Meteen naar de inhoud
Home » Kennisbank » Wat is marktkapitalisatie?

Wat is marktkapitalisatie?

Marktkapitalisatie is de totale waarde van een beursgenoteerd bedrijf of aandeel. De Engelse term is Market Capitalization (Market Cap).

De marktkapitalisatie wordt berekend door het aantal uitstaande aandelen van het bedrijf te vermenigvuldigen met de aandeel prijs. Het aantal aandelen is het totaal van het geplaatste aandelenkapitaal inclusief de winst preferente, achterstallende, gewone en verhandelbare aandelen.

Voorbeeld
Bedrijf ABC heeft 100 miljoen uitstaande aandelen en de aandeelkoers bedraagt momenteel €36.

100 miljoen X €36 = 3.6 miljard marktkapitalisatie. Het bedrijf heeft een beurswaarde van €3.600.000.000

Beleggers kijken vaak naar de marktkapitalisatie om in te schatten hoe groot een bedrijf is of om te bepalen hoeveel groeipotentie de aandelen nog hebben.

Een bedrijf kan enorm hard groeien en hierdoor zijn beleggers bereid om meer te betalen voor de toekomstige groei. Maar als de bedrijfswaarde al een waarde weerspiegelt van de potentie over 10 jaar, kan je mogelijk te veel betalen.

Hierdoor hebben groeiaandelen relatief hogere marktkapitalisaties. Beleggers betalen toekomstige winsten en omzet waardoor de Market Cap ver boven de huidige waarde uitstijgt.

Waarde en dividend aandelen hebben meer de neiging om te schommelen rond de daadwerkelijke waarde van het bedrijf en zullen niet zo snel hoge waarderingen bereiken.

Jouke Schotanus

Jouke is al 4 jaar een passievolle belegger. Op De Beleggersplek deelt hij artikelen, tips, tools en zijn ervaringen om je kennis over beleggen en financiën uit te breiden. Zijn doel is om lezers op weg te helpen naar financiële vrijheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *