een fictief rendement. De fiscus gaat ervan uit dat je vermogen rendeert. Hoe meer vermogen je hebt, hoe meer rendement je maakt volgens de fiscus. Het fictieve rendement wordt belast met 31% belasting.

Zie ook

Beleggen en belasting. Hoe worden aandelen belast?

Jouke Schotanus

Jouke is al 4 jaar een passievolle belegger. Op De Beleggersplek deelt hij artikelen, tips, tools en zijn ervaringen om je kennis over beleggen en financiën uit te breiden. Zijn doel is om lezers op weg te helpen naar financiële vrijheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *