Meteen naar de inhoud
Home » Kennisbank » Wat is een accumulerende ETF?

Wat is een accumulerende ETF?

Een accumulerende ETF heeft als beleggingsbeleid om de ontvangen dividenden in het fonds te herinvesteren zonder extra kosten.

Accumuleren is een ander woord voor opeenhopen of verzamelen. Een accumulerende ETF wordt ook wel herbeleggende ETF genoemd en wordt aangegeven met de afkorting ‘ACC’.

In plaats van het dividend uitbetalen wordt het dividend gebruikt om meer aandelen te kopen van bedrijven in de gevolgde index. Dit zorgt ervoor dat de waarde en de koers van het fonds sneller stijgt.

Het grote voordeel ten opzichte van een distribuerende ETF is dat je geen bronbelasting hoeft te betalen. Het dividend wordt immers niet uitgekeerd aan jou. In plaats daarvan stijgt de waarde van je aandelen sneller. Je geniet dus op een andere manier van rendement.

Zo werkt een accumulerende ETF

De werking van een herbeleggende ETF wordt beter begrepen met een voorbeeld. De volgende gegevens van een ETF zijn bekend:

  • De ETF heeft 10.000 uitstaande aandelen.
  • Elk aandeel van de ETF is €14 waard.
  • De nettowaarde van het fonds is €140.000.

De onderliggende aandelen uit de ETF zijn:

  • 1.000 aandelen van bedrijf A voor €10.
  • 2.000 aandelen van bedrijf B voor €20.
  • 3.000 aandelen van bedrijf C voor €30.

Stel dat bedrijf C een dividend uitbetaalt van €1 per aandeel. De ETF ontvangt dan 3.000 aandelen x €1 = €3.000. In plaats van dit ontvangen dividend uit te betalen aan aandeelhouders van de ETF, wordt hiermee nieuwe aandelen gekocht.

Eenzelfde aandeel van het ETF krijgt nu meer onderliggende waarde. Het fonds is nu €140.000 + €3.000 = 143.000 waard. De waarde stijgt van €14 naar €14,30 per aandeel zonder dat je zelf actie hoeft te ondernemen.

Als je bijvoorbeeld 500 aandelen van de ETF bezit is de waarde van je belegging gestegen van €7.000 (500 x 14) naar €7.150 (500 x 14,30).

Jouke Schotanus

Jouke is al 4 jaar een passievolle belegger. Op De Beleggersplek deelt hij artikelen, tips, tools en zijn ervaringen om je kennis over beleggen en financiën uit te breiden. Zijn doel is om lezers op weg te helpen naar financiële vrijheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *