Meteen naar de inhoud
Home » Kennisbank » Wat is een distribuerende ETF?

Wat is een distribuerende ETF?

Bij een distribuerende ETF wordt het ontvangen dividend uitbetaald aan de aandeelhouders van de ETF. Dit gebeurt in de vorm van cash op je rekening of in je broker account. Je kunt nu zelf bepalen of je het dividend herinvesteert of uitgeeft aan andere zaken.

De term komt van het Latijns-Franse woord distributie, dat verdelen of verspreiding betekent. Een distribuerende ETF wordt ook wel uitkerende ETF genoemd en wordt aangegeven met de afkorting ‘DIST’.

Het voordeel van een distribuerende ETF is dat je een passief inkomen genereert. Je bent voor een deel eigenaar van de ETF en gedurende dat bezit ontvang je daarvoor dividend.

Het nadeel van een distribuerende ETF is dat je over het ontvangen dividend bronbelasting moet betalen. De meeste ETF-uitgevers zijn in Ierland gevestigd omdat hier de dividendbelasting 0% is. Maar als het aan jou uitgekeerd wordt in Nederland moet je daarover belasting betalen.

Mocht een ETF ergens anders gevestigd zijn waar Nederland geen belastingverdrag mee heeft, dan bestaat er kans op dividendlekkage en betaal je dubbel belasting.

In tegenstelling tot een accumulerende ETF, waarbij het dividend geherinvesteerd wordt, heeft de distribuerende strategie meer impact op je totale rendement.

Jouke Schotanus

Jouke is al 4 jaar een passievolle belegger. Op De Beleggersplek deelt hij artikelen, tips, tools en zijn ervaringen om je kennis over beleggen en financiën uit te breiden. Zijn doel is om lezers op weg te helpen naar financiële vrijheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *