Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Beleggen » Wat zijn groeiaandelen? Ontdek hoe je vermogen kunt opbouwen!

Wat zijn groeiaandelen? Ontdek hoe je vermogen kunt opbouwen!

Nederland is een land met veel vermogende inwoners. Een groot deel van dit vermogen bevindt zich in de aandelenmarkt.

Om je geld aan het werk te zetten en passief te laten groeien zijn groeiaandelen een goede optie.

De beste aandelen zorgen voor de hoogste rendementen en het meeste vermogensopbouw. Je kan zelfs een maandelijks inkomen genereren met aandelen.

Maar wat zijn groeiaandelen precies? Hoe vind je goede aandelen die veel rendement opleveren? En hoe bouw je een maandelijks inkomen?

Als je wilt beginnen met beleggen of net begonnen bent is het verstandig om goed geïnformeerd te zijn. Kleine beslissingen kunnen grote gevolgen hebben. Je kan tenslotte je geld verliezen.

In dit artikel leg ik uit wat groeiaandelen zijn en hoe je de beste groeiaandelen vindt om hoge winsten te behalen. Lees snel verder.

Wat is een groeiaandeel?

Bedrijven kunnen ervoor kiezen om hun aandelen te verkopen aan het volk. Ze bieden medezeggenschap aan in het bedrijf in ruil voor kapitaal. Met dit kapitaal kan het bedrijf verder groeien of nieuwe investeringen doen.

Iedereen kan zich aanmelden bij een broker en aandelen kopen en verkopen. Dit kun je ook laten doen door een bank of investeringsmaatschappij. De aandelen die je kunt kopen en verkopen hangt af van het aanbod van de broker.

De aandelenbeurs is de plek waar aandelen verhandeld worden. Beleggers kopen en verkopen hun medezeggenschap in bedrijven non-stop tijdens de openingstijden van de beurs. Duizenden keren per seconde, allemaal digitaal en over de hele wereld op verschillende beurzen.

Groeiaandelen zijn aandelen van bedrijven die in de groei fase van het bedrijf zitten. Het zijn geen startups meer maar ook nog lang geen volwassen en uitgegroeide ondernemingen.

Groeiaandelen bedrijf levenscyclus

Beleggers investeren in dit soort bedrijven omdat zij verwachten dat de aandelen in de toekomst meer waard zullen zijn. Ze kopen het aandeel van een relatief klein bedrijf en verwachten dit aandeel, als het eenmaal een volwassen bedrijf is, met veel winst te kunnen verkopen.

Kenmerken van een groeiaandeel zijn stijgende omzet, winst, winstmarges, het aantal klanten, het aantal nieuwsberichten of een toenemende wachtlijst voor het afnemen van hun product.

Het is de kunst om een groeiaandeel te verkopen als de groei stagneert of de ontwikkelingen drastisch tegen vallen. Op dit moment stoppen beleggers met speculeren over de toekomst.

De potentie van het bedrijf kan nu beter worden ingeschat en de prijs van het aandeel stagneert of stabiliseert rond de daadwerkelijke waarde van het aandeel.

Misvattingen groeiaandelen

Een bedrijf hoeft niet per se winst te maken om geclassificeerd te worden als groeiaandeel. Een beursgenoteerde onderneming kan jaren achter elkaar verlies maken om groei te stimuleren.

Ook voorkomen ze hiermee belasting betalen, want ze maken geen winst. Het bespaarde bedrag kan weer in het bedrijf geïnvesteerd worden.

Zelf bekijk ik altijd interviews met de CEO of de kwartaalcijfers van het bedrijf om te bepalen of ze opzettelijk verlies maken en wat de bedoelingen hierachter zijn.

Als belegger in groeiaandelen wil je dat het bedrijf zo hard mogelijk groeit, zolang dat verantwoord gaat. Als het bedrijf harder groeit heb jij als belegger meer kans dat je de aandelen later voor een hogere verkoopprijs kunt verkopen.

In plaats van korte termijn winsten al uit te keren aan aandeelhouders, doet een bedrijf er meer voordeel mee om de gemaakte winst te herinvesteren in het bedrijf. Zo krijg je meer potentiële groei op de lange termijn.

De meeste bedrijven die in de groei fase zitten betalen dus geen dividend uit en zijn verplicht om hun plannen hierover nadrukkelijk naar buiten te brengen. De aandeelhouders dienen hiervan op de hoogte te zijn.

Er zijn uitzonderingen en het hoeft niet altijd zo te zijn. Er zijn ook bedrijven die winstgevend zijn, dividend uitbetalen en nog steeds enorm groeien. Dit zijn de echte parels van de beurs.

Vermogen opbouwen en rendement maken

Wat kun je precies met groeiaandelen? Je kan veel geld verdienen met groeiaandelen! Ook kun je een significant vermogen opbouwen door middel van groeiaandelen.

Door aandelen te kopen in het begin van de groei fase en te verkopen in de volwassenheidsfase kun je enorme rendementen boeken op je investering.

Dit soort aandelen hebben meer volatiliteit dan de rest van de markt. Dit betekent dat de prijs van het aandeel harder op en neer gaat.

Ze kunnen harder stijgen dan de rest van de markt, als verwachtingen overtroffen worden. Maar ook harder dalen dan de markt, als de resultaten van het bedrijf teleurstellen of de potentie toch niet zo hoog is als verwacht was.

Niet elke belegger kan het zich veroorloven om zulke drastische veranderingen te zien in zijn of haar portfolio. Stress of paniek beslissingen zijn een veel voorkomend gevolg van beginnende beleggers die heel optimistisch in groeiaandelen investeren.

Bij groeiaandelen geldt: hoe langer je ze vasthoudt, hoe beter. Zet je geld aan het werk en laat geld voor jou werken.  

Dagobert Duck vermogen geld

Hoe je de beste aandelen kunt vinden

Je hebt nu een redelijke inschatting van wat groeiaandelen zijn. Maar welke groeiaandelen moet je nu kiezen? Er zijn verschillende sectoren, groottes, producten en services.

Hoe kies je uit duizenden bedrijven op de beurs het aandeel dat 10 keer over de kop gaat? De een is beter dan de andere en niet elk groeiaandeel zal uiteindelijk een succes worden.

Elk bedrijf probeert zichzelf zo goed mogelijk neer te zetten voor zowel hun klanten als hun investeerders. Ze profileren zichzelf met een visie, doelstelling en een indrukwekkend verhaal over de reden van hun bestaan.

Er zijn veel beleggingsondernemingen, analisten, nieuws websites en kranten die over hetzelfde bedrijf uiteenlopende meningen kunnen hebben.

Terwijl een analist een artikel schrijft over waarom jij het aandeel zou moeten verkopen, lees je op een andere website weer waarom dit bedrijf gaat floreren in de toekomst.

blije freelancer groeiaandelen

Groei aandelen herkennen

Om overzicht voor jezelf te creëren is het verstandig om te beleggen met een checklist. Zo kun je nagaan of een bepaalde investering kans heeft om veel rendement mee te maken en word je niet afgeleid door irrelevante zaken.

Zelf gebruik ik altijd onderstaande checklist om de knoop door te hakken voor de aankoop van de beste groeiaandelen.

1. Groeit de omzet exponentieel?
Naast dat ik de omzet wil zien groeien, zijn bedrijven die hun omzet exponentieel zien groeien nog beter. Dit betekent dat het bedrijf schaalbaar is en er steeds meer vraag komt naar hun product of service.

2. Stijgt de winst?
De winst per aandeel dient te stijgen. Daarnaast let ik op de winstmarges. Die dienen ook toe te nemen over tijd. Dit geeft aan dat een bedrijf efficiënter gaat functioneren of schaalvoordelen realiseert.

3. Heeft het bedrijf een competitief voordeel?
Om de concurrentie voor te blijven en om toekomstige winsten te verzekeren is een competitief voordeel een strenge vereiste.

Een bedrijf dient een patent, speciale kennis, schaalvoordelen of een sterke merknaam te hebben. Ondernemingen die dit missen zullen nooit op de lange termijn hoge winsten blijven draaien.

4. Wat is het business model?
Een goed groeiaandeel heeft een schaalbaar business model zodat het harder kan groeien. Ook dient het product of de service ‘sticky’ te zijn. Het product moet over 10 jaar nog steeds nodig zijn om te kunnen leven of functioneren.

Ik kijk ook altijd naar het management team. Het moet duidelijk zijn dat ze rekening houden met de aandeelhouders of zelf aandelen bezitten.

5. Heeft het bedrijf veel schulden?
Tot slot dient het bedrijf veel geld en eigen vermogen achter de hand te hebben ten opzichte van de schulden. In tijden van crisis dient het bedrijf boven water te blijven. Als het immers failliet gaat ben jij als belegger je inleg kwijt en worden je aandelen waardeloos.

Door het toepassen van deze checklist kun je voor jezelf helder maken of het een goed groeiaandeel is die je veel rendement kan opleveren.

Bouw een maandelijks inkomen met aandelen

Naast vermogen opbouwen kunnen groeiaandelen zorgen voor een maandelijks inkomen als je zorgvuldig te werk gaat. Als je weet welke groei aandelen je moet kiezen kun je hoge rendementen behalen.

De realiteit heeft mij geleerd dat het in de werkelijkheid vaak lastiger is dan het lijkt. Hoe erg je soms ook overtuigd bent van je eigen onderzoek, de markt is onvoorspelbaar.

Voorkom dat je gelijk al je geld verliest. Als je ook hoge rendementen wilt halen of een maandelijks inkomen wilt genereren raad ik je aan om het gratis boek In 10 stappen een succesvolle belegger van Harm van Wijk te lezen.

Harm is al 32 jaar beleggingsexpert en helpt beleggers geld te verdienen op de beurs. Hij heeft al meer dan 57 duizend beleggers geholpen!

Dit boek leert je via een makkelijk stappenplan waar je rekening mee moet houden om een succesvolle belegger te worden. Filter de kansrijke aandelen en bouw een maandelijks inkomen met groeiaandelen!

Leer stap voor stap succesvol beleggen!

Druk op de knop hieronder om het gratis boek te ontvangen.


Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *