Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Geld tips » Geld besparen? 15 tips die jou hierbij helpen!

Geld besparen? 15 tips die jou hierbij helpen!

De inflatie is hoog en spullen worden steeds duurder. Je wilt meer geld overhouden per maand.

Zeker als je in loondienst werkt, wat het grootste deel van de Nederlandse bevolking doet, is het niet altijd even makkelijk om loonsverhoging te krijgen of om je inkomen te verhogen. Daarom wordt al gauw naar de uitgaven gekeken.

Bij veel mensen zorgt geld voor veel zorgen, die je met onderstaande tips kan wegnemen. Genoeg overhouden kan zorgen voor stress vermindering en meer zekerheid.

Of je nou zzp’er, student, alleenwonende of ouder bent, iedereen wilt het liefst zoveel mogelijk kosten besparen.

De boodschappen, de energierekening, uitjes, reparaties of de benzine. Op wat kun je het beste geld besparen? Kleine aanpassingen in je dagelijkse keuzes zorgen vaak al voor de grootste veranderingen in je portemonnee.

In dit artikel worden 15 tips gegeven over hoe jij meer geld kunt besparen.

1. meten = weten

De eerste tip is het meten van je inkomsten en uitgaven. Met een programma zoals Excel kun je makkelijk alles bijhouden wat erin komt en eruit gaat. Bewaar alle bonnetjes van contante uitgaven en check je betaalrekening(en). Doe dit steeds op de 1e van de maand voor de afgelopen maand.

Bereken je vaste kosten en bepaal wat vrije uitgaven zijn. Bepaal daarna voor jezelf, nadat je overzicht gemaakt hebt, wat echt noodzakelijke kosten zijn en welke kosten vermijdbaar of onnodig zijn.

Door je hiervan bewust te worden kun je volgende keer makkelijker nee zeggen tegen iets dat je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Zelf gebruik ik hiervoor altijd een Excel template die je hieronder kunt downloaden.

2. Koop geen spullen om indruk te maken op anderen

Koop niet elk jaar de nieuwste IPhone of de duurste merkkleding.

Nou is dat op z’n tijd geen probleem. Iedereen mag tenslotte zichzelf wel eens verwennen met mooie spullen. Zeker als je daar hard voor gewerkt hebt. Maar geen spullen meer kopen om andere mensen te imponeren kan een hoop geld schelen. Koop alleen iets als het echt nodig is of als je het zelf van toegepaste waarde schat.

In een T-shirt van 20 euro kan je er net zo goed uitzien als in een merk T-shirt van 120 euro. En een jas van 80 euro houdt je net zo warm als een jas met een merk van 600 euro.

3. Bespaar geld met het vermijden van dure tankplekken

Tank vooral niet langs de snelweg maar zoek de tankstations in de buitenwijken op. Deze zijn vaak veel goedkoper. Onbemande tankstations kunnen nog voordeliger zijn.

Nederlanders die aan de grens van België en Duitsland wonen kunnen zelfs over de grens nog goedkoper tanken. Je betaalt minder als je een aantal kilometer extra wilt rijden voor een volle tank bij een Belgisch of Duits tankstation.

De belastingen zijn hier lager en de liter prijs is daardoor vaak makkelijk 20 cent goedkoper. Als je veel rijdt, regelmatig moet tanken en je in de buurt van de grens woont zal dit op jaarbasis veel schelen.

Goedkoper tanken om geld te besparen

4. Vergelijk verzekeringen

Nederland is een van de veiligste landen. We zijn een van de landen waar (bijna) alles verzekerd is. De meeste verzekeringen zijn verplicht zoals de zorgverzekering of de WA-verzekering voor je auto.

Doordat je te maken hebt met veel verzekeringen en verzekeraars kan het verstandig zijn om verzekeringen te vergelijken. Kijk eens naar je zorg-, auto-, scooter-, inboedel- of aansprakelijkheidsverzekering en zoek andere aanbieders. In het beste geval krijg je meer vergoed voor een lagere maandelijkse premie.

Voor het vergelijken van zorgverzekeringen kun je op Overstappen.nl terecht. Deze website biedt ook vergelijkingsmogelijkheden aan voor een auto-, dier- of uitvaartverzekering. 

5. Zeg ongebruikte abonnementen op

Kijk nog eens naar je gemaakte overzicht. Zoek naar terugkomende maandelijkse kosten van abonnementen die niet meer gebruikt worden.

De sportschool (hier moet je trouwens gewoon heen gaan), Netflix, een oude sport club, een tv-pakket of een bibliotheek lidmaatschap. Gebruik je het niet? Zeg het op. Het is zonde als je dit maandelijks blijft betalen terwijl je het niet gebruikt.

6. Zeg de loterij op

Ja ik weet het. Ik ben me bewust van alle tegen argumenten voor deze tip. Hiervoor hoor ik vaak “wat als” of “hij zal maar vallen”.

Maar bedenk even: hoeveel mensen doen mee elke maand? En hoeveel mensen winnen? Je bent zeker van een win kans van 1 op de 2,5 miljoen.

Hoeveel geld heb je de afgelopen jaren al uitgegeven aan de loterij? Als je dit geld steeds had weggezet had je nu een leuke buffer gehad. Een staatslot kost €17,50. Per jaar komt dat neer op een besparing van €210.

Loterij opzeggen om geld te besparen

7. Maak gebruik van studentenkortingen

Het is voor de hand liggend dat deze tip alleen voor studenten geldt. Bij veel banken, bioscopen, winkels en andere lidmaatschappen kun je als student korting krijgen of zelfs gratis het product of de dienst afnemen.

Zo krijg je bij Spotify 50% korting als student, bieden banken vaak een gratis studentenrekening aan en geven kledingwinkels soms wel tot 30% studentenkorting.

Let op. Je moet dit wel zelf aanvragen. Check dus even of er studentenkorting van toepassing is en vraag het altijd even na als je iets koopt. Je hoeft alleen je studentenpas te laten zien.

8. Neem eten van huis mee

Koop eten en drinken dat je meeneemt naar werk of school gewoon bij de supermarkt. Brood met je favoriete beleg, een meergranen koek of fruit in plaats van elke dag een nieuw flesje Cola en duur belegde broodjes.

Neem daarnaast een fles water mee die je overal kan bijvullen. Zo hoef je niet overal nieuw drinken te kopen, is dit beter voor het milieu, is dit veel gezonder voor je lichaam en is het beter voor je portemonnee.

Eigen eten en drinken meenemen voorkomt ook impulsieve aankopen. Je hebt immers al je eten voor de dag mee en hoeft niet meer na te denken over wat je nog moet kopen om de dag door te komen.

Winkels zitten vol met trucs waardoor jij als klant verleid wordt om toch nog even die Snicker bij de kassa te kopen. Dit komt vooral neer op zelfbewustzijn en discipline.

Eten mee van huis nemen om geld te besparen

9. Doe een dikke trui aan als je het koud hebt

In plaats van de verwarming hoger zetten, wat voor hogere energie kosten zorgt, kun je ervoor kiezen om een extra paar sokken en een dikke trui aan te trekken.

Pak bijvoorbeeld een dekentje terwijl je op de bank zit. Door de stookkosten laag te houden kan je op jaarbasis veel energie kosten besparen.

10. Minimaliseer je energie verbruik

Doe lichten uit als je niet in een kamer of plek bent, hou de tv niet de hele dag aan op de achtergrond als je niet aan het kijken bent en douche niet te lang.

Het koffiezetapparaat, de tv of computers blijven in veel huishoudens vaak aan het stopcontact heel ligt stroom verbruiken in een stand-by stand. Voorkom dit door de stekker van het apparaat uit het stopcontact te trekken als je hem niet gebruikt.

11. Doe slimmer boodschappen

De boodschappen kunnen maandelijks erg oplopen en zorgen voor veel kosten. Deze kosten zijn onvermijdbaar dus laat de A-merken liggen en zoek naar de goedkopere opties. De huismerken zijn vaak veel goedkoper.

Koop bijvoorbeeld je groente, fruit en vlees op de markt. Maak ook voordat je boodschappen doet een boodschappen lijstje en haal alleen wat op het lijstje staat.

Als je 1 keer per week boodschappen doet voorkom je ook nog eens dat je meer snoepgoed en snacks in huis haalt. Het bespaart tevens veel tijd aangezien je maar één keer per week naar de winkel hoeft.

Slimmer boodschappen doen

12. Zoek voor acties of uitverkoop

De supermarkt, de Kruitvat, de Hema et cetera hebben vaak 2 voor de prijs van 1 acties.

Check wel even dat deze actie klopt en de winkel niet van te voren de prijs per stuk verhoogt heeft. Anders betaal je alsnog hetzelfde. Dit zijn puur marketing stimulansen zodat jij dit product gaat kopen omdat je denkt dat je iets bespaart.

13. Stoppen met roken bespaart veel geld

Dit is voor de een makkelijker dan voor de ander en ik begrijp dat de meeste rokers niet meteen kunnen of willen stoppen. Maar toch wil ik de nadruk leggen op de kosten van roken.

Naast dat het natuurlijk slecht is voor je gezondheid en dat het stinkt, worden sigaretten elk jaar duurder. De overheid verhoogt bijna jaarlijks de accijns en btw op tabak die rokers moeten betalen.

Een gemiddeld sigaretten pakje kost 8 euro. Stel dat je 2 dagen met een pakje sigaretten doet, dan blaas je €120 euro per maand de lucht in. Dit is €1.460 euro per jaar. Een roker die een pakje per dag rookt betaalt jaarlijks €2.960 euro aan sigaretten. 

Toen ik bewust werd van mijn eigen gezondheidsrisico en de maandelijkse kosten ben ik gelijk gestopt. En als ik het kan, kan jij het ook.

14. Hou een buffer aan


Gebruik het vrijgekomen bedrag om een buffer op te bouwen. Streef ernaar om altijd een buffer van 3 tot 6 maanden vaste kosten achter de hand te houden.

Gaat de wasmachine kapot, moet de auto naar de garage of zijn er andere onverwachte uitgaven? Dan kun je deze uitgaven opvangen met je buffer. Probeer dit potje gelijk weer aan te vullen na grote uitgaven.

Buffer aanhouden voor noodgevallen

15. Begin met beleggen

Als je met de eerste paar tips een extra bedrag overhoudt per maand, zorg er dan voor dat het niet aan andere vermijdbare uitgaven weer opgaat. Om dit te voorkomen is het slim om dit geld te investeren.

Met een goed plan verzeker je jezelf van een betere financiële situatie in de toekomst. Als je faalt in plannen, dan plan je om te falen. 

Stel voor jezelf een realistisch percentage vast dat je elke maand weg zet. Houd dit als prioriteit als je je salaris, dividend of winstuitkering krijgt. Zelf beleg ik tussen de 20% en 30% van mijn maandelijkse inkomen per maand, afhankelijk van mijn extra verwachtte kosten voor die maand. Ik streef ernaar om dit percentage zo hoog mogelijk te houden.

Dit is niet voor iedereen mogelijk. Bepaal daarom wat voor jou werkt en hou hier een goede balans in.

Tot slot: vergroot je inkomen

Na het lezen van al deze tips kan je waarschijnlijk met sommige beter overweg dan andere. Of je schat sommige tips voor jezelf realistischer in.

Echter wil ik je ook als advies meegeven dat je echt niet altijd op water en brood hoeft te leven. Je mag jezelf echt wel eens verwennen. Zolang je in grote lijnen maar deze tips toepast zul je elke maand een extraatje overhouden. Hoe serieuzer jij dit oppakt, hoe meer geld je gaat besparen.

Naast je kosten verlagen is aan de andere kant natuurlijk (online) meer geld verdienen en je inkomen vergroten ook een optie om meer over te houden.

Wil je het geldsysteem beter begrijpen en er je voordeel mee doen? In het E-book Meer voor ons geld, dit heb ik altijd al willen weten! leer je daar meer over.

Kortom, als je echt geld wilt besparen zul je deze tips toe moeten passen. Het vergt misschien wat aanpassingen in je dagelijkse leven, maar dat is het meer dan waard. De resultaten zullen zich snel terug betalen. Stop met uitstellen en ga aan de slag!

Heb je nog meer tips om geld te besparen? Laat het weten in de reactie’s!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *