Meteen naar de inhoud
Home » Kennisbank » Wat is Cybersecurity?

Wat is Cybersecurity?

Door digitalisering en automatisering kunnen bedrijfsprocessen en communicatie steeds efficiënter plaatsvinden. De coronapandemie heeft deze ontwikkelingen alleen maar versneld.

Deze snelgaande en handige ontwikkelingen zorgen er helaas ook voor dat risico’s en valkuilen steeds groter worden. Hackers ontwikkelen mee en voeren steeds grotere en geavanceerdere operaties uit om online in te breken. Meer dan de helft van de Nederlandse bedrijven (54%) heeft al eens te maken gehad met een cyberaanval.

Om deze criminele activiteiten te stoppen en voorkomen is cybersecurity steeds populairder geworden. De Engelse term cybersecurity relateert aan de beveiliging van elektronische communicatie netwerken. Hieronder vallen alle preventieve en correctieve maatregelen die genomen worden om een storing, uitval, datalek of inbreuk door hackers te voorkomen.

Door de toenemende vraag naar online veiligheid en bescherming is de cybersecurity sector ontstaan. Sinds een aantal jaar is deze sector enorm gegroeid. Bedrijven in deze sector zijn volledig gericht op digitale beveiliging van processen, databases en gegevens.

De groei komt voornamelijk doordat bedrijven zich steeds meer bewust worden van de risico’s. Zij zien het belang in van cybersecurity en investeren hier steeds meer geld in. Het niet serieus nemen van data betrouwbaarheid en reputatieschade kan immers grote gevolgen hebben voor de algemene bedrijfsvoortgang.

Waarom is cybersecurity zo belangrijk?

Als de beveiliging niet correct uitgevoerd wordt, kan een bedrijf ernstige gevolgen ervaren. Denk bijvoorbeeld aan reputatieschade, gegevensdiefstal, financiële schade, losgeld betalen (ransomware) of het volledig stilleggen van processen.

Hackers kunnen hele systemen platleggen en volledige operaties dwarsbomen. Dit is niet alleen bij bedrijven het geval, maar komt ook regelmatig voor bij individuen of overheidsinstanties. Ook kunnen hackers in databases inbreken met gevoelige informatie en deze vervolgens te koop aanbieden. Daarnaast wordt vaak losgeld geëist als online wordt ingebroken en processen platgelegd zijn.

Een datainbreuk door hackers kost bedrijven gemiddeld tussen de 5 en 9 miljoen dollar per incident, afhankelijk van de sector. Daarnaast groeit dit bedrag met 10% per jaar. De impact van een cyberaanval kan dus grote gevolgen hebben en de bescherming tegen cyberaanvullen is daarom uitermate belangrijk

Cybersecurity

Jouke Schotanus

Jouke is al 4 jaar een passievolle belegger. Op De Beleggersplek deelt hij artikelen, tips, tools en zijn ervaringen om je kennis over beleggen en financiën uit te breiden. Zijn doel is om lezers op weg te helpen naar financiële vrijheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *