Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Beleggen » Boeken over beleggen kopen? De 17 beste beleggingsboeken

Boeken over beleggen kopen? De 17 beste beleggingsboeken

Tegenwoordig verslind ik goede boeken over beleggen. En elk boek heeft me weer een stukje verder gebracht.

Ik heb ondertussen wel geleerd dat kennis macht is, als je daar iets mee doet tenminste. Dat de juiste kennis je ver kan schoppen en je een voorsprong geeft. Ik begrijp nu ook waarom succesvolle mensen altijd kasten vol met boeken hebben. Hun huis lijkt soms wel op een bibliotheek.  

Aangezien boeken mij zo geholpen hebben wil ik deze kennis ook met jou delen. Kennis over beleggen gaat niemand meer van je afnemen en daar kan je de komende jaren weer mee vooruit.

Als je van plan bent om een boek over beleggen te kopen kun je door de bomen het bos niet meer zien. In dit artikel heb ik daarom de beste boeken over beleggen, geld en de economie voor je op een rijtje gezet.

De beste boeken over beleggen voor beginners

Omdat smaken verschillen zal ik in dit artikel mijn voorkeuren en alternatieven laten zien. Het zijn stuk voor stuk allemaal kwalitatief goede boeken van succesvolle beleggers, autoriteiten en economen.

Tip:

kijk na het lezen van een boek filmpjes over hetzelfde onderwerp. Zo neem je de stof beter op en begrijp je de informatie beter.

BoekenBoeken

1. De intelligente belegger (2015)

Uit mijn lijst van de beste boeken over beleggen staat De intelligente belegger op nummer 1. Persoonlijk was dit ook echt mijn eerste boek over beleggen. Benjamin Graham was een Amerikaanse vermogensbeheerder. Hij was heer en meester in het waarde beleggen.

Als leermeester van ‘s werelds rijkste belegger Warren Buffett maakt hij in dit boek onderscheid tussen speculeren en beleggen. Ook leert hij je hoe je aandelen onder hun nominale waarde kunt kopen.

Dit boek is al 70 jaar een best seller. Hét boek voor een beginnende belegger waarmee je een uitstekende start op de beurs maakt. Eentje die elke belegger minstens één keer gelezen moet hebben.


2. Leer beleggen als Warren Buffett (2019)

Door zijn jaarlijkse successen is Buffett voor veel beleggers een voorbeeld en idool geworden. Hij versloeg keer op keer de markt met zijn lange termijn strategie. In dit boek over Warren Buffett leer je waarom hij ’s werelds beste, meest nuchtere en succesvolle belegger is geworden. Zijn geheimen en beleggingsstrategie worden uitgebreid van A tot Z verteld.

Er wordt uitgelegd op basis van welke criteria hij een aandeel kiest en welke aandelen je juist links moet laten liggen. Sectoren en aandelen die je moet vermijden worden uitbundig besproken en onderbouwd met voorbeelden. Het is erg simpel en duidelijk geschreven en een must have in je boekenkast.


3. Beleggen voor dummies (2016)

De kansen op rendement verhogen en je doelen bereiken? Beleggen voor dummies helpt je hierbij. Er zijn veel goede boeken over beleggen, maar voor beginners is dit is toch wel een boek die je moeiteloos de goede kant op stuurt. Het draait in dit boek volledig om de beginnende belegger en het gaat ervan uit dat je nul ervaring of kennis hebt. Elke term wordt stap voor stap uitgelegd.

Daarnaast kun je uitgebreid over beleggingsstrategieën lezen. De fundamentele analyse, de technische analyse en talloze goede tips komen aan bod. Aandelen, beleggingsfondsen, obligaties, trackers en nog veel meer in Beleggen voor dummies.

StudieboekenStudieboeken

4. De basis van het beleggen (2013)

In dit boek staat alles wat je moet weten als je zelf succesvol wil gaan beleggen. Elke beleggingscategorie wordt besproken. Van kunst tot aandelen en van Ferrari ’s tot vastgoed.

Voor wie op de lange termijn structureel rendement wil behalen, solide kennis wil vergaren en voor emotionele rust bij beleggen wil zorgen is De basis van het beleggen een goede keuze. Het boek zit vol met lastige termen en theorieën die op een heldere manier worden uitgelegd.

Ook wordt veel ruimte in het boek besteed aan de mogelijkheden die je hebt als belegger. Voor wie nog twijfelt, nog geen duidelijk plan heeft of zich graag in beleggen wil gaan verdiepen is dit een makkelijk geschreven boek met veel nuttige informatie!


5. De beleggingsillusie (2014)

Banken, vermogensbeheerders en beleggingsfondsen vertellen je maar al te graag dat beleggen iets is wat je niet zelf kan en uit handen moet geven. De illusie die particuliere beleggers vaak voorgeschoteld krijgen wordt uitbundig ontleed. Deze beleggingsklassieker doet je van mening veranderen.

Het boek beschrijft waarom beleggers hun geld maar blijven toevertrouwen aan deze partijen en dat het in de meeste gevallen alleen maar zorgt voor lagere rendementen. Je hoeft niet per se het beleggen uit handen te geven om de markt te verslaan. Zinvolle lessen worden verteld die je voorbereiden op het omgaan met vermogensbeheerders en beleggingsfondsen.

Een relatief dun boekje die alle informatie bevat die je nodig hebt. Door middel van De beleggingsillusie kun je prima zelf beleggen zonder deze partijen!


6. Blondjes beleggen beter (2020)

Ik las eens in een onderzoek dat vrouwen gemiddeld hogere rendementen halen met beleggen dan mannen. Waarom? Mannen zijn meer bezig met kopen en verkopen en proberen steeds nieuwe kansen te benutten.

Terwijl vrouwen relatief gezien meer passief beleggen, streven naar zekerheid en hun beleggingen vaker voor de lange termijn laten staan. We moeten dit natuurlijk met een korreltje zout nemen, want beleggen kan voor zowel mannen als vrouwen een winstgevende activiteit zijn.

In het boek van Janneke Willemse vertelt ze over haar eigen beleggingen en hoe je op de lange termijn succesvol kunt blijven. Ze vertelt over hoe je simpel kunt beleggen, welke fouten zij gemaakt heeft en ze helpt je met de eerste stapjes op de beurs. Voor wie zijn of haar geld wil laten groeien en weinig achtergrondkennis of geld heeft is Blondjes beleggen beter een sterk startpunt.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

7. Verdubbel je geld in vijf jaar (2019)

In het boek van Sam Hollanders deelt hij zijn mening over beleggen. Hij vertelt waarom beleggen voor iedereen is en dat iedereen de technieken kan leren. Het komt neer op oefenen, oefenen en oefenen. Ervaring en je emoties onder controle houden spelen daarnaast ook een belangrijke rol.  

Verder bespreekt hij een beetje psychologie, bruikbare tips en zelf gebruikte technieken. Na het lezen van dit boek weet je precies hoe je een vermogen kunt opbouwen en de juiste aandelen kunt kiezen. Ook wordt de best passende beleggingsstrategie besproken.

Door de makkelijke schrijfstijl en de interessante verhalen raas je door het boek heen. Voor zowel jong, oud, nieuw, ervaren of expert is dit een geschikt boek om te leren over het verdubbelen van je geld!


8. Beter beleggen dan de bank (2019)

Fred Hendriks legt in zijn boek de nadruk op beleggen in Amerikaanse dividendaandelen. Door zijn jaren lange ervaring kan hij nu laten zien hoe je inkomsten kunt krijgen uit je vermogen.

Hij onderbouwt waarom beleggen in Amerikaanse dividendaandelen zo aantrekkelijk is en waarom ze daar vaak hogere dividenduitbetalingen hebben. Hoogdividendbeleggen is volgens Fred in Amerika de gewoonste zaak van de wereld en dit wordt zelfs gestimuleerd door de overheid.

Het boek laat zien hoe hij in ondernemingen investeert die hoge dividenden uitbetalen en hoe jij zijn methode toe kunt passen. Hij moedigt je aan om langs de blue-chip bedrijven te kijken en opzoek te gaan naar de parels van de beurs. Erg interessante informatie voor iemand die een passief inkomen wil genereren of vroeg met pensioen wil gaan!


9. Handboek investeren & financiën (2017)

Bij beleggen liggen er veel gevaren op de loer. Zonder voldoende kennis en ervaring is het bijna onmogelijk om geen fouten te maken. Dit handboek brengt ze aan het licht en helpt je om te voorkomen dat je fouten maakt.

Het boek behandelt manieren hoe je niet te veel voor aandelen betaalt en hoe je onverstandige beleggingskeuzes kunt vermijden. De stappen die professionele beleggers en financiers zetten om bedrijven op de beurs te waarderen worden van A tot Z uitgelegd.

Een handig boek voor wie wil starten met beleggen. Het handboek is makkelijk weg te lezen en ideaal voor studenten, beginners of geïnteresseerde!


10. Het boekenpakket In 10 stappen succesvol beleggen

In het boekenpakket in 10 stappen succesvol beleggen van Harm van Wijk leert hij je stap voor stap beleggen op de beurs. Door zijn 32 jaar ervaring als beleggingsexpert weet hij alles over de valkuilen en kansen van het beleggen. Voor degene die wil proeven aan de beurs maar niet gelijk veel wil investeren is dit boekenpakket een goede start.

Het boekenpakket bestaat uit:

  • Het boek In 10 stappen succesvol beleggen
  • Het e-book In 10 stappen succesvol beleggen
  • Het audioboek In 10 stappen succesvol beleggen
  • De online training In 10 stappen succesvol
  • Alle opnames van een serie interviews met experts over succesvol beleggen

De totale waarde van dit pakket is €434,44. Maar via deze knop kun je dit boekenpakket nu gratis thuisgestuurd krijgen! Je hoeft alleen maar de verzendkosten te betalen.

BoekenBoeken

De beste boeken over financieel onafhankelijk worden

Beleggen heeft vaak als doel om vermogen op te bouwen of een passief inkomen te genereren. Oftewel, om financieel onafhankelijk te worden.

Beleggen is meer de tool, terwijl financieel onafhankelijk worden het doel is. Naast specifieke kennis opdoen uit boeken over beleggen is het daarom belangrijk dat je leert denken als iemand die al financieel onafhankelijk is.

Het komt niet alleen neer op meer verdienen en beleggen. Er komt meer bij kijken dan alleen investeren in aandelen, obligaties, crypto of ETF’s. Je kosten laag houden, geld besparen en living below your means is ook belangrijk om financieel vrij te worden.

Hieronder vind je mijn top 5 van boeken over financiële vrijheid.


11. Rijke pa arme pa (2018)

Dit boek van Robert Kiyosaki heeft mij echt het meeste geholpen en raad ik iedereen aan. Robert Kiyosaki leert je het verschil tussen assets en liabilities. Waarom worden rijke mensen rijker en worden arme mensen steeds maar armer? Door middel van zijn eigen ervaringen uit zijn jeugd brengt hij de antwoorden aan het licht.

Hij vertelt je hoe je schuld op een goede manier kunt gebruiken en hoe je je geld voor jou kunt laten werken. De denkwijze en gewoontes van rijk en arm worden besproken. Ook geeft hij talloze tips en inspireert hij je om direct tot actie over te gaan. Ook dit boek is niet voor niets al jaren lang een best seller en daarom een van mijn favorieten.

Rijke pa arme pa is een Nederlandse vertaling van de New York Bestseller Rich Dad Poor Dad en werd voor het eerst in 1997 gepubliceerd.


12. Denk groot & word rijk (2018)

De originele versie van Think and grow rich is in 1937 geschreven door Napoleon Hill. Napoleon heeft meer dan 500 extreem succesvolle mensen geïnterviewd en alle resultaten in dit boek verwerkt. Hij beschrijft duidelijk welke overeenkomsten de meest succesvolle mensen in de wereld hebben en hoe jij ze kunt toepassen.

Door middel van 13 stappen leer je hoe je eigen denkwijze en gewoontes je leven bepalen en hoe je die kunt veranderen. De wijsheid uit dit boek had ik niet alleen op financieel gebied wat aan, maar ook op andere vlakken in mijn leven. Ik kwam erachter dat met de juiste mindset, je precies kan bereiken waar je altijd al van droomde.

Het boek zit daarnaast vol met opdrachten en je wordt gelijk aan het werk gezet. Wist je dat dit boek in de top 10 van de best verkochte zelfhulpboeken allertijden staat? Reden genoeg om hem in je eigen boekenkast te zetten.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

13. Miljonair met een gewone baan (2017)

Sinds Oeds-Jan Postma zelf miljonair geworden is, is hij andere mensen gaan helpen. Hij beweert dat iedereen financieel onafhankelijk kan worden. Het geheim is niet om de lotto te winnen of om 24/7 te werken. Het komt simpelweg neer op bescheiden leven en om te beginnen met beleggen.

Dit boek geeft voorbeelden over andere bekende miljonairs en over zijn persoonlijk situatie. Hij beweert dat je met zelfdiscipline het verst komt. Dit boek leert je hoe je alles moet aanpakken zodat je net als Oeds-Jan miljonair kan worden. Een fijn geschreven boek die mooie en belangrijke inzichten geeft.


14. De weg naar financiële vrijheid (2021)

In De weg naar financiële vrijheid leert Scott Rieckens je hoe je vroeg kan stoppen met werken door voldoende passief inkomen te genereren. De steeds populairder wordende FIRE beweging: Financial Independence, Retire Early wordt besproken en uitgelegd. Deze beweging streeft naar zo min mogelijk uitgeven om zo vroeg mogelijk met pensioen te kunnen gaan.

Hij neemt je in zijn boek mee met zijn verhaal. Van een ongelukkig bestaan naar het opzeggen van zijn baan en streven naar financiële vrijheid. Je komt erachter dat de weg naar financiële vrijheid een weg is met vallen en opstaan. Maar het is zeker een motiverend en indrukwekkend verhaal met een helder doel: financieel vrij worden!


15. De route naar 100.000 euro per jaar (2021)

Suzanne van Duin kende ik al van haar cursussen, digitale nomade leven en haar freelance business. Na de toenemende vraag naar haar producten heeft ze De route naar 100.000 euro per jaar geschreven. In dit boek legt ze uit hoe je als zzp’er of freelancer naar 100.000 euro per jaar kan groeien. Zelfs als je geen ondernemer bent staat hier nuttige informatie in over passief inkomen en hoe je kunt groeien als mens.

Na talloze interviews met mensen die meer dan een ton per jaar verdienen heeft ze de resultaten in dit boek verwerkt. Daarnaast deelt ze hoe ze haar inkomen verdrievoudigd heeft. Doordat ze zo open en eerlijk in dit boek is krijg je een goed beeld van wat wel en niet werkt. De inhoud is lekker geschreven en leest fijn weg.

EreadersEreaders

De beste boeken over de economie

Misschien dat je nog de rillingen krijgt als je het woord ‘economie’ hoort. Weet je nog? Die fantastische economie lessen en die mooie tijd op de middelbare school. 😉

Maar economie is eigenlijk heel interessant. Alleen werd het op school nooit zo leuk verteld (althans bij mij dan). Toch jammer. Maar voor een belegger is het begrijpen van de economie ont-zet-tend belangrijk.

De voordelen van economieboeken voor een belegger

  • Je kan beter inspelen op de markt en er je voordeel mee doen
  • De gevolgen van bepaalde gebeurtenissen kunnen beter ingeschat worden (in plaats van in paniek raken)
  • Er kan beter geanticipeerd worden op bedrijfsontwikkelingen
  • Je kan beter begrijpen welke sectoren of landen in de toekomst gaan floreren en welke gaan krimpen

Daardoor heb ik hieronder nog 2 boeken opgesomd die jou verder gaan helpen met het begrijpen van de economie en het geldsysteem.

Ik heb ze zelf ook gelezen. Het kunnen pittige boeken zijn maar boordevol belangrijke informatie!


16. Principles for dealing with the changing world order (2021)

Ray Dalio is een hele slimme man en ik heb veel van hem geleerd. Door middel van de filmpjes en boeken van deze miljardair heb ik een beter beeld van de economie, investeren en psychologie van beleggers gekregen.

Dit boek onderzoekt de meest opvallende politieke en economische gebeurtenissen in de geschiedenis. Ray Dalio onthult de wereld cyclussen en vertelt wat hij verwacht dat er komende decennia gaat gebeuren. Hij onderbouwt zijn mening door licht te schijnen op de huidige verschillen in rijkdom, conflicten, grote schulden en rentetarieven. Kortom, een erg uitgebreid en verhelderend boek met unieke content.


17. Algemene economie en bedrijfsomgeving (2017)

Dit boek is dé handleiding voor het volledig begrijpen van de economie en bedrijfsomgevingen. Je leert het Europese bedrijfsleven kennen en op en top begrijpen. De financiële omgeving van een bedrijf komt uitgebreid aan bod. Voor beleggers is dit noodzakelijke informatie om bedrijfsfinanciën te kunnen analyseren en investeringskeuzes te maken.

Het boek leert je de economie van A tot Z te begrijpen. Om de informatie beter tot je te nemen worden simpele voorbeelden, schema’s en ondersteunende data gegeven. Degene die kennis wil vergaren en een compleet beeld wil krijgen over geld, de valutamarkt, de wereldeconomie en de Europese Unie heeft aan dit boek genoeg!

BoekenBoeken

Waarom lezen zo belangrijk is

Bij beleggen komt een hoop kennis en ervaring kijken en het is daarom verstandig om veel te lezen over beleggen. Zo voorkom je fouten, leer je van andermans fouten of je kunt stap voor stap nadoen wat andere beleggers succesvol heeft gemaakt op de beurs.

Waarom boeken lezen en niet alles gewoon op internet opzoeken? Bij boeken krijg je een uitgebreid en samenhangend geheel over alle informatie die je nodig hebt over een onderwerp. Van A tot Z wordt iets uitgelegd inclusief voorbeelden. Dit zorgt ervoor dat je de stof beter onthoudt.

Daarnaast is de auteur van een boek vaak een expert. Je kan zijn ervaringen, kennis en kunde opzoeken om te bepalen hoe nuttig de informatie is. In tegenstelling tot het internet, waar informatie vaak onvolledig of onoverzichtelijk weergegeven wordt.

Waarom je boeken over beleggen moet lezen

Je hoeft niet slim te zijn om goed te kunnen beleggen, maar wel gedisciplineerd. Je leert door middel van deze boeken ook hoe je om moet gaan met je eigen emoties tijdens beleggen. Iets wat vaak onderschat wordt.

Tevens leer de beste beleggingstechnieken, hoe je niet te veel betaalt voor aandelen en hoe je hoge rendementen behaalt. Ik zie weinig nadelen in het lezen van boeken over beleggen!

Wil je toch even verder kijken? Bekijk meer boeken over beleggen op Bol.com.

Mis je een goed boek? Of heb je een boek gelezen dat je graag wil delen met andere beleggers? Deel het even in de reacties!


Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *