Meteen naar de inhoud
Home » Kennisbank » Wat is Earnings Per Share?

Wat is Earnings Per Share?

De Earnings Per Share (EPS) geeft aan hoeveel winst een bedrijf haalt per aandeel. De Nederlandse benaming voor deze ratio is Winst Per Aandeel (WPA).

De EPS wordt berekend door de totale nettowinst in een jaar te delen door het aantal uitstaande aandelen van een beursgenoteerd bedrijf. De EPS formule is:

Netto winst / aantal uitstaande aandelen = Earnings Per Share (EPS)

De nettowinst is wat overblijft nadat de omzet is verminderd met de kosten, rentelasten en de uitbetaling van dividend. Het aantal uitstaande aandelen is het totaal van de gewone, preferente en prioriteitsaandelen.

Aan de hand van de EPS kunnen beleggers zien hoe winstgevend een bedrijf is. Ook wordt de EPS vaak gebruikt voor vergelijkingen met de voorgaande periodes of met de winstgevendheid van directe concurrenten.

Hoe hoger de EPS is, hoe meer beleggers het aandeel willen hebben. Dit zorgt voor een grotere vraag naar het aandeel en duuwt daardoor de koers omhoog.

Bedrijven die (nog) verlies maken heb een negatieve EPS. Dit zijn bijvoorbeeld groeibedrijven, die meer kosten maken dan opbrengsten, of bedrijven die financieel in de problemen zitten. Controleer daarvoor altijd de financiële cijfers van het bedrijf om zeker te weten of de negatieve EPS verantwoord is.

Voorbeeld
Na alle kosten, rentelasten en dividendbetalingen is de nettowinst van een bedrijf €500.000. Het bedrijf heeft 4 miljoen uitstaande aandelen.

€500.000 / 4.000.000 = €0,125 Earnings Per Share

Jouke Schotanus

Jouke is al 4 jaar een passievolle belegger. Op De Beleggersplek deelt hij artikelen, tips, tools en zijn ervaringen om je kennis over beleggen en financiën uit te breiden. Zijn doel is om lezers op weg te helpen naar financiële vrijheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *