Meteen naar de inhoud
Home » Kennisbank » Wat is een besloten vennootschap?

Wat is een besloten vennootschap?

Een besloten vennootschap (BV) is een ondernemingsvorm waarbij het bedrijfskapitaal verdeeld is in aandelen die niet vrij verhandelbaar zijn.

De aandeelhouders zijn de eigenaren van de bv, maar hoeven niet per se ook de bestuurders van de onderneming te zijn. De eigenaren zijn bij een bv niet persoonlijk aansprakelijk voor de gevolgen van de bedrijfsactiviteiten.

Er worden geen aandeelbewijzen uitgegeven aan aandeelhouders, zoals wel het geval is bij een naamloze vennootschap. In plaats daarvan houdt de bv administratie bij waarin staat wie de aandeelhouders (de aandelen staan op naam) zijn en hoeveel aandelen zij bezitten.

Een eigenaar van een bv mag zijn aandelen alleen verkopen als hij goedkeuring krijgt van de mede-eigenaren. De vennoot die zijn aandelen wilt verkopen is verplicht deze eerst aan te bieden aan de aandeelhouders die overblijven.

Als de bv vermogen wilt ophalen of een eigenaar zijn aandelen wilt verkopen kan geen gebruik gemaakt worden van de effectenbeurs. In plaats daarvan moeten de aandelen overgekocht worden door familie, mede-eigenaren of andere partners.

Een bv heeft geen eisen voor een minimaal bedrijfskapitaal. Wel is het juridisch gezien verstandig om te doen.

Jouke Schotanus

Jouke is al 4 jaar een passievolle belegger. Op De Beleggersplek deelt hij artikelen, tips, tools en zijn ervaringen om je kennis over beleggen en financiën uit te breiden. Zijn doel is om lezers op weg te helpen naar financiële vrijheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *