Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Beleggen » Wat zijn dividend aandelen? Genereer een passief inkomen!

Wat zijn dividend aandelen? Genereer een passief inkomen!

De meeste mensen werken voor hun geld. En dat is maar goed ook.

Er is ook een manier waarbij je een inkomen krijgt zonder daar de hele dag voor te hoeven werken. Investeren in aandelen kan dit werkelijkheid maken.

Als je een groot bedrag op je spaarrekening hebt, een erfenis gekregen hebt of je bedrijf net verkocht hebt kun je met aandelen een passief inkomen genereren. Ook als je geen groot startkapitaal hebt kun je vandaag al klein beginnen en passief wat bijverdienen.

Je leeft van het dividend uit je vermogen in plaats van dat het bedrag elke maand minder wordt. Hierdoor behoud je je vermogen of wordt het zelfs meer.

Maar wat zijn dividend aandelen en hoe kies je de beste aandelen? En misschien nog wel belangrijker, wanneer heb je recht op dividend? De antwoorden op deze vragen lees je in dit artikel. Lees dus snel verder.

Dividend aandelen

Als je aandelen van een bedrijf koopt word je mede eigenaar van dat bedrijf. Als eigenaar van een bedrijf heb je recht op een deel van de winst. Dividend is een deel van de winst dat wordt uitbetaald aan de aandeelhouders.

Niet elk bedrijf maakt winst en niet elk bedrijf kan een dividend uitkeren. Als er verlies gedraaid wordt, kan er tenslotte helemaal geen dividend uitgekeerd worden.

Aandelen van een bedrijf kunnen ook gezien worden als groei of waarde aandelen. Om te bepalen of een aandeel een dividend aandeel is kun je kijken naar de volgende punten.

Een aandeel wordt als goed dividend aandeel geclassificeerd als het bedrijf in de volwassenheidsfase opereert. De omzet en winsten zijn gestabiliseerd en het groei potentieel is voor het grootste gedeelte bereikt. Ondanks het bereiken van deze fase, wil je de omzet en de winsten van een bedrijf altijd structureel zien groeien.

Dividend aandelen levenscyclus bedrijven

Het bedrijf dient een sticky product of service te verkopen, iets wat men nodig heeft. Denk aan levensmiddelen, gas & olie, vastgoed of banken. Bedrijven in deze sectoren zijn vaak gevestigd en nodig om de samenleving goed te laten functioneren.

Bij een goed dividend aandeel dien je ook zeker te zijn dat het product of de service de komende decennia nog steeds nodig gaat zijn. Ondernemingen met seizoensgebonden producten of hype producten zullen nooit structureel over een lange periode hoge winsten kunnen blijven produceren.

Het is van belang dat je zeker weet dat het product nodig gaat zijn en in de toekomst winsten zal realiseren. Als deze zekerheid mist bestaat het risico dat het dividend wegvalt.

Stel jezelf even de volgende vergelijking voor: een bedrijf is net een appelboom. Over tijd produceert de boom appels die voor jou als eigenaar zijn. Nadat je de appels geplukt hebt zal de boom weer nieuwe appels moeten produceren. De CEO, de managers en de medewerkers verzorgen deze boom, geven het water en later de boom groeien. Hierdoor zal de boom later weer nieuwe, mooiere en grotere appels (het dividend) produceren.

Rechtsvormen die dividend uitbetalen

Er zijn 2 soorten rechtsvormen die een dividend kunnen uitkeren:

1. Besloten vennootschap (BV)
Niet iedereen kan eigenaar worden van een besloten vennootschap. Vaak dien je bepaalde kennis, vaardigheden, een groot startkapitaal of een netwerk te hebben om in een bv toe te treden.

Dit zijn relatief kleinere ondernemingen vergeleken met naamloze vennootschappen. Je wordt geregistreerd met je persoonlijke identiteit maar bent niet volledig aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf.

Neem de plaatselijke sportschool met 5 vestigingen als voorbeeld. De onderneming laat niet iedereen (mede) eigenaar worden. Je kan alleen aandelen van dit bedrijf kopen als je waarde toevoegt, de eigenaren persoonlijk kent of de onderneming verder kan helpen met jouw expertises. Na het toetreden in de bv heb je pas recht op het dividend.

2. Naamloze vennootschap (NV)
In een naamloze vennootschap kan iedereen aandelen kopen en dividend ontvangen, ongeacht hoe actief je participeert, wie je bent of hoeveel waarde je aan de onderneming toevoegt. Een nv geeft haar aandelen uit aan iedereen die hier interesse in heeft om meer kapitaal op te halen.

Een nv kan miljoenen kleine eigenaren hebben omdat iedereen een klein stuk van het bedrijf kan kopen. Zo kan je al met €100 euro aandelen kopen. Hiermee zal je geen drastisch impact in het bedrijf hebben, maar toch ben je mede eigenaar.

De grootste ondernemingen van Nederland zijn bijna allemaal nv’s. Denk aan Shell, PostNL of KPN. Het volk, net zoals jij en ik, is grotendeels de eigenaar van het bedrijf. Maar het wordt bestuurd en geleid door de interne capabele bestuurders.

Management team dividend bedrijf

Soorten dividend

Er zijn 3 soorten dividend die uitgekeerd kunnen worden:

1. Cash op je rekening of in je broker account. Het bedrag waar je recht op hebt wordt overgemaakt.

2. Uitkering in extra aandelen. Sommige bedrijven kiezen ervoor om extra aandelen uit te keren in plaats van dividend in cash. Zo groeit je aandeel en vermogen in het bedrijf en maak je rendement door de extra gratis aandelen. Je krijgt tenslotte voor niets een aantal aandelen, die de waarde hebben van de huidige koers.

3. Interim dividend. Dit is dividend dat als voorschot op het oorspronkelijke dividend wordt uitbetaald voordat het boekjaar of het kwartaal is afgerond. Hierna volgt het slotdividend die voor het totale dividend van die periode zorgt.

Het management kan voor een interim uitkering kiezen als ze willen laten zien dat het een goed kwartaal is geweest. Ook brengt dit vertrouwen bij beleggers en resulteert het vaak in een koersstijging van het aandeel.

Bedrijven met aandelen op de beurs kunnen ervoor kiezen om hun dividenduitkering per kwartaal of per maand plaats te laten vinden. Ook kan het management ervoor kiezen om een extra dividend aan het einde van het jaar als bonus uit te keren als het een bijzonder goed jaar geweest was.

Real Estate Investment Trust (REIT)

Een Real Estate Investment Trust (REIT) is een vastgoed onderneming die vastgoed koopt en verhuurt met het kapitaal van beleggers. De verhuuropbrengsten en de verkoop van deze gebouwen wordt uitgekeerd als dividend aan de aandeelhouders.

Bij REITS worden de winsten Funds From Operations (FFO) genoemd. De opbrengsten van de verkoop van vastgoed wordt in de FFO buiten beschouwing gelaten. REITS zijn verplicht om 90% van hun opbrengsten uit te keren als dividend. Daarom zijn REITS vaak goede toevoegingen in een dividendstrategie.

Het voordeel van investeren in een REIT is dat je niet een heel huis of pand hoeft te kopen om te profiteren van huur opbrengsten. Ook betalen bedrijven vaak dividend per kwartaal en REITs per maand. Voor relatief kleine bedragen kan je eigenaar worden van vastgoed en dividend ontvangen.

Huis sleutels vastgoed dividend REIT

Wanneer je recht hebt op dividend

Niet elk bedrijf betaalt dividend uit. Bij de bedrijven die dat wel doen bestaan er bepaalde regelingen die bepalen wanneer iemand recht heeft op het dividend. Zo heeft niet elke belegger gelijk recht op dividend bij het kopen van aandelen.

De ex dividend datum is de datum waarop een belegger het aandeel moet bezitten om recht te hebben op het dividend. De onderneming brengt de ex dividend datum en de uitbetalingsdatum van te voren naar buiten via een nieuwsbericht.

Als je dus een dag voor de ex dividend datum geld investeert en 2 dagen later het aandeel weer verkoopt, ben jij alsnog gerechtigd op het dividend voor dat kwartaal. De nieuwe koper van het aandeel moet wachten tot de volgende uitbetaling.

Eigenaren van aandelen veranderen continu in een hoog tempo. Daardoor wordt gekozen om op één moment te inventariseren wie de aandeelhouders zijn en recht hebben op het dividend.

Zo werken dividend aandelen

Stel dat je €50.000 euro hebt en een gemiddeld dividend rendement van 4% kan realiseren. Dan verdien je €2.000 euro passief per jaar.

Het jaar daarop heb je €52.000 euro (zonder een koersverandering). Met 4% dividend rendement verdien je nu €2.080 passief per jaar. Door bijvoorbeeld 30 jaar niks te veranderen en dit te doen verdien je nu €6.300 euro passief per jaar. In dit voorbeeld hebben we geen extra inleggen gedaan.

Zouden we dat wel doen, zeg 400 euro per maand, dan heb je na 30 jaar een passief inkomen van €16.400 euro per jaar. In dit voorbeeld gaan we er vanuit dat het maandelijkse inleg bedrag van €400 euro gelijk blijft.

Zou je het maandelijks bedrag ook verhogen elk jaar, zeg met €480 euro meer elk jaar omdat je meer gaat verdienen, groeit dit vermogen exponentieel en nog harder. Na 30 jaar krijg je dan passief €27.910 euro per jaar.

Door met het dividend nieuwe aandelen te kopen in plaats van uit te geven, bouw je sneller vermogen op en zorg je elk jaar voor een hoger passief inkomen.

Passief dividend inkomen verschillen

I’m not gonna lie. Voor een maandelijks passief inkomen van €1.000 euro heb je dus al gauw €300.000 euro nodig. Dit hoef je natuurlijk niet op dag 1 al te hebben. Veel beleggers leggen maandelijks een bedrag in dat ze kunnen missen. Over tijd zal dit vermogen en je passieve inkomsten groeien.

Als belegger kan je gebruik maken van prijs schommelingen. De hoogte van het dividend hangt af van de huidige koers van het aandeel. Het dividend bedrag is nauwkeurig vastgesteld door het bedrijf, maar de prijs die je betaalt voor het aandeel fluctueert.

Een aandeel dat €20 euro kost en €1 euro dividend uitbetaalt, heeft een dividendrendement van 5%. Stel dat de prijs naar €15 euro zakt en het dividend van €1 euro nog steeds vast staat, dan krijg je een dividend rendement van 6,6%.

Je hoeft minder te betalen voor hetzelfde dividend. Door gebruik te maken van prijs fluctuaties kun je een hoger dividend rendement realiseren met dezelfde inleg.

Beleggingsstrategie

Waarom kiezen veel beleggers voor dividend aandelen? Dividend beleggen is een strategie die hoge zekerheid geeft voor een passief inkomen. Je bent verzekerd van een inkomen zonder daar direct voor te hoeven werken.


“If you don’t find a way to make money while you sleep, you will work until you die.”

— Warren Buffett

Als je bezit over een grote spaarrekening, je bedrijf net verkocht hebt of een vermogen geërfd hebt doe je er voordeel mee om een inkomen te genereren uit dit vermogen. Dit kan een betere keuze zijn in plaats van dat vermogen langzaam uitgeven.


Voordelen

  • Je kan met kleine bedragen beginnen.
  • Bouw een passief inkomen voor jezelf.
  • Je bent verzekerd van een inkomen voor onbepaalde tijd.
  • Realiseer vermogensgroei naast een passief inkomen.
  • Je betaalt relatief weinig belasting.

In vergelijking met inkomen uit werk, waar je tot soms wel 49,5% belasting moet betalen, betaal je over dividend maar 15% bronbelasting. Deze kun je zelfs nog terug vorderen tijdens je jaarlijkse belastingaangifte. Daarnaast is dit inkomen ook nog eens passief en heb je hier niet voor gewerkt. Win-win dus.

Nadelen

  • Het vereist geduld en discipline
  • Het kan veel inleg en geld vereisen.
  • Het kan veel vooraf onderzoek vereisen en je moet moeite doen om een passief inkomen te genereren. Alleen voor niets gaat de zon op.
  • Beleggen kent risico’s en je kunt je geld verliezen
  • Veel dividend bedrijven hebben een laag dividend percentage. Dividend percentages van richting de 10% zijn vaak niet houdbaar voor lange periodes.

Er bestaat een kans dat de winsten van een onderneming tegenvallen of zelfs helemaal wegvallen. Bijvoorbeeld tijdens een crisis.

Het komt wel eens voor dat bedrijven hun dividend dan schrappen of tijdelijk verlagen om de slechte periode door te komen. Probeer dit soort bedrijven te vermijden. Dit kan voor jou als belegger zorgen voor stress en het wegvallen van je inkomen.

Voorbeeld van goede dividend aandelen

Grote gevestigde bedrijven met sterke merken keren vaak dividend uit. Hieronder vind je een overzicht van volwassen bedrijven en hun dividend rendement. Op het eerste gezicht lijkt het misschien niet zoveel. Maar bedenk dat je niet 1 maar 100, 500 of 1000 aandelen per keer kan kopen.

AandeelPrijs per aandelDividend rendementJaarlijks dividend per aandeelJaarlijks dividend per 500 aandelen
Ahold Delhaize€29,19 euro2,84%€0,83 euro€415 euro
Shell€24,31 euro3,20%€0,78 euro€390 euro
KPN€3,10 euro4,42%€0,14 euro€70 euro
Coca-Cola$60,29 dollar2,79%$1,68 dollar$840 dollar
Starbucks$93,73 dollar2,09%$1,96 dollar$980 dollar
McDonald’s$255,16 dollar2,16%$5,51 dollar$2.755 dollar
Realty Income (REIT)$67,49 dollar4,40%$2,97 dollar$1.485 dollar

De beste dividend aandelen kopen

Beginners die voor het eerst aandelen gaan kopen komen erachter dat er veel keuze is op de beurs. Wereldwijd beleggen zorgt ervoor dat je ook buitenlandse kansen kan benutten. Om te bepalen wat de beste aandelen zijn ga ik zelf altijd de volgende punten na:

1. Wat is de hoogte van de pay-out ratio? Dit is het percentage van de winst dat een bedrijf vaststelt en uitkeert als dividend. Hoe hoger deze ratio is, hoe minder investeringskansen het bedrijf ziet om verder te groeien of innovatie te stimuleren. Een hogere ratio resulteert dus in meer dividend uitbetalingen voor de aandeelhouders maar minder groeikansen voor het bedrijf.

2. Verhogen ze het dividend over tijd? Als dit gebeurt, gebeurt dit vaak jaarlijks.

3. Hebben ze altijd het dividend uitbetaald? Ook tijdens crisis tijden of slechte periodes?

4. Heeft het bedrijf veel cash achter de hand? Dit zorgt ervoor dat het dividend altijd uitbetaald kan worden. 

5. Geeft de onderneming aan dat het dividend prioriteit heeft en dat ze er alles aan zullen doen om deze uit te blijven betalen?

Door aandelen te kiezen die aan deze eisen voldoen verzeker je jezelf van een passief inkomen. Dit inkomen valt niet zomaar weg aangezien je in goede bedrijven met hoge winsten hebt geïnvesteerd.

Leer beleggen en genereer een passief inkomen

In dit artikel heb je gelezen over hoe dividend aandelen werken en hoe je daarmee een passief inkomen kunt krijgen.

Wil je ook passief dividend ontvangen of geld verdienen op de beurs? In de gratis live training van Harm van Wijk leert hij jou stap voor stap hoe je hoge rendementen kan maken op de beurs.

Harm is op het gebied van beleggen al 32 jaar een expert. Daarom is dit by far de beste manier om te beginnen met beleggen.

Druk op de knop hieronder om je gratis plek te reserveren.

Leer hoe je een passief inkomen kunt genereren!

Druk op de knop hieronder om naar de gratis live training te gaan.

Leer meer over Harm van Wijk in onze Trading Navigator Methode review.


Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *