Meteen naar de inhoud
Home » Kennisbank » Wat is deflatie?

Wat is deflatie?

Deflatie is het concept waarbij geld meer waarde krijgt en het uit zich in prijsdalingen van producten en diensten. Door deflatie neemt de koopkracht van consumenten toe en wordt geld meer waard.

Je hoeft (absoluut gezien) minder te betalen voor dezelfde producten en diensten. Of met andere woorden, je kan meer producten en diensten consumeren voor hetzelfde geld.

De oorzaak van deflatie

De oorzaak van deflatie is een lage vraag naar producten en diensten of het afnemen in consumentenvertrouwen. Bedrijven verlagen dan hun prijzen met als doel om de verkopen te stimuleren. Als dit op grote schaal gebeurt ontstaat deflatie.

Daarnaast kan deflatie ook optreden als producten verbeterd worden. De waarde die je ontvangt voor hetzelfde geld neemt dan toe.

De bestrijding van deflatie

In tegenstelling tot inflatie, komt deflatie weinig voor. Het is voor beleidsmakers van belang om zowel deflatie als inflatie in bedwang te houden.

Beleidsmakers kunnen deflatie afremmen met het verlagen van de rente. Hiermee worden consumenten gestimuleert om meer te lenen en om meer aankopen te doen. Hier zit wel een grens aan, want de rente kan namelijk nooit lager dan 0% worden. Daarom is deflatie bestrijden moeilijk.

Stabiele reguleringen van deze concepten kan zorgen voor een gezonde economische groei. Als deflatie erg uit de hand loopt kan het zorgen voor stagnatie van de economie.

Wat betekent deflatie voor beleggers?

Door de toeneming van de koopkracht, zullen consumenten meer gaan kopen. Dit merken bedrijven in hun verkoop. Mocht je aandeelhouder zijn van een bedrijf dat profiteert van deflatie, dan zullen zowel de verkopen als de aandeelprijs op korte termijn toenemen.

Op de lange termijn heeft deflatie echter een negatief effect op de verkopen. Doordat geld meer waard wordt wachten consumenten met duurdere uitgaven. Ze hoeven er tenslotte in de toekomst minder voor te betalen. Dit heeft de meeste impact op bedrijven die producten en diensten verkopen in een hogere prijsklasse.

Een land dat (hoge) deflatie heeft zal ook veel buitenlandse beleggers aantrekken. Aangezien het geld in dat land meer waard wordt, zullen bedrijven op de korte termijn meer winsten gaan maken.

Daarnaast is de kans groter dat het geïnvesteerde geld van de belegger meer waard wordt in het desbetreffende land door de deflatie. Zo geniet de belegger door de economische ontwikkelingen van rendement als hij de investering weer omwisselt naar zijn eigen valuta.

Jouke Schotanus

Jouke is al 4 jaar een passievolle belegger. Op De Beleggersplek deelt hij artikelen, tips, tools en zijn ervaringen om je kennis over beleggen en financiën uit te breiden. Zijn doel is om lezers op weg te helpen naar financiële vrijheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *