Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Beleggen » Top 10 beste dividend aandelen in 2022

Top 10 beste dividend aandelen in 2022

In tijden van hoge inflatie en veel onzekerheid worden de huidige cashflows van bedrijven belangrijker. Het vermogen van beleggers verschuift in dit soort tijden vaak naar dividend aandelen.

Dividend beleggers zijn altijd opzoek naar de beste dividend aandelen. Goede dividend aandelen zorgen voor meer zekerheid en een stabiel passief inkomen.

Maar wat zijn de beste dividend aandelen om te kopen in 2022? En waar moet je op letten bij het selecteren van de beste dividend aandelen?

Ik heb honderden aandelen stuk voor stuk gescreend, beoordeeld en geanalyseerd. Ook heb ik alle aandelen tips van lezers bekeken. De beste resultaten en mijn top 10 vind je in dit artikel.

BoekenBoeken

Waarom dividend beleggen?

De Europese Centrale Bank (ECB) en de Amerikaanse centrale bank (FED) hebben aangegeven dat zij binnenkort, anno 2023 en 2024, de rente zullen verhogen. Dit houdt in dat geld lenen in de toekomst duurder gaat worden. Hierdoor worden groeiaandelen minder interessant voor beleggers.

In plaats daarvan wordt meer gezocht naar waarde aandelen en dividend aandelen. Waarde aandelen worden relatief goedkoop verhandeld voor wat ze waard zijn en dividend aandelen halen op dit moment hoge winsten binnen. Ook zijn dividend aandelen de aandelen die minder gestraft worden in economisch slechte tijden.

Echter is dividend beleggen niet alleen aantrekkelijk in tijden van hoge rente en inflatie. Dividend beleggen zorgt normaal gesproken ook voor een stabiel inkomen. Het genereert een inkomstenstroom met de aandelen die je bezit. Mocht je in de juiste bedrijven belegd hebben.

Top 10 beste dividend aandelen

Wat zijn de beste dividend aandelen in 2022? Hier is mijn top 10:

 1. Enterprise Products Partners (6,96%)
 2. SBM Offshore (6,46%)
 3. International Business Machines (5,20%)
 4. Allianz SE (4,93%)
 5. Gilead Sciences (4,74%)
 6. Huntington Bancshares Incorporated (4,64%)
 7. Walgreens Boots Alliance (4,29%)
 8. Lyondellbasell Industries (4,15%)
 9. 3M (4,01%)
 10. Exxon Mobil (3,98%)

De criteria voor de beste dividend aandelen

Bedrijven die hoge en betrouwbare dividenden uitbetalen komen vaak uit volwassen en gevestigde sectoren zoals: banken, olie, gas, vastgoed, telecom en utiliteit. Een sector die vaak minder of geen dividend uitbetaald is de technologiesector, sectoren met seizoensproducten of sectoren met vooral luxeartikelen.

Dividend beleggers kijken altijd eerste naar de hoogte van het dividendrendement (Yield). Maar val niet te snel voor de dividend aandelen met het hoogste dividendpercentage. Je wilt je vooral focussen op de betrouwbaarheid en periodieke verhogingen van het dividend.

In mijn top 10 van de beste dividend aandelen vind je daarom geen Shell, PostNL of ING. De reden hiervoor is dat ze onregelmatig dividend uitbetalen en niet structureel het dividend verhogen.

Als we naar de Nederlandse aandelenmarkt kijken dan zie ik weinig betrouwbare en goede dividend aandelen. Ik ben van mening dat er betere opties zijn en daarom kijk ik vooral naar bedrijven buiten de Nederlandse grenzen.

Dividendrendement

De 1e criteria is een goed dividendrendement. Je wilt als dividend belegger natuurlijk een mooi dividend ontvangen als beloning voor het risico dat je loopt. Een yield van 1% is erg laag, maar 15% is weer te hoog en vaak onhoudbaar. Het is van belang dat de yield dus hoog genoeg is zonder dat het in gevaar hoeft te komen.

Bij een yield van boven de 10% is het risico hoger. Vraag jezelf dan altijd af of dat houdbaar is en wat daarvoor de reden is. De prijs kan bijvoorbeeld op korte termijn erg gezakt zijn of er hebben incidentele ontwikkelingen in het bedrijf plaats gevonden.

Het liefste wil je beleggen in een dividend aandeel dat een dividendrendement van tussen de 3% en 8% heeft. Het is wetenschappelijk bewezen dat dit percentage het langst vol te houden is.

Zulke lage percentages kunnen voor sommige mensen overkomen als ‘saai’ dividend beleggen. Ik begrijp dat veel beleggers meer geneigd zijn om te kiezen voor dividend aandelen met een hoger dividendrendement. Maar als je de komende 30 jaar zeker wilt zijn van een dividenduitkering, is betrouwbaarheid het belangrijkst.

Je hoeft niet elk kwartaal of elk jaar te bepalen of je moet kopen of verkopen. Je weet vrijwel zeker dat ze periodiek hun dividend blijven uitbetalen.

ComputerComputer

Dividendgeschiedenis

Als 2e criteria kijk je naar hoe betrouwbaar het dividend is geweest in het verleden. Hebben ze het dividend zelfs uitbetaald tijdens een crisis? En hebben ze geen periode gehad waarin ze het dividend geschrapt hebben?

Bedrijven die onregelmatig dividend uitbetalen heb ik ook uit de top 10 gelaten. Je wilt als dividend belegger zeker zijn van de dividend uitbetaling en niet voor verrassingen komen te staan.

Voor het genereren van een betrouwbare inkomstenbron is het van belang dat een bedrijf structureel dezelfde periode blijft uitbetalen. Zelfs in economisch slechte periodes.

Alhoewel de geschiedenis van het dividend erg belangrijk is, zijn de toekomstige ontwikkelingen van het dividend leidend. Kijk daarom altijd vooruit en niet alleen maar achteruit.

Pay-out ratio

De pay-out ratio is een percentage dat uitdrukt hoeveel van de winst wordt uitbetaald in dividend.

Bedrijven met een hoge pay-out ratio zien vrijwel geen tot weinig kansen meer tot groei. Als de pay-out ratio extreem hoog is, of zelfs hoger dan 100% is, bestaat de kans dat in mindere tijden het dividend geschrapt moet worden.

Het is moeilijk te zeggen wat precies een goede pay-out ratio is. Ook verschilt dit per sector. De volgende pay-out percentage hoogtes kun je gebruiken als richtlijn:

 • 0% – 20%
  Bij dit percentage wordt amper winst uitbetaald in de vorm van dividend. Daarnaast wordt relatief gezien nog veel geherinvesteerd in groei. Ondanks dat dit voornamelijk geen goede dividend aandelen zijn, is er wel grote kans en ruimte voor een dividendverhoging.
 • 20% – 50%         
  Bij dit percentage is er nog genoeg ruimte om de winst te investeren in groei of zelfs het dividend te verhogen zonder dat daarvoor hoog risico gelopen wordt. Ook blijft er genoeg winst over om een cash positie op te bouwen dat weer gebruikt kan worden voor dividenduitbetalingen in mindere periodes.
 • 50% – 80%
  In deze range wordt weinig geïnvesteerd in innovatie en groei. Hier zal het dividend dan ook hoger uitvallen maar blijft er weinig ruimte over voor groei in het dividend.
 • 80% – 100%
  Als een bedrijf (bijna) al de winst uitbetaalt als dividend loop je een hoger risico. Deze bedrijven kunnen tenslotte nooit op de lange termijn een stabiel dividend blijven uitbetalen. Ook is de kans groter dat het dividend geschrapt wordt als het tegenvallende resultaten laat zien.
 • 100% +
  Bedrijven die meer dan de winst uitbetalen aan dividend zullen vroeg of laat hun dividend moeten schrappen en bevinden zich in een financieel ongunstige situatie. Het dividend is meestal niet houdbaar.

Het gevolg van een te hoge pay-out ratio

Laten we World Wrestling Entertainment (WWE) als voorbeeld nemen. Na lange tijd een pay-out ratio van hoger dan 100% te hebben gehad, moesten ze in juni 2011 hun dividend verlagen. De vooruitzichten waren somber geworden en het bedrijf had financiële problemen. De pay-out ratio van 182% was niet langer houdbaar en het dividend werd verlaagd van 36 cent naar 12 cent per aandeel.

Dividendbetalingen WWE 2003 – 2022

WWE dividendgeschiedenis

Dit is een situatie die je als dividend belegger niet wilt. Dit is immers schadelijk voor zowel jouw passief inkomen als de koers van het aandeel. Hoge pay-out ratio’s zijn op de lange termijn nooit houdbaar en dien je daarom te vermijden.

De pay-out ratio werkt bij Real Estate Investment Trusts (REIT’s) iets anders. Onder de totale winst van een deze vastgoedfondsen kan bijvoorbeeld de verkoop van vastgoed vallen of waardestijging van een pand. Maar in plaats van winst per aandeel kijk je bij REIT’s naar de Funds From Operations (FFO) en de FFO pay-out ratio.

De Funds From Operations zijn de huurinkomsten van het vastgoed dat in bezit is. Dit is de leidende inkomstenbron van een REIT. Dit business model is verplicht om altijd 90% van de FFO-inkomsten uit te keren aan aandeelhouders.

Structurele dividendverhoging

Als 4e criteria zoek ik naar bedrijven die hun dividend periodiek verhogen. Dit is belangrijk om het dividend te beschermen tegen inflatie. Ook geeft dit aan dat het bedrijf financieel gezond is en dat het blijft groeien.

Een structurele dividendverhoging geeft aan dat het management het belang van de aandeelhouders in acht neemt. Bij bedrijven die structureel hun dividend verhogen profiteer je, naast het dividend, ook van koersstijgingen.

Terugkopen aandelen

Naast een goede pay-out ratio, goede dividendgeschiedenis en structurele verhogingen wil je beleggen in bedrijven die periodiek hun eigen aandelen terugkopen. Dit wordt ook wel share buybacks genoemd en gebeurt met de gemaakte winsten.

Doordat het bedrijf haar eigen uitstaande aandelen terugkoopt, vermindert het aantal uitstaande aandelen. Dit is voor jou als resterende aandeelhouder voordelig. Er blijft nu meer winst over per aandeel. Daarnaast is er minder aanbod van het aandeel. Dit zorgt voor een prijstoename van de koers.

Uiteindelijk zorgt dit voor het creëren van meer aandeelhouderswaarde en meer rendement op je aandelen.

EreadersEreaders

Positieve bedrijfsvooruitzichten

Als laatste criteria kijk je naar het product of de service van het bedrijf. De beste dividend aandelen zijn altijd van volwassen en gevestigde bedrijven.

Ondanks de volwassenheid in de bedrijfsfase, dienen de vooruitzichten nog steeds positief te zijn. Blijft er bijvoorbeeld de komende decennia net zoveel behoefte aan het product? En buigt de huidige markt niet langzaam af naar krimp?

Daarnaast zijn de beste dividend aandelen altijd van bedrijven die sticky producten verkopen. Met andere woorden, wat de mens nodig heeft om te leven, functioneren of opereren.


1. = Enterprise Products Partners (6,96%)

Op nummer 1 staat Enterprise Products Partners (NYSE:EPD). Het is een Amerikaanse midstream- en pijpleidingmaatschappij voor olie en gas. EPD behoort in de top 100 grootste bedrijven van Amerika. Alhoewel de transitie naar duurzame energieën in volle gang is blijven olie en aardgas de belangrijkste grondstoffen van de wereld.

EPD heeft een dividendredendement van 6,96%, een pay-out ratio van 84,75% en heeft afgelopen jaar met $213 miljoen dollar eigen aandelen teruggekocht. Ook is te zien dat ze het aantal aandelen dat teruggekocht wordt jaarlijks verhogen.

De dividendgeschiedenis is sinds de IPO in 1998 ononderbroken geweest en het dividend is bijna elk half jaar verhoogd. Daarom staat EPD bij mij op nummer 1.

Enterprise Products Partners dividend uitbetalingen 1998 – 2022

Enterprise Products Partners dividendgeschiedenis

2. = SBM Offshore (6,46%)

Op een sterke 2e plaats staat het Nederlandse bedrijf SBM Offshore (SBMO.AS). Het bedrijf maakt installaties die nodig zijn voor de productie van olie en gas. SBM ontwerpt, ontwikkelt, verkoopt en leaset grote drijvende platforms. Deze platforms dienen als opslag, overslag en productie voor olie en gas.

SBM Offshore heeft een dividendrendement van 6,46%, een pay-out ratio van 41,50% en heeft afgelopen jaar voor $178 miljoen dollar aan eigen aandelen teruggekocht. SBM betaalt een jaarlijks dividend en verhoogt het dividend elk jaar.

Desondanks zijn er in het verleden jaren geweest waarbij geen dividend betaald is. Maar sinds 2016 is de dividenduitbetaling zeker geweest.

SBM Offshore dividend uitbetalingen 2016 – 2022

SBM Offshore dividendgeschiedenis

3. = International Business Machines (5,20%)

International Business machines (NYSE:IBM) is een van de grootste IT-bedrijven ter wereld. Ze zijn vooral bekend van de eerste IBM personal computer. De hoofdactiviteit van het bedrijf is het verkopen van computer hardware, software en technologie.

Daarnaast bieden ze dienstverlening aan in de IT-sector en hebben ze al 19 jaar het record staan voor de meeste patentaanvragen. IBM heeft een dividendrendement van 5,20% en een pay-out ratio van 17,28%. Hier is dus nog genoeg ruimte voor groei in het dividend. In 2021 is er voor $319 miljoen dollar aan eigen aandelen teruggekocht.

IBM betaalt al 30 jaar onafgebroken elk kwartaal dividend uit en verhoogt het dividend regelmatig.

International Business Machines dividend uitbetalingen 2000 – 2022

International Business Machines dividendgeschiedenis
BoekenBoeken

4. = Allianz SE (4,93%)

Allianz SE (ETR:ALV) is een Duitse verzekeringsmaatschappij en een van de grootste verzekeraars ter wereld. Ze zijn onderdeel van de DAX en de Euro Stoxx 50. Ze bieden enorm veel verzekeringen aan zoals: schade-, levens- en ziekteverzekeringen. Daarnaast heeft Allianz een grote vermogensbeheerafdeling en een eigen bank.

Allianz heeft een dividendrendement van 4,93% en een pay-out ratio van 59,85%. In het afgelopen jaar is voor $82 miljoen dollar aan eigen aandelen teruggekocht. Ook Allianz heeft een goede dividendhistorie. Ze betalen een jaarlijks dividend en verhogen dit elk jaar.

Allianz SE dividend uitbetalingen 2012 – 2022

Allianz SE dividendgeschiedenis

5. = Gilead Sciences (4,74%)

Gilead Sciences (NASDAQ:GILD) is een Amerikaans biofarmaceutisch (verpakte geneesmiddelen) bedrijf. Ze onderzoeken, ontwikkelen en verhandelen geneesmiddelen. De focus ligt bij Gilead Sciences vooral op middelen die worden gebruikt voor de genezing van hiv, hepatitis B, hepatitis C en griep. Daarnaast richt het bedrijf zich op de genezing en bestrijding van meerdere soorten kanker.

Gilead Sciences heeft een dividendrendement van 4,74% en een pay-out ratio van 26,12%. Hier is dus ook genoeg ruimte om het dividend te blijven verhogen.

Afgelopen jaar is voor $546 miljoen dollar aan eigen aandelen teruggekocht, maar is er ook voor $169 miljoen dollar aan nieuwe aandelen uitgegeven. Dit komt neer op een totale terugkoop van $377 miljoen dollar ($546 – $169).

Het bedrijf heeft sinds 2015 al onafgebroken elk kwartaal het dividend uitbetaald. Ook verhogen ze het dividend elk jaar.

Gilead Sciences dividend uitbetalingen 2015 – 2022

Gilead Sciences dividendgeschiedenis

6. = Huntington Bancshares Incorporated (4,64%)

Huntington Bancshares Incorporated (NASDAQ:HBAN) is een Amerikaanse bank en staat in de Fortune 500 (de ranglijst met de 500 grootste bedrijven op basis van omzet). Ze bieden onder andere aan: bankrekeningen, hypotheken, investeringen, leningen, creditcards, persoonlijke services, mkb services en commerciële services. Ze bezitten meer dan 900 bankkantoren door heel Amerika.

Huntington Bancshares Incorporated heeft een Dividendrendement van 4,64% en een pay-out ratio van 26,60%. Ook hier is weer genoeg ruimte voor groei in het dividend. Tegenvallende resultaten zouden geen directe impact moeten hebben op het dividend.

Desondanks heeft deze bank, net als de meeste andere banken, het moeilijk gehad in de financiële crisis van 2008. Dit is vrijwel de enige periode dat het dividend in gevaar is geweest.

Afgelopen jaar is er voor $650 miljoen dollar aan aandelen teruggekocht. Dat is meer dan 3% van de totale aandelen die uitstonden! De dividendgeschiedenis is verder uitstekend met jaarlijkse verhogingen.

Huntington Bancshares Incorporated dividend uitbetalingen 2012 – 2022

Huntington Bancshares Incorporated dividendgeschiedenis

7. = Walgreens Boots Alliance (4,29%)

Walgreens Boots Alliance (NASDAQ:WBA) is het moederbedrijf van Walgreens en Boots. Sinds 2021 staan ze op nummer 16 in de Fortune 500 ranglijst. Het ontwerpt, ontwikkelt, produceert en distribueert farmaceutische medicijnen.

De retail apotheken verkopen geneesmiddelen, huishoudelijke producten, persoonlijke verzorgingsproducten en schoonheidsproducten. Daarnaast opereren ze internationaal als een geneesmiddelen groothandel voor apotheken, artsen, gezondheidscentra en ziekenhuizen.

Walgreens Boots Alliance heeft een dividendrendement van 4,29% en een pay-out ratio van 24,29%. Afgelopen jaar is er voor $187 miljoen aan aandelen teruggekocht en voor $70 miljoen uitgegeven. Dit komt neer op $117 miljoen dollar aan teruggekochte aandelen.

Al 30 jaar hebben ze ononderbroken hun dividend uitbetaald. Sinds 2004 verhogen ze hun dividend aanzienlijk.

Walgreens Boots Alliance dividend uitbetalingen 1990 – 2022

Walgreens Boots Alliance dividendgeschiedenis

ComputerComputer

8. = Lyondellbasell Industries (4,15%)

Lyondellbasell Industries (NYSE:LYB) is een chemisch bedrijf dat is opgericht in Nederland met Amerikaanse activiteiten. Dit bedrijf is de grootste licentiegever en op één na grootste producent van polyethyleen- en polypropyleentechnologieën. Dit wordt voornamelijk gebruikt voor plastic verpakkingen.

Lyondellbasell heeft een dividendrendement van 4,15% en een pay-out ratio van 28,41%. Afgelopen jaar is er voor $463 miljoen dollar aan eigen aandelen teruggekocht. Wat vergeleken met voorgaande jaren relatief laag is.

De dividendgeschiedenis is hier ook uitstekend met af en toe een enorme uitschieter. Zo is er in 2012 voor het laatst een extra hoog dividend uitbetaald aan aandeelhouders. Het dividend wordt jaarlijks verhoogd en nooit overgeslagen.

Lyondellbasell Industries dividend uitbetalingen 2012 – 2022

Lyondellbasell Industries dividendgeschiedenis

9. = 3M (4,01%)

3M (NYSE:MMM) is een chemieconcern en is onderdeel van de Dow Jones Industrial Average. Ze produceren producten zoals: post-its, plakband, afplaktape, folie, kantoorartikelen, beschermingsmiddelen en schuurpapier.

3M heeft een dividendrendement van 4,01% en een pay-out ratio van 29,28%. Elk jaar kopen ze enorm veel aandelen terug. Afgelopen jaar was dat voor $2,1 miljard, maar gaven ze ook $639 miljoen aan aandelen weer uit. Totaal is er dus voor $1.560 miljoen dollar aan aandelen teruggekocht.

Net zoals de meeste andere in deze top 10 betaalt 3M al 30 jaar onafgebroken het dividend uit. Sinds 2013 zijn de dividendverhogingen enorm toegenomen.

3M dividend uitbetalingen 1990 – 2022

3M dividendgeschiedenis

10. = Exxon Mobil (3,98%)

Het laatste bedrijf uit de top 10 is Exxon Mobil (NYSE:XOM) met een betrouwbaar en goed dividend. Het is een olie- en aardgasproducent en het moederbedrijf van de tankstations Exxon, Mobil en Esso. Het bedrijf heeft upstream, downstream en chemie activiteiten en het behoort tot de 6 grootste staatsonafhankelijke oliemaatschappijen van de wereld.

Exxon Mobil heeft een dividendrendement van 3,98% en een pay-out ratio van 76,33%. Afgelopen jaar is voor $155 miljoen dollar aan aandelen teruggekocht. Maar dit is in voorgaande jaren meer geweest. Sinds de oprichting in 1999 heeft het bedrijf het dividend uitbetaald en wordt het jaarlijks verhoogd.

Exxon Mobil dividend uitbetalingen 1999 – 2022

Exxon Mobil dividendgeschiedenis

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wanneer dividend aandelen kopen?

Als de inflatie hoog is of economische ontwikkelingen tegenvallen verschuiven veel beleggers naar aandelen die op dit moment hoge winsten binnenhalen. Toekomstige cashflows worden door de stijgende inflatie immers minder waard.

Ondanks dat je met een Dollar Cost Average strategie altijd wel goed zit, kan het in minder goede tijden aantrekkelijker zijn om meer dividend aandelen te kopen.

Als je in dividend aandelen wilt beleggen buiten de Europese Unie (EU) moet je jouw euro’s omwisselen in een andere valuta. Dit gebeurt vaak automatisch bij je broker als je een aankoop doet.

Valuta koersen kunnen ook fluctueren op basis van vraag en aanbod. Je kan dus zowel winst als verlies maken op de valutakoers. Voor het vinden van de actuele dollarkoers kun je terecht op wisselkoers.nl.

Waar kun je de beste dividend aandelen kopen?

Wil je ook net als ik ook een stabiel en betrouwbaar dividend ontvangen? Als je een van deze aandelen wil kopen voor het ontvangen van dividend dan is BUX Zero de beste optie.

BUX Zero is sinds 2014 de snelst groeiende mobiele broker en heeft een groot aanbod aan dividend aandelen. Ze hebben al 700.000 actieve gebruikers en maken het mogelijk om zonder transactiekosten te beleggen in aandelen.

Via onderstaande link kun je gratis een beleggingsaccount openen. Als teken van waardering krijg je daar ook nog gelijk een gratis aandeel bij!

Druk op de knop hieronder om direct een rekening te openen bij BUX Zero.

Wil je meer leren over BUX Zero? Lees het in onze BUX Zero review.

Wat vind jij van deze top 10 beste dividend aandelen? Of heb je nog andere goede dividend aandelen die je graag wil delen? Ik ben benieuwd wat je ervan vindt dus laat het even weten in de reacties!


Deel dit bericht (druk op de knoppen hieronder) zodat je vrienden en familie ook op de hoogte zijn van de beste dividend aandelen!

2 reacties op “Top 10 beste dividend aandelen in 2022”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *