Meteen naar de inhoud
Home » Kennisbank » Wat is dividendrendement?

Wat is dividendrendement?

Met het dividendrendement wordt aangegeven hoeveel dividend wordt ontvangen in verhouding met de prijs van het aandeel. Het wordt aangegeven met een percentage.

Het dividendrendement wordt berekend door het jaarlijkse dividend te delen door de aandeel prijs.

Voorbeeld
Jaarlijks betaalt bedrijf ABC €1,25 dividend per aandeel. De koers van het aandeel staat op €45.

€1,25 / €45 = 0,027 = 2,7% dividendrendement

De hoogte van het dividend staat vast en verandert niet zo snel. Terwijl de prijs van een aandeel flink kan fluctueren. Dit houdt in dat het dividendrendement kan toenemen of afnemen op basis van de prijs van het aandeel.

Bedrijven die een laag dividendrendement hebben, bieden vaak meer zekerheid voor beleggers. Het dividend wordt dan als zekerder beschouwd en heeft vaak een goede historie van uitbetalingen. Alhoewel het rendement lager is, is de dividenduitbetaling veiliger. Bedrijven kunnen met een laag dividend meer winst terug in het bedrijf stoppen. Denk hierbij aan een dividendrendement van tussen de 0% en 6% .

Bedrijven die een hoog dividendrendement hebben houden dat meestal niet lang vol. Denk hierbij aan een dividendrendement van boven de 6%. Dit komt bijvoorbeeld doordat de koers voor een korte periode is gezakt of omdat ze te veel winst uitbetalen. Dit is vaak op de lange termijn niet houdbaar. Bij bedrijven die 10% dividendrendement of hoger hebben is het altijd afvragen hoe betrouwbaar en zeker dat blijft.

Dit is natuurlijk relatief en per bedrijf kan dit verschillen.

Jouke Schotanus

Jouke is al 4 jaar een passievolle belegger. Op De Beleggersplek deelt hij artikelen, tips, tools en zijn ervaringen om je kennis over beleggen en financiën uit te breiden. Zijn doel is om lezers op weg te helpen naar financiële vrijheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *