Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Beleggen » Geld verdienen met call en put opties? Dit is de ultieme handleiding

Geld verdienen met call en put opties? Dit is de ultieme handleiding

Wil je winst maken zelfs als alle koersen in een dalende trend zitten? Of wil je meer rendement maken op jouw aandelen? Dan zijn call en put opties misschien iets voor jou!  

Opties maken het mogelijk om een extra inkomen te genereren. Ook kun je door middel van opties aandelen met korting kopen of ze voor een hogere prijs verkopen.

Call en put opties kunnen ingewikkelde beleggingsproducten zijn, maar zorgen wel voor veel winst. De belegger die graag geld wilt verdienen met opties zal dan ook het een en ander moeten leren om de risico’s te beperken.  

Dus wat zijn call en put opties precies? Hoe werken ze? En hoe kun je geld verdienen met opties? Dat vertel ik je allemaal in dit artikel.

Wat is een call optie?

Een call optie is een afspraak tussen 2 beleggers over de koop van aandelen. Een optiecontract gaat altijd over 100 aandelen. In een optie komen beide beleggers overeen over een uitoefenprijs van de aandelen en de expiratiedatum van de optie. Oftewel, tot wanneer het optiecontract geldig is.

De belegger die de aandelen bezit schrijft de call optie. De belegger die de aandelen wilt kopen, koopt de call optie. Bij een call optie krijgt de koper een kooprecht. Met andere woorden, hij kan ervoor kiezen om de aandelen te kopen maar is hiertoe niet verplicht.

De schrijver neemt wel een leverplicht op zich en is verplicht de aandelen te leveren als de optie koper dat wilt. Voor het aangaan van de verkoopplicht ontvangt de schrijver een premie.

De koper van een call optie heeft 3 mogelijkheden:

 1. Er wordt aanspraak gedaan op zijn recht en de aandelen worden gekocht voor de afgesproken prijs.
 2. De belegger doet niets. De optie verloopt en de belegger is zijn premie kwijt.
 3. Zijn openstaande optie met zijn kooprecht wordt verkocht aan iemand anders.
BoekenBoeken

Zo werkt een call optie

Stel dat de uitoefenprijs € 50 euro is en de schrijver ontvangt daarvoor € 5 euro premie per aandeel. De schrijver ontvangt dan een premie van € 500 (100 x € 5).

Als de waarde van het aandeel op de expiratiedatum lager is dan € 55 euro (50 + 5), dan is de optie waardeloos. De koper van de call optie kan dan namelijk het aandeel goedkoper krijgen op de beurs. In dit geval mag de schrijver van de call optie de premie houden en is de koper van de call optie zijn premie kwijt.

De call optie koper verdient pas geld bij een koers die op de expiratiedatum hoger is dan de uitoefenprijs plus de betaalde premie. Hoe hoger de koers, hoe meer winst de call optie koper maakt.

Stel dat de koers op de expiratiedatum op € 60 euro staat, dan kan de optie koper de optie winstgevend uitoefenen. Hij betaalde € 500 euro premie, koopt 100 aandelen voor € 50 euro via zijn call optie en kan de aandelen gelijk op de beurs verkopen voor € 60 euro.

Optiecontract = 100 x € 50 = € 5.000
Premie = 100 x € 5 = € 500

Betaald voor 100 aandelen = € 5.000 + € 500 = € 5.500

Verkoop op de beurs = 100 x € 60 = € 6.000
Winst = € 6.000 – € 5.500 = € 500

Call optie kopen

Wanneer koop je een call optie?

Beleggers kopen een call optie als zij een koersstijging verwachten of denken dat een aandeel in een stijgende trend gaat komen. Ook worden call opties vaak gekocht als beleggers denken dat het aandeel erg ondergewaardeerd is.

Als je zeker bent van bepaalde bedrijfs- of sectorontwikkelingen kan het voordelig zijn om een call optie voor een aandeel te kopen. Stel, je schat bijvoorbeeld in dat een ondergewaardeerd aandeel erg gaat floreren op de korte of middellange termijn. Wanneer de markt dat niet in prijst, dan kun je hier mooi gebruik van maken door call opties te kopen voor dat aandeel.

Er zijn een aantal voordelen van een call optie ten opzichte van het aandeel meteen kopen. De waarde van je belegging is namelijk kleiner aangezien je alleen de premie betaalt. Daarnaast kan het rendement veel hoger zijn en beperk je je maximale verlies. Tevens kan je met opties je risico van andere beleggingsproducten afdekken.

Wanneer kun je een call optie uitoefenen?

Het uitoefenen van een call optie is winstgevend als de optie in-the-money is. Deze term wordt gebruikt voor een optie die met gunstige omstandigheden uitgevoerd kan worden. Een expiratiedatum verloopt altijd op de 3e vrijdag van de maand.

Als de koers boven de uitoefenprijs ligt, zou het normaal gesproken winstgevend moeten zijn. Maar aangezien je nog een premie voor het optiecontract betaald hebt, wordt de optie pas winstgevend als de prijs (ver) boven de uitoefenprijs plus de optiepremie ligt.

Je kan er ook voor kiezen om de optie dan door te verkopen. De prijs van een in-the-money optiecontract stijgt namelijk. Andere beleggers zijn dan bereid om meer te betalen voor een optie die in-the-money is.

Stel dat een andere belegger € 600 euro premie wilt betalen voor jouw optiecontract, waarvoor jij € 500 euro premie hebt betaald, dan verkoop je het kooprecht door en maak je op een andere manier winst. Dit wordt optiehandel genoemd. Maar let op. Als de expiratiedatum geweest is vervalt het optiecontract automatisch en heb je geen recht meer op het uitoefenen van de optie.

StudieboekenStudieboeken

Een call optie schrijven

Aan de andere kant van de call optie zit de call optie verkoper. Je moet tenminste 100 aandelen in bezit hebben voor het schrijven van een call optie. De schrijver van een call optie gaat de verplichting aan om zijn aandelen te verkopen voor de uitoefenprijs op de expiratiedatum. Voor deze verplichting krijgt de belegger een premie.

Je kan het vergelijken met een verzekeringsmaatschappij. Een verzekeringsmaatschappij krijgt betaald voor het lopen van risico. Als je een call optie schrijft, loop je het risico dat je de aandelen tegen een ongunstige prijs moet verkopen. Hiervoor ontvang je een premie. 

Bij de schrijver van een call optie kunnen 3 situaties ontstaan:

 1. Hij wordt niet aan zijn plicht gehouden en mag de premie houden.
 2. Hij wordt wel aan zijn plicht gehouden en moet zijn aandelen verkopen tegen de uitoefenprijs.
 3. Hij koopt zijn optie terug (sluitingskoop) waardoor de optie niet meer geldig is.
Call optie schrijven - Call en put opties handleiding

Wanneer schrijf je een call optie?

Je kan ervoor kiezen om een call optie te schrijven als je jouw aandelenpositie wilt verkopen. Het schrijven van een call optie kan er dan voor zorgen dat je je aandelen voor een hogere prijs kunt verkopen dan de daadwerkelijke koers.

Als je ervan uit gaat dat de koers een dalende of zijwaartse trend gaat laten zien, kun je een call optie schrijven. Als jouw visie uitkomt en de koers erg inzakt, kun jij je aandelen voor een hogere prijs verkopen. Zo voorkom je een waardedaling op je aandelen.

Daarnaast verkopen beleggers call opties voor het ontvangen van de premie. De premie zorgt voor een extra inkomen en meer rendement op je aandelen. Tevens kan het schrijven van een call optie zorgen voor bescherming. Als de koers stijgt maak je rendement op je aandelen. Als de koers daalt maak je rendement met je geschreven call optie.

Wat is een put optie?

De betekenis van een put optie is precies het tegenovergestelde van een call optie. De belegger die de aandelen bezit en wilt verkopen, koopt de put optie. De belegger die de aandelen wilt kopen schrijft de put optie.

De koper van een put optie krijgt het recht om zijn aandelen te verkopen voor de afgesproken uitoefenprijs op de expiratiedatum. De schrijver van een put optie gaat een verplichting aan om aandelen te kopen tegen de afgesproken uitoefenprijs.

De schrijver van een put optie loopt door de verplichting het risico om tegen een ongunstige prijs de aandelen te moeten kopen. Hiervoor ontvangt de belegger een premie.

De koper van een put optie heeft 3 mogelijkheden:

 1. Er wordt aanspraak gedaan op zijn recht en de aandelen worden verkocht voor de afgesproken prijs.
 2. De belegger doet niets, de optie verloopt en de belegger is zijn premie kwijt.
 3. Zijn openstaande optie met zijn verkooprecht wordt verkocht aan een andere belegger.
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Zo werkt een put optie

Laten we hetzelfde aandeel weer als voorbeeld nemen. Stel dat de uitoefenprijs van een put optie € 50 euro is en de schrijver daarvoor € 5 euro premie ontvangt. Voor het aangaan van deze put optie ontvangt de schrijver dus totaal € 500 (100 x € 5).

Als de waarde van het aandeel op de expiratiedatum hoger is dan € 45 (50 – 5), dan is de optie waardeloos. De koper van de put optie kan dan namelijk zijn aandelen voor een hogere prijs op de beurs verkopen. In dit geval mag de schrijver van de put optie zijn premie houden en hoeft hij de aandelen niet verplicht te kopen.

Stel dat de koers op de expiratiedatum op € 40 euro staat, dan maakt de optie koper aanspraak op zijn verkooprecht. Het wordt in dat geval pas winstgevend voor de put optie koper. Hij betaalde € 5 euro premie en verkoopt dan volgens het optiecontract de aandelen voor de uitoefenprijs van € 50 per stuk. Terwijl de daadwerkelijke koers op € 40 euro staat.

Betaalde premie = 100 x € 5 = € 500
Optiecontract = 100 x € 50 = € 5.000

100 aandelen verkocht volgens put optie = € 5.000 – € 500 = € 4.500

Actuele prijs op de beurs = 100 x € 40 = € 4.000
Winst = € 4.500 – € 4.000 = € 500

Put optie kopen

Wanneer koop je een put optie?

Een put optie kopen kan interessant zijn als je verwacht dat de koers naar beneden gaat en je hiervan wilt profiteren. In plaats van dat jouw aandelen zakken in waarde, koop je een put optie en krijg je een hogere prijs voor je aandelen. Je kan een put optie dus gebruiken ter bescherming van je portefeuille en om vooraf je maximale winst vast te stellen.

Als je bijvoorbeeld verwacht dat een overgewaardeerd aandeel binnenkort een flinke correctie gaat laten zien, kan een put optie kopen voordelig zijn. Ook kan het kopen van een put optie handig en winstgevend zijn als je zeker bent van slechte bedrijfsontwikkelingen. Hoe lager de prijs uiteindelijk zakt, hoe meer winst je maakt met jouw put optie.

Het voordeel van een put optie kopen, ten opzichte van de aandelen direct verkopen, is dat je bij dalende koersen ook winst kan maken. Als de waarde van het aandeel namelijk zakt, dan stijgt de waarde van je put optie.

Daarnaast dient het optiecontract als een soort verzekering. Hiermee dek je een flinke koersdaling af. Mocht de prijs toch stijgen, dan ben je alleen je premie kwijt. Maar je geniet wel van rendement op je aandelen door de koersstijging.

Wanneer kun je een put optie uitoefenen?

Als de put optie in-the-money is op de expiratiedatum kun je overwegen om de put optie uit te oefenen. Elke 3e vrijdag van de maand verlopen alle optiecontracten voor die maand. Op deze dag worden ze uitgeoefend of verlopen ze.  

Daarnaast kun je een put optie uitoefenen als de koers van het aandeel flink gedaald is. Door deze lage koers kun je gebruik maken van je put optie en jouw aandelen voor meer verkopen. Aangezien je ook nog een premie betaald hebt, moet de koers onder de uitoefenprijs min de premie liggen. Dan pas wordt de put optie winstgevend.

Hoe lager de koers in dat geval is, hoe meer winst je maakt als je een put optie gekocht hebt. Als de koers boven de uitoefenprijs ligt, is de optie out-of-the-money. In dat geval kun je de aandelen voor meer verkopen op de beurs en wordt de put optie waardeloos.

In het geval van een in-the-money put optie kun je er ook voor kiezen om de optie door te verkopen aan een andere belegger. Deze optiehandel kan erg winstgevend zijn. Zo hoef je niet daadwerkelijk je aandelen te verkopen en heb je toch een premie ontvangen.

BoekenBoeken

Een put optie schrijven

Het schrijven van put optie werkt in principe hetzelfde als het schrijven van een call optie. Alleen ga je nu de verplichting aan om een aandeel te kopen tegen de uitoefenprijs. Voor het aangaan van deze verplichting ontvang je een premie.

Bij het schrijven van een put optie verplicht de broker je om margin aan te houden. Doordat de uitkomst nog niet bekend is en je nog niet zeker weet of je de aandelen moet kopen, dien je hiervoor krediet aan te houden om deze aandelen te kopen. Mocht je daarvoor natuurlijk niet de financiële middelen voor hebben.

Bij de schrijver van een put optie kunnen 3 situaties ontstaan:

 1. De belegger wordt niet aan zijn plicht gehouden en mag de premie houden.
 2. De belegger wordt wel aan zijn plicht gehouden en moet de aandelen tegen de uitoefenprijs kopen.
 3. De optie wordt teruggekocht (sluitingskoop) waardoor de optie niet meer geldig is.
Put optie schrijven - Call en put opties handleiding

Wanneer schrijf je een put optie?

Je kan een put optie schrijven als je aandelen wilt kopen maar daarvoor korting wilt krijgen. Ook schrijven beleggers een put optie als zij verwachten dat de koers in een stijgende of zijwaartse trend terecht gaat komen. Doordat je verwacht dat een aandeel gaat stijgen, kun je met een put optie en een lagere uitoefenprijs de aandelen goedkoper aanschaffen.

Daarnaast kan je put opties schrijven als je belegt voor de premies. Door goed in te schatten wat de koers gaat doen en ze vervolgens te verkopen voor expiratiedatum, kun je voor jezelf een extra inkomen genereren. Deze strategie zorgt ervoor dat je premie ontvangt en de verplichting doorverkoopt voor de expiratiedatum.

Tevens kan het schrijven van een put optie zorgen voor het afdekken van risico. Als de koers stijgt kun je de aandelen met je geschreven put optie voor minder aanschaffen. Als de koers erg daalt kun je de aandelen weer goedkoper krijgen op de beurs.

Het verschil tussen call en put opties

Call en put opties kunnen ingewikkelde beleggingsinstrumenten zijn. Aangezien het veel informatie in één keer is heb ik ze samengevat en in een duidelijk overzicht gezet.

De verschillen tussen call en put opties zitten voornamelijk in wie het recht heeft, wie de plicht heeft en of er gekocht of verkocht gaat worden. Daarnaast verschillen ze in de koersverwachtingen van de belegger.

Call en put opties verschil

Hoeveel kan je verliezen met call en put opties?

Beleggen kent natuurlijk altijd risico’s en opties worden zeer risicovol als je niet weet wat je doet. Je kan 100% van je inleg (de premie) verliezen als je de koersbeweging verkeerd hebt ingeschat. Hierdoor worden call en put opties als relatief risicovolle producten gezien.

Als je een call optie koopt is je maximale verlies de totale premie. Mocht je een foute inschatting gemaakt hebben dan oefen je de optie niet uit en ben je je volledige inleg kwijt.

Bij het schrijven van een call optie is je maximale verlies theoretisch gezien oneindig. Doordat de koers van een aandeel in principe oneindig kan blijven stijgen, kan je verlies ook oneindig door blijven lopen.

Als je een put optie koopt is je maximale verlies, net als bij een call optie, de totale betaalde premie. Ook hier kan de koers zich anders ontwikkelingen en wordt de put optie waardeloos. Je bent dan 100% van je premie kwijt.

Bij het schrijven van een put optie kan je theoretisch gezien je maximale inleg verliezen als een bedrijf failliet gaat. Dan daalt de waarde van het aandeel naar € 0 terwijl jij de aandelen moet kopen voor de uitoefenprijs.

Kan je veel geld verdienen met call en put opties?

Ondanks de risico’s kan beleggen in opties een zeer winstgevende strategie zijn. Beleggers die goed in kunnen schatten wat koersbewegingen gaan doen kunnen veel geld verdienen met opties schrijven.

Zelfs in neergaande of zijwaartse markten kun je door middel van opties jezelf verzekeren van rendement op je aandelen. De premie die je namelijk ontvangt mag je houden als jouw visie uitkomt.

Door steeds de juiste inschattingen te maken en opties te schrijven kun je zelfs meerdere keren premies ontvangen. Je kan hiermee dus, als je steeds de juiste visie hebt, een extra inkomen voor jezelf creëren.

Tevens kun je ook met de juiste inschattingen aandelen voor veel gunstigere prijzen kopen of verkopen. Opties maken het mogelijk om aandelen met korting te kopen of aandelen te verkopen voor een hogere prijs. Zeker bij volatiele aandelen met een hoge beta ratio kun je veel geld verdienen met opties.

Hoe je vandaag al geld kunt gaan verdienen met call en put opties

We zijn aan het einde van dit artikel gekomen. Je hebt nu een redelijk overzicht van hoe call en put opties werken en wat de verschillen zijn.

In de complete handleiding Geld verdienen met opties van Harm van Wijk leert hij je alles over geld verdienen met opties. Hij vertelt je hoe je geld voor je kan laten werken, in plaats van voor je geld te werken.

Je leert stap-voor-stap hoe je succesvol kunt worden met opties en hoe je de risico’s kunt afdekken. Zelfs in dalende of zijwaartse markten kun je door middel van opties winstgevend beleggen.

Harm van Wijk is al 32 jaar beleggingsexpert en heeft een CV waar je U tegen zegt. Daarnaast loop je door de 100% niet goed, geld terug garantie geen enkel risico. Daarom is deze handleiding de beste keuze als je wilt beginnen met beleggen in opties.

Vandaag al aan de slag en gegarandeerd geld verdienen met call en put opties?


Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *