Meteen naar de inhoud
Home » Kennisbank » Wat is de boekwaarde?

Wat is de boekwaarde?

De boekwaarde (the book value) is een accounting tool die de waarde van het aandeel volgens de boekhouding aangeeft. De boekwaarde laat zien wat het bedrijf waard is zonder vreemd vermogen en op basis van de eigen financiën.

Dit kengetal wordt berekend door de totale passiva te verminderen met de kortlopende en langlopende schulden. Het bedrag dat overblijft is het eigen vermogen van de onderneming. Dit wordt gedeeld door het aantal uitstaande aandelen. Hieruit volgt de boekwaarde per aandeel.

( Totale passiva – totale openstaande schulden ) / totaal uitstaande aandelen = boekwaarde per aandeel

Voorbeeld
De totale passiva van een bedrijf bedraagt €10 miljoen en de totale schulden bedragen €4 miljoen. Daarnaast zijn er 20 miljoen uitstaande aandelen geplaatst.

( €10 miljoen – €4 miljoen ) / 20 miljoen = €0,30 boekwaarde per aandeel

Als het bedrijf failliet gaat moeten eerst de openstaande schulden terug betaald worden. Daarna krijgen aandeelhouders, volgens de boekhouding, alleen de boekwaarde van het aandeel terug.

De boekwaarde verschilt van de marktwaarde. De marktwaarde komt tot stand door middel van vraag, aanbod en de waargenomen waarde van beleggers. Terwijl de boekwaarde alleen de waarde aangeeft volgens de boekhouding van het bedrijf.

Jouke Schotanus

Jouke is al 4 jaar een passievolle belegger. Op De Beleggersplek deelt hij artikelen, tips, tools en zijn ervaringen om je kennis over beleggen en financiën uit te breiden. Zijn doel is om lezers op weg te helpen naar financiële vrijheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *