Meteen naar de inhoud
Home » Kennisbank » Wat is de koers/winstverhouding?

Wat is de koers/winstverhouding?

De koers/winstverhouding wordt ook wel aangeduid als K/W-verhouding. In het Engels wordt de term Price-Earnings ratio gebruikt (PE ratio). Het komt uiteindelijk allemaal op hetzelfde neer.

De K/W-verhouding is een kengetal dat aangeeft hoevaak je de winst per aandeel moet betalen voor een aandeel van het bedrijf. Beleggers kijken naar deze ratio om een bedrijf te waarderen. Het getal geeft aan of een aandeel duur of goedkoop is.

De K/W-verhouding is één van de vele waarderingsratio’s die beleggers gebruiken om aandelen te waarderen.

Het kengetal wordt berekend door de huidige koers te delen door de huidige winst per aandeel. Het geeft altijd de actuele verhouding aan.


Voorbeeld
De huidige koers van een aandeel bedraagt €35 en het bedrijf behaalt €1,50 winst per aandeel.
€35 / €1,50 = 23,30 K/W-verhouding

Een K/W-verhouding tussen de 10 en 20 wordt door de markt als normale waardering beschouwd. De S&P500 heeft historisch gezien een PE ratio tussen de 13 en 15 gehad.

Een hoge K/W-verhouding

Een hoge K/W-verhouding ten opzichte van de directe concurrenten kan betekenen dat het aandeel overgewaardeerd is. Beleggers kunnen dan meer financiële verwachtingen bij dit bedrijf hebben of het bedrijf heeft een competitief voordeel. Ook kan dit het gevolg zijn van euforie of optimisme onder beleggers. In dat geval wordt meer betaalt voor het desbetreffende aandeel.

Lage K/W-verhouding

Bij een lage K/W-verhouding ten opzichte van de directe concurrenten kan het betekenen dat het aandeel ondergewaardeerd is. In dat geval verwachten beleggers slechte financiële omstandigheden of dat het bedrijf krimpt.

Tevens kan dit komen omdat er nauwelijks groei mogelijkheden zijn en beleggers daardoor niet veel voor het aandeel willen betalen. Emoties zoals angst of paniek kunnen ook een rol spelen. Als grotendeels gedacht wordt dat een bedrijf grote risico’s met zich meebrengt, kan dit zich ook uiten in een lage K/W verhouding.

Start-ups en groei bedrijven

Jonge bedrijven maken nog amper of helemaal geen winst. In dat geval is een K/W-verhouding niet beschikbaar. Er is immers geen winst om door te delen. Het kengetal wordt dan met Not Available (N/A) weergegeven. Deze ratio wordt dus niet gebruikt om groei aandelen te waarderen. Soms is de winst nog zo laag dat de K/W-verhouding zelfs in de honderd of duizendtallen kan oplopen.

Koers/winstverhouding voorbeeld

De prijs van een aandeel zegt niet per se of een aandeel duur of goedkoop is. Een aandeel van €20 euro kan goedkoper zijn dan een aandeel van €10 euro. Om te bepalen of een aandeel duur of goedkoop is kan de K/W-verhouding ons helpen.

De prijs van Aandeel A is €20 en de winst per aandeel is €2. Dit komt neer op een K/W-verhouding van 10.
De prijs van Aandeel B is €10 en de winst per aandeel is €0,25. Dit komt neer op een K/W-verhouding van 40.

Na het vergelijken van deze 2 aandelen kunnen we concluderen dat aandeel A goedkoper is, ondanks de hogere koers. Bij aandeel B moet je meer betalen voor de winst van het bedrijf.

Jouke Schotanus

Jouke is al 4 jaar een passievolle belegger. Op De Beleggersplek deelt hij artikelen, tips, tools en zijn ervaringen om je kennis over beleggen en financiën uit te breiden. Zijn doel is om lezers op weg te helpen naar financiële vrijheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *