Meteen naar de inhoud
Home » Kennisbank » Wat is een naamloze vennootschap?

Wat is een naamloze vennootschap?

Een naamloze vennootschap (NV) is een bedrijfsvorm waarbij het bedrijfskapitaal is verdeeld in aandelen die vrij overdraagbaar zijn.

De aandeelhouders zijn de eigenaren van de onderneming. In de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) kunnen zij hun stem uitbrengen voor de de onderneming (vaak gebeurt dit jaarlijks). Ook hebben zij recht op een deel van de winst, afhankelijk van hoeveel aandelen zij bezitten.

Voor aandeelhouders geldt dat ze alleen aansprakelijk zijn voor het bedrag dat zij aan aandelen bezitten. Ook zijn zij niet privé aansprakelijk voor de schulden van de nv.

Een nv wordt bestuurd door de Raad van Bestuur (RvB). Er kan gekozen worden voor een Raad van Commissarissen (RvC), die in het belang van de aandeelhouders toezicht houdt op de Raad van Bestuur.

Bij een nv wordt vaak door grote aantallen mensen kapitaal ingebracht. Als een aandeelhouder zijn aandelen wilt verkopen is de nv niet verplicht om de aandelen weer terug te kopen.

Een nv is wel verplicht om haar financiële cijfers correct te publiceren. Je kan de kwartaal, half jaar of jaar cijfers van een beursgenoteerd bedrijf terug vinden op hun “investor relations” website.

Oprichting naamloze vennootschap

Het maatschappelijk kapitaal is het maximale aandelenkapitaal dat door de nv uitgegeven kan worden. Als er behoefte is aan meer moeten de statuten gewijzigd worden.

Het geplaatst kapitaal is het gedeelte van het maatschappelijk kapitaal dat daarwerkelijk door de nv is uitgezet.

Het gestort kapitaal is het gedeelte van het geplaatste kapitaal dat aandeelhouders hebben ingelegd.

Bij oprichting moet de nv aan een aantal eisen voldoen. Zo moet de nv wettelijk gezien minimaal 20% van het maatschappelijk kapitaal plaatsen en moeten de statuten aan de huidige wetten voldoen.

Ook moet de nv worden ingeschreven in het handelsregister en moet de nv minimaal met €45.000 maatschappelijk en geplaatst kapitaal starten.

Jouke Schotanus

Jouke is al 4 jaar een passievolle belegger. Op De Beleggersplek deelt hij artikelen, tips, tools en zijn ervaringen om je kennis over beleggen en financiën uit te breiden. Zijn doel is om lezers op weg te helpen naar financiële vrijheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *