Meteen naar de inhoud
Home » Kennisbank » Wat is inflatie?

Wat is inflatie?

Inflatie betekent de waardevermindering van geld of een valuta.

Het gevolg van inflatie is dat producten, services, grondstoffen, bezittingen en andere services duurder worden en in prijs toenemen. Na tijden van inflatie stijgen lonen ook mee om de duurder geworden producten en diensten te kunnen veroorloven.

De oorzaak van inflatie komt doordat er teveel geld de economie in gepompt wordt door beleidsmakers. Er is in dat geval meer geld dan daadwerkelijk nodig is, waardoor prijzen stijgen om vraag en aanbod weer in balans te krijgen.

De Europese Centrale Bank (ECB) streeft jaarlijks naar 2% inflatie. De ECB heeft invloed op de hoogte van de rente. Dit wordt monetair beleid genoemd.

In tijden van hoge inflate zal de ECB de rente verhogen om de inflatie af te remmen om weer naar 2% per jaar te streven. In tijden van lage inflatie zal de ECB de rente verlagen om groei, geld lenen en economische ontwikkelen te stimuleren.

Jouke Schotanus

Jouke is al 4 jaar een passievolle belegger. Op De Beleggersplek deelt hij artikelen, tips, tools en zijn ervaringen om je kennis over beleggen en financiën uit te breiden. Zijn doel is om lezers op weg te helpen naar financiële vrijheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *