Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Beleggen » De beste Cybersecurity aandelen en ETF’s om in te beleggen

De beste Cybersecurity aandelen en ETF’s om in te beleggen

We leven tegenwoordig in een samenleving waar bijna alles gedigitaliseerd is. Bedrijven zijn vrijwel volledig afhankelijk van digitale processen en systemen.

Ondanks dat deze gigantische digitalisatie veel voordelen heeft, komen er ook nadelen bij kijken. Hackers en criminelen verplaatsen mee met deze digitalisatie en cyberaanvallen zijn hier een veel voorkomend gevolg van.

Wist je dat er online meer dan 90.000 hack pogingen per dag plaats vinden? Door deze toenemende risico’s en dreigingen is er steeds meer vraag naar cybersecurity. Voor beleggers kan het daarom interessant zijn om in deze sector te beleggen.

Maar wat is cybersecurity precies? En wat zijn de beste cybersecurity aandelen en ETF’s om in te beleggen? De antwoorden op deze vragen vind je in dit artikel.

De beste cybersecurity aandelen & ETF’s

  1. Crowdstrike Holdings
  2. Zscaler
  3. Palo Alto Networks
  4. Qualys
  5. Fortinet
  6. Cyber Security UCITS ETF ACC (L&G)
  7. Cybersecurity and data privacy UCITS ETF ACC (RIZE)

Wat is cybersecurity?

Door digitalisering en automatisering kunnen bedrijfsprocessen en communicatie steeds efficiënter plaatsvinden. De coronapandemie heeft deze ontwikkelingen alleen maar versneld.

Deze snelgaande en handige ontwikkelingen zorgen er helaas ook voor dat risico’s en valkuilen steeds groter worden. Hackers ontwikkelen mee en voeren steeds grotere en geavanceerdere operaties uit om online in te breken. Meer dan de helft van de Nederlandse bedrijven (54%) heeft al eens te maken gehad met een cyberaanval.

Om deze criminele activiteiten te stoppen en voorkomen is cybersecurity steeds populairder geworden. De Engelse term cybersecurity relateert aan de beveiliging van elektronische communicatie netwerken. Hieronder vallen alle preventieve en correctieve maatregelen die genomen worden om een storing, uitval, datalek of inbreuk door hackers te voorkomen.

Door de toenemende vraag naar online veiligheid en bescherming is de cybersecurity sector ontstaan. Sinds een aantal jaar is deze sector enorm gegroeid. Bedrijven in deze sector zijn volledig gericht op digitale beveiliging van processen, databases en gegevens.

De groei komt voornamelijk doordat bedrijven zich steeds meer bewust worden van de risico’s. Zij zien het belang in van cybersecurity en investeren hier steeds meer geld in. Het niet serieus nemen van data betrouwbaarheid en reputatieschade kan immers grote gevolgen hebben voor de algemene bedrijfsvoortgang.

Waarom is cybersecurity zo belangrijk?

Als de beveiliging niet correct uitgevoerd wordt, kan een bedrijf ernstige gevolgen ervaren. Denk bijvoorbeeld aan reputatieschade, gegevensdiefstal, financiële schade, losgeld betalen (ransomware) of het volledig stilleggen van processen.

Hackers kunnen hele systemen platleggen en volledige operaties dwarsbomen. Dit is niet alleen bij bedrijven het geval, maar komt ook regelmatig voor bij individuen of overheidsinstanties. Ook kunnen hackers in databases inbreken met gevoelige informatie en deze vervolgens te koop aanbieden. Daarnaast wordt vaak losgeld geëist als online wordt ingebroken en processen platgelegd zijn.

Een datainbreuk door hackers kost bedrijven gemiddeld tussen de 5 en 9 miljoen dollar per incident, afhankelijk van de sector. Daarnaast groeit dit bedrag met 10% per jaar. De impact van een cyberaanval kan dus grote gevolgen hebben en de bescherming tegen cyberaanvullen is daarom uitermate belangrijk.

Cybersecurity aandelen

Waarom beleggen in cybersecurity?

Door deze enorme toename in de vraag naar cybersecurity is de potentiële markt voor cybersecurity bedrijven ook hard toegenomen. Het is een dynamische sector die hard groeit en een hoog groeipotentieel heeft op de lange termijn.

Cybersecurity zit al enkele jaren in een stijgende trend en zal alleen maar meer gaan toenemen. Er wordt verwacht dat de cyberaanvallen steeds ingewikkelder en complexer gaan zijn. Hier horen natuurlijk ook complexere oplossingen bij om de digitale veiligheid te blijven garanderen. Dit betekent dat steeds meer geïnvesteerd gaat worden in innovatie.

Tevens zullen steeds meer particulieren, gemeentes en overheidsinstanties ook opzoek gaan naar goede beveiliging van online gegevens en processen. Het doel hiervan is voornamelijk voorkomen dat burgergegevens op straat komen te liggen of dat vijandige landen toegang krijgen tot geheime informatie.

Deze ontwikkelingen zullen zorgen voor een groeiende vraag en groeiende inkomsten. Hier zullen beursgenoteerde aanbieders van cybersecurity optimaal van profiteren.

Cybersecurity in een stijgende trend

Cybersecurity aandelen stijgende trend

Wat zijn de beste cybersecurity aandelen?

Doordat het een interessante sector is met veel groeipotentieel heb ik verschillende cybersecurity bedrijven opgezocht die optimaal profiteren van deze trend. Amerikaanse technologiebedrijven domineren voornamelijk de sector.  

Deze jonge bedrijven zijn relatief hoog gewaardeerd. Maar dit is natuurlijk met een reden. Voor kwaliteit en mooie groeivooruitzichten betaal je nou eenmaal meer.

Software en technologie bedrijven zijn in staat om in de volwassenheidsfase hogere winstmarges te realiseren. Momenteel zijn deze bedrijven weinig of niet winstgevend omdat de focus vooral op groei ligt. Daarom wordt nog niet gekeken naar de PE ratio of de Forward PE ratio.


“It’s far better to buy a wonderful company at a fair price than a fair company at a wonderful price.”

Warren Buffett

1. Crowdstrike Holdings

Op nummer 1 van de beste cybersecurity aandelen staat Crowdstrike Holdings (NASDAQ:CRWD). Het bedrijf is in 2011 opgericht en werd in 2019 beursgenoteerd. Momenteel is het bedrijf een van de marktleiders. Als kernactiviteiten richt Crowdstrike zich op cloudworkload, eindpuntbeveiliging, dreigingsinformatie en responsdiensten voor cyberaanvallen.

De omzet is tot nu toe elk jaar verdubbeld. Analisten verwachten dat het bedrijf in 2023 met 45% zal groeien en met 35% in 2024. Het grootste gedeelte van de omzet zijn abonnementsinkomsten (Recurring Revenue). Dit zorgt voor zekerheid in toekomstige inkomsten.

Echter is het bedrijf met een market cap van 45 miljard, een PEG-ratio van 4,5 en een price-to-sales ratio van 31 momenteel erg hoog geprijsd.

2. Zscaler

Zscaler (NASDAQ:ZS) is een cloud beveiligingsbedrijf en in 2007 opgericht. In 2018 kwamen ze op de beurs. Het cloud technologieplatform van het bedrijf (de Zscaler Zero Trust Exchange) is de grootste beveiligingscloud ter wereld met meer dan 100 datacenters.

Het netwerk is ontworpen om werknemers, gegevens en online tools van zakelijke klanten te beveiligen. De gegevens, applicaties en infrastructuur worden verplaatst naar de beveiligde cloud waarnaar werknemers veilig verbinding kunnen maken.

Het bedrijf groeit gemiddeld met 40% per jaar met soms uitschieters boven de 50% per jaar. Desondanks is Zscaler ook hoog gewaardeerd. Momenteel heeft Zscaler een market cap van 28 miljard, een PEG-ratio van 4,5 en een price-to-sales ratio van 32.

3. Palo Alto Networks

Palo Alto Networks, Inc. (NASDAQ:PANW) is een Amerikaans cybersecurity bedrijf dat in 2005 is opgericht. Het bedrijf heeft een platform met geavanceerde firewalls (systemen die de middelen van een computer of netwerk beschermt tegen extern misbruik) en een beveiligde cloud. Daarnaast bieden ze uitbreidingen aan die de huidige firewalls uitbreiden en andere aspecten van een organisatie beveiligen.

Het bedrijf werd in 2012 beursgenoteerd en ze bedienen al meer dan 70.000 organisatie in meer dan meer 150 landen, waaronder 85 van de Fortune 100. Daarnaast werken ze samen met de FBI om nieuwe cyberdreigingen op te sporen.

Palo Alto Networks groei gemiddeld met 21% per jaar en behaalt momenteel een jaarlijkse omzet van 4,2 miljard. Met een market cap van 55 miljard en een price-to-sales ratio van 11 is dit bedrijf ook redelijk hoog gewaardeerd. Echter staat de PEG-ratio ‘maar’ op 2.

4. Qualys

Qualys (NASDAQ:QLYS) is in 1999 opgericht en sinds 2012 een beursgenoteerd bedrijf. Ze hebben al meer dan 10.300 klanten in meer dan 130 landen. De meerderheid van de klanten bevindt zich in de Forbes Global 100.

Ook dit cybersecurity bedrijf biedt haar producten en diensten aan via een software-as-a-service model (SaaS). Als kernactiviteiten biedt Qualys cloudbeveiliging, compliance en gerelateerde diensten aan. Ook zijn er al strategische partnership met grote aanbieders zoals BT, Dell SecureWorks en IBM.

In verhouding tot de andere bedrijven in deze lijst is Qualys een kleiner bedrijf met een market cap van maar 5 miljard. Ondanks dat het bedrijf veel langer bestaat is de omzet een stuk minder. Wel groeit de omzet elk jaar gemiddeld met 13% wat terug te zien is in de price-to-sales ratio van 13.

5. Fortinet

Fortinet (NASDAQ:FTNT) is in 2000 opgericht en werd in 2009 beursgenoteerd. Het Amerikaanse cyber bedrijf ontwikkelt en verkoopt cyberbeveiligingsoplossingen, fysieke firewalls, antivirussoftware, inbraakpreventiesystemen en eindpuntbeveiliging.

Het bedrijf is bekend geworden om de fysieke firewalls (FortiGate) en voegde daar later draadloze toegangspunten, computerbeveiligingen en berichtenbeveiligingen aan toe. Daarom behoort Fortinet ook tot de beste cybersecurity aandelen.

Fortinet behaalde in 2021 een omzet van 3,3 miljard en ziet de omzet elk jaar gemiddeld met 22% groeien. Dit is terug te zien in de price-to-sales ratio van 14,5 en de market cap van 46 miljard.

Kansrijke cybersecurity aandelen

Wat zijn de beste cybersecurity ETF’s?

De cybersecurity sector is nog relatief jong en nauwelijks uitgegroeid. De sector bevat veel verschillende bedrijven, maar geen daarvan heeft een opvallende dominante positie. Ondanks dat unieke software vaak voor grote competitieve voordelen zorgt.

Beleggen in individuele aandelen heeft een grotere kans op hogere rendementen. Echter verandert en innoveert deze sector snel waardoor je als belegger meer risico loopt. Een dominant bedrijf kan in deze sector over 2 jaar alweer ingehaald zijn door een innovatieve concurrent.

Een cybersecurity ETF zorgt ervoor dat je de algemene trend meepakt en optimaal profiteert van de gehele groei in de sector. Daarnaast zorgt een ETF voor spreiding in je portefeuille en voorkom je mikken op het verkeerde paard. ETF’s zijn daarom uitermate geschikt om in de cybersecurity sector te beleggen.

6. Cyber Security UCITS ETF ACC (L&G)

De Cyber Security UCITS ETF volgt de totale groei van bedrijven die in de cybersecurity en cloud computing sector opereren. Deze ETF trackt de ISE Cyber Security index. In deze index zitten ongeveer 60 aandelen. Waaronder Crowdstrike, Cloudflare, Proofpoint, Qualys en CyberArk Software.

De Cyber Security ETF wordt beheerd door Legal & General (L&G) en maakt het mogelijk om te investeren in meerdere opkomende cybersecurity aandelen.

Het fonds had in het 1e kwartaal van 2022 bijna $2,9 miljard dollar aan assets onder beheer en heeft een gemiddeld historisch rendement van 16,54%. Daarnaast zijn de jaarlijkse kosten 0,69%.

ISIN: IE00BYPLS672
Symbool: USPY
Uitgever: Legal & General

7. Cybersecurity and data privacy UCITS ETF ACC (RIZE)

De laatste kansrijke ETF is de Cybersecurity and data privacy UCITS ETF. Deze ETF zoekt wereldwijd bedrijven die potentieel gaan meeprofiteren van de cybersecurity trend.

Deze ETF trackt de Foxberry Tematica Research Cybersecurity and Data Privacy index. Deze index bestaat uit 54 bedrijven die operationeel zijn in cybersecurity, dienstverlening rondom dataprivacy en verificatieproducten. Ook richt deze index zich voornamelijk op bedrijven met sterke competitieve voordelen. Bekende bedrijven in dit fonds zijn onder andere Cloudflare CrowdStrike, Okta, Qualys en AHNLAB.

Het fonds wordt beheerd door Davy Global Fund Management Limited en bestaat nog maar 2 jaar. In het eerste kwartaal van 2022 stond er ongeveer $138 miljoen aan assets onder beheer. De jaarlijkse kosten bedragen 0,45%.

ISIN: IE00BJXRZJ40
Symbool: CYBR
Uitgever: Rize

Waar kun je de beste cybersecurity aandelen en ETF’s kopen?

Als je in deze kansrijke sector wilt gaan beleggen zijn 2 zaken van groot belang: een lange termijn visie en beleggen zonder transactiekosten.

Alhoewel ik niet jouw tijdshorizon kan bepalen, kan ik je wel meer vertellen over beleggen zonder transactiekosten. Deze cybersecurity aandelen en ETF’s kun je namelijk gratis aanschaffen bij BUX Zero. Door middel van een Zero Order betaal je helemaal geen commissie voor het aanschaffen van aandelen en ETF’s.

BUX Zero is de snelst groeiende mobiele broker van Europa met al meer dan 700.000 actieve gebruikers. Als je een rekening opent krijg je daar ook nog een gratis aandeel bij.

Druk op de knop hieronder om binnen 5 minuten een gratis rekening te openen.

Opzoek naar meer informatie over BUX Zero? Lees het in onze BUX Zero review.


Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *