Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Beleggen » Beleggen zonder risico? Zo ga je om met de risico’s

Beleggen zonder risico? Zo ga je om met de risico’s

Beleggen kan grote winsten en rendementen opleveren. Maar er zijn ook risico’s waar een belegger rekening mee moet houden.

De angst voor het verliezen van geld is bij veel beleggers groter dan de euforie van het behalen van grote winsten. Daarom wordt veel aandacht besteed aan veilig beleggen zonder risico.

Alhoewel veel beleggers vaak denken dat meer risico nemen ook meer rendement betekent, gaat een hoger risico niet altijd gepaard met meer rendement.

Maar wat zijn de risico’s van beleggen? En hoe kan je veilig beleggen zonder risico? In dit artikel vertel ik je daar meer over.

De risico’s van beleggen

Risico is de kans dat een gevaar werkelijkheid wordt. Bij beleggen komt dat neer op (een deel van) je geld verliezen. In het ergste geval kan je zelfs meer verliezen dan je oorspronkelijke inleg.

Daarom is het van belang om op de hoogte te zijn van welke risico’s er zijn en hoeveel risico jij zelf wilt nemen. Er zijn verschillende soorten waar je als belegger mee te maken kunt krijgen.

Waardeschommeling risico

Beleggers kunnen te maken krijgen met emoties zoals euforie, angst of gierigheid. Hierdoor kunnen zij irrationele beslissingen nemen.

Ook kunnen economische ontwikkelingen of bedrijfsontwikkelingen invloed hebben op de waarde van je beleggingen.

Dit kan zorgen voor hoge volatiliteit en de waarde van je beleggingen kunnen daardoor erg schommelen. Als je net wilt verkopen op het moment dat de waarde is gezakt, moet je verkopen met een verlies.

Rente risico

Rente is de prijs van geld. De hoogte van de rente kan invloed hebben op de waarde van je beleggingen. Bij een lage rente zullen aandelen hoger gewaardeerd worden en zullen prijzen sneller stijger.

Bij een hoge rente kunnen bedrijven minder geld lenen. De prijs van geld is tenslotte duurder nu. Minder lenen betekent langzamere groei en lagere winsten. Een verhoging van de rente zorgt ervoor dat groei aandelen minder waard worden of in prijs verlagen.

De winsten van groei bedrijven liggen vooral in de toekomst. Doordat geld lenen duurder wordt zullen deze bedrijven straks minder winst gaan maken. Dit zorgt ervoor dat beleggers minder willen betalen voor aandelen en de waarde van je beleggingen kan hierdoor dalen.

Valuta risico

Als je in het buitenland belegt krijg je te maken met valuta risico. De waarde van een andere munt kan schommelen op basis van vraag en aanbod naar die munt. Als de waarde van een munt zakt waar jij in belegt hebt, krijg je minder terug in je eigen valuta.

Stel dat je €100 belegt in Amerikaanse aandelen. Met een euro-dollarkoers van 1,13 wordt je belegging $113 waard. Als de waarde van de dollar zakt met 5%, dan is de waarde van je belegging ook gezakt naar $107. Bij verkoop wordt de valuta weer omgewisseld naar euro. Echter krijg je nu nog maar €95 terug.

De koers van een munt kan echter ook in je voordeel uitpakken en stijgen. Dan maak je winst.

valuta verschillen risico veilig beleggen

Faillissement risico

De kans bestaat altijd dat een bedrijf failliet gaat. Bij gezonde bedrijven met hoge winsten is dit risico lager. Bij een faillissement zakken de waarde van je aandelen naar 0 en ben je je geld kwijt. 

Controleer daarom altijd de financiële cijfers van het bedrijf. Bij een bedrijf met veel schulden en weinig cash of andere bezittingen achter de hand is de kans groot dat het failliet gaat tijdens een crisis.

Verhandel risico

Aandelen, obligaties of andere effecten die verhandeld worden op de beurs hebben altijd te maken met vraag en aanbod. Als het aantal aandelen van een bedrijf gelijk blijft, maar de vraag naar het aandeel stijgt, dan wordt de prijs van het aandeel hoger.

In het geval van weinig vraag naar een aandeel zakt de prijs. Als er zelfs zo weinig vraag naar een bepaald effect is dan bestaat de kans dat je aan niemand jouw aandelen kunt verkopen.

In het ergste geval, moet je verkopen met veel verlies doordat er geen kopers voor het aandeel zijn. Bij kleinere bedrijven of landen kan dit snel voorkomen.

Margin call risico

Veel brokers geven de mogelijkheid om te beleggen met geleend geld als jouw krediet goed genoeg is. Je kan meer aandelen kopen en bij stijgende markten kun je dan meer winst maken. Maar bij dalende markten maak je ook meer en sneller verlies.

De hoogte van het bedrag dat je mag lenen bepaalt je broker op basis van jouw eigen vermogen. Als jouw beleggingen dusdanig gedaald zijn dat de kans bestaat dat de broker zijn uitgeleende geld niet meer terug krijgt, dan ontvang je een margin call.

Een margin call is een melding van jouw broker dat het geleende geld direct terug betaald moet worden. Je moet je aandelen verkopen of een extra bedrag in je broker account storten.

In plaats van wachten tot betere tijden en het dan verkopen, moet je nu verplicht de aandelen met verlies verkopen. De broker vind het risico nu te hoog en je beschikt over te weinig eigen vermogen als onderpand.

Risico om je inleg te verliezen met opties

Een optie is een overeengekomen contract over de verkoop of koop van 100 aandelen. 2 beleggers gaan akkoord over een prijs en een vervaldatum van dit contract.

De belegger die de optie bezit heeft nu de mogelijkheid om 100 aandelen te kopen of verkopen (afhankelijk van het contract) voor de afgesproken prijs. De optie om aandelen te kopen wordt een call genoemd en de optie om aandelen te verkopen wordt een put genoemd.

Als de koers hard gestegen is en de optie prijs hieronder ligt, voert hij de optie uit en kan hij de aandelen goedkoper kopen dan de huidige marktprijs.

Voor het aangaan van dit contract dient de koper een premie te betalen. Dit is de prijs om de optie te mogen hebben. Voor het betalen van de premie wordt bepaald voor welke prijs de aandelen verhandeld worden.

Degene die de premie ontvangt, mag deze premie houden als de koers op de vervaldatum lager is dan optieprijs. Dan besluit de ander om de aandelen niet te kopen en vervalt de optie. De marktprijs is dan lager dan het optiecontract.

Ja.. het heeft bij mij ook een tijdje geduurd voordat ik call en put opties volledig snapte. 😉

Beleggen in opties kent risico’s waarbij je je totale inleg (de premie) in één keer kunt verliezen. Opties kunnen ingewikkelde beleggingsinstrumenten zijn en daarom verliezen veel beleggers hier geld mee.

Ook bestaat het risico dat je de aandelen moet kopen voor een hogere prijs dan de markt prijs of aandelen moet verkopen onder de huidige marktprijs.

Risico om meer te verliezen dan je inleg

Naast waarde vermindering en je totale inleg verliezen kun je ook meer verliezen dan je inleg.

Met hefboomproducten zoals sprinters en turbo’s wordt je inleg vermenigvuldigd door je broker. Je bepaalt zelf de hoogte van je hefboom afhankelijk van jouw risicotolerantie.

Bij een hefboom van 10 worden je winsten keer 10 vermenigvuldigd. Zo kan je bij stijgende koersen met een klein bedrag al forse winsten behalen.

Maar zo gaan je verliezen ook keer 10. Een hoge hefboom in dalende koersen zorgt ervoor dat je verliezen snel op kunnen lopen. Je kan dan meer verliezen dan je eigen inleg en het creëert een schuld bij je broker.

beleggen risico meer verliezen dan inleg

Kan je geld beleggen zonder risico?

Het korte antwoord is: nee. Vrijwel altijd is er een mate van risico aanwezig. Om rendement of hoge winsten te maken zal je dus een mate van risico voor lief moeten nemen.


“Successful investing is about managing risk, not avoiding it.”

— Benjamin Graham

Als je echt totaal geen risico wilt lopen kan je beter je geld op een spaarrekening laten staan. Het gevolg hiervan is, door de negatieve rentes en de huidige inflatie, dat je geld alleen maar minder waard wordt.

Risico en rendement in balans

Veilig beleggen is echter niet onmogelijk. Je kan het zo gek en zo veilig maken als je zelf wil. Er zijn beleggingen waarbij je minder risico loopt dan de ander.

Verschillende niveaus van risico nemen gaan gepaard met de hoogte van je potentiële rendement. Zelf ga ik uit van 10 risico niveaus.

1. Staatsobligaties

Met obligaties kun je veilig beleggen maar hebben nog steeds een mate van risico. Obligaties zijn verhandelbare schuld bewijzen.

De belegger die een obligatie koopt, koopt iemand anders zijn schuld over in ruil voor rente. Degene die de schuld nu op zijn naam heeft staan ontvangt de rente tot de periode dat het bedrag afgelost wordt of diegene de obligatie weer verkoopt.

Overheden kunnen obligaties uitgeven. De aflossingsperiode kan 5, 10, 20 of 30 jaar zijn, maar jij als belegger kan de obligatie eerder doorverkopen. Hoe langer de aflossingsperiode, hoe hoger de rente.

Doordat de zekerheid van beleggen in staatsobligaties zo hoog is, is de te ontvangen rente ook laag.

De overheid kan immers nooit failliet gaan. In het ergste geval creëren ze liquiditeit door extra geld te printen. Staatsobligaties zijn daarom een uitermate veilige belegging.

2. Hoogwaardige obligaties

Hoogwaardige obligaties zijn obligaties van bedrijven met een hoge krediet score, een goede reputatie en zijn financieel gezond. Het risico is hier nog steeds erg laag.

Bedrijven kiezen voor het uitgeven van obligaties om een betere kredietscore te krijgen of om hun balans te verbeteren. Door het uitgeven van obligaties verlagen ze hun schulden die ze terug kunnen betalen in betere tijden.

Een bedrijf kan altijd failliet gaan. Dan wordt de obligatie waardeloos en ben je je inleg kwijt. Het ontvangen van rente houdt dan ook op.

3. Kwaliteit aandelen

Bij aandelen is het risico nog iets hoger. Maar investeer je in kwaliteit aandelen dan beperk je het risico weer. Kwaliteit aandelen zijn aandelen van bedrijven die financieel gezond zijn. Ze zijn al decennia lang gevestigd en hebben een sterke naam of merk opgebouwd over de jaren heen.

Kwaliteit aandelen kiezen voor veilig beleggen

4. Agressieve aandelen

Bedrijven die nog hard aan het groeien zijn en nog veel waar moeten maken worden gezien als agressieve aandelen. Hun krediet score is lager maar de kans op hoge rendementen is hoger.

Als het bedrijf tenslotte uitgroeit tot een volwassen bedrijf pak je een enorme koersstijging van de aandelen mee. Maar als het bedrijf flopt of niet de potentie kan bereiken wat gedacht was, dan zullen deze aandelen sneller inzakken.

Bij niveau 4 is het risico en het rendement voor mij in balans. Ik beleg zelf voornamelijk in agressieve aandelen.

5. Hoogrentende obligaties

Obligaties die hoge rentes uitbetalen worden gezien als risicovoller. De rente is hier hoger omdat de krediet score lager is en de kans op faillissement of het niet terug ontvangen van je inleg hoger is.

Er bestaat een risico dat je de obligatie verkoopt met een lagere verkoopprijs dan je aanschafprijs. Ook obligaties kunnen schommelen in prijs op basis van vraag, aanbod en de hoogte van de rente.

6. Privaat vermogen

Ook wel private equity genoemd. Als bedrijven aandelen uitgeven of geld ophalen buiten de beurs om wordt dit gezien als privaat vermogen. Veel grote financiële partijen participeren vaak in deze activiteiten.

Ken je het Amerikaanse TV programma Shark Tanks? Dit principe is private equity beleggen. De Sharks verlenen kapitaal zodat het bedrijf kan investeren en groeien. In ruil daarvoor worden zij mede-eigenaar van het bedrijf.

Het percentage van de uitstaande aandelen dat ze bezitten bepaalt hoeveel recht ze hebben op de bedrijfswinst en hoeveel zeggenschap ze in de onderneming hebben.

De rendementen zijn drastisch hoger als het bedrijf floreert. Maar het verkopen van je aandelen of uitstappen uit een bedrijf dat faalt is dan moeilijker.

7. Beursgang

Een beursgang wordt vaak aangeduid met de Engelse term Initial Public Offering (IPO). Bij een beursgang verkoopt een bedrijf aandelen voor het eerst op de beurs om geld op te halen. Tijdens het eerste moment dat de aandelen verhandeld kunnen worden wordt nog hevig gespeculeerd over de waarde van de aandelen.

Bij een beursgang kan de koers dus snel stijgen of hard dalen zonder gegronde reden. Ook is dit een mogelijkheid voor het management en personeel van het bedrijf om na lange tijd hun aandeel in het bedrijf te verkopen.

8. Special Purpose Acquisition Comany (SPAC)

Een SPAC heeft geen bedrijfsactiviteiten of omzet en gaat naar de beurs om kapitaal op te halen. SPAC’s zijn verplicht om binnen een jaar eigenschap in te nemen in een niet beurs genoteerd bedrijf.

Ze weten voor de beursgang niet welk bedrijf ze gaan kopen en beschikken daarom over veel risico. Je weet immers niet of een goed of slecht bedrijf gekocht gaat worden met jouw geïnvesteerde geld.

9. Opties

Bij opties bestaat een grote kans dat je je inleg (de premie) volledig kwijt raakt. Ook bestaat de kans dat je aandelen moet kopen of verkopen tegen een ongunstige prijs.

Maar als je goed kan inspelen op de markt staat daar wel een potentieel hoog rendement tegenover. Beleggers kunnen hoge winsten behalen met opties.

Soms koop ik zelf opties als ik overtuigd ben van een koersstijging of bedrijfsontwikkelingen. Maar altijd met een vervaldatum van minimaal 2 jaar zodat je je risico verlaagt.

10. Sprinters en turbo’s

Sprinters en turbo’s zijn naar mijn mening de meest risicovolle beleggingsproducten. Doordat de kans bestaat dat je drastisch meer kan verliezen dan je eigen inleg, is het verstandig om hier als beginnende belegger niet in te beleggen.

Ik vind het risico van jezelf diep in de schulden werken voor de potentie van extreem hoge winsten behalen het niet waard.

Tips om je risico te verlagen bij beleggen

Beleggen zonder risico is dus vrijwel onmogelijk. Elke beleggingsmogelijkheid gaat gepaard met een bepaalde hoeveelheid van risico. Maar je kan acties ondernemen die je risico verlagen en meer zekerheid geven.

  • Door je beleggingen te spreiden en op meerdere paarden te gokken verminder je het grootste risico. Als je al je eitjes in één mandje stopt, en dat bedrijf gaat onderuit, dan ben je alles kwijt. Dit voorkom je door te spreiden. Je kunt spreiden over verschillende landen, sectoren en bedrijven. Ook helpt het beleggen in verschillende beleggingsproducten.  
  • Beleg daarnaast niet al je spaargeld dat je binnenkort nodig hebt voor een huis, nieuwe meubels of een nieuwe auto.
  • Neem nooit meer dan 10% van eigen vermogen krediet op om te beleggen. Dit voorkomt margin calls.
  • Door een lange termijn visie te hebben hoef je niet te verkopen in mindere tijden.
  • Vermijd bedrijven zonder omzet, winst of bedrijfsactiviteiten. Vaak zijn de beloftes van het management groter dan de daadwerkelijke prestaties. Wacht tot bedrijven al wat waargemaakt hebben.
  • Bepaal voor jezelf hoeveel risico je wil en kan nemen. Kan je goed omgaan met waarde schommelingen? Heb je jouw geld niet op korte termijn nodig? Dan kan je gerust wat meer risico nemen en meer naar de lange termijn kijken.

Hoe je vandaag al veilig kunt beleggen

In dit artikel heb je gelezen over de soorten risico’s die beleggen kent. Ook weet je nu hoe risicovol beleggingsproducten kunnen zijn.

Door goed voorbereid te beginnen kun je jezelf verzekeren van hoge rendementen.

In het pakket van Harm van Wijk, in 10 stappen succesvol beleggen, laat hij je stap voor stap zien hoe jij je risico kunt verlagen.

Harm heeft al 32 jaar beleggingservaring en helpt beleggers geld te verdienen op de beurs.

Druk op de knop hieronder om naar het pakket te gaan en het gratis boek te ontvangen.

Leer veilig en succesvol beleggen!

Druk op de knop hieronder om naar het pakket te gaan en het gratis boek te ontvangen.


Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *